Τεστ ούρων για καρκίνο προστάτη

❱❱ Μια απλή εξέταση μπορεί να διαγνώσει τον όγκο με μεγαλύτερη ακρίβεια από τις βιοψίεςΜια απλή εξέταση ούρων μπορεί να διαγνώσει τον καρκίνο του προστάτη με μεγαλύτερη ακρίβεια από τον συνδυασμό της εξέτασης αίματος και της βιοψίας που χρησιμοποιείται ως τώρα. 

Πρόκειται για το διαγνωστικό τεστ SelectMDx που δημιούργησαν ερευνητές του Radboud University Medical Centre της Ολλανδίας και βασίζεται στον εντοπισμό βιοδεικτών, οι οποίοι είναι ειδικοί για τον καρκίνο του προστάτη.

Η εξέταση ούρων, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να εντοπίσει τους άνδρες με καρκίνο του προστάτη με ποσοστό επιτυχίας 98%. Εκτιμάται ότι η αποτελεσματικότητα της εξέτασης θα συμβάλει στην αποφυγή του 41% των βιοψιών, καθώς η διάγνωση μπορεί πλέον να γίνει χωρίς αυτές.

Μικρό δείγμα

Το διαγνωστικό τεστ, όπως σημειώνει ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας MdxHealth, που το δημιούργησε, ο δρ Jan Groen, ενδείκνυται για ασθενείς που θεωρούνται υψηλού κινδύνου. Πρόκειται για άτομα που έκαναν την εξέταση αίματος για τον εντοπισμό του Ειδικού Προστατικού Αντιγόνου (PSA), ουσίας που παράγει ο προστάτης, και διαπιστώθηκε ότι σε αυτά το PSA είναι αυξημένο. «Το πρόβλημα με την εξέταση PSA είναι, απλά, ότι είναι ενδεικτική» εξηγεί ο δρ Jan Groen, προσθέτοντας ότι, ακόμη κι αν γίνει βιοψία, υπάρχει πιθανότητα 30% να μην εντοπιστεί ο καρκίνος, καθώς το δείγμα που λαμβάνεται είναι μικρό και μπορεί να προέρχεται από σημείο του οργάνου στο οποίο δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο καρκίνος.

«Το διαγνωστικό τεστ που αναπτύξαμε είναι εξειδικευμένο για τον καρκίνο του προστάτη» σημειώνει ο ερευνητής, εξηγώντας ότι βασίζεται στον εντοπισμό δύο βιοδεικτών, τα επίπεδα των οποίων είναι οκτώ φορές μεγαλύτερα στους ασθενείς με καρκίνο του προστάτη απ’ ό,τι στα υγιή άτομα.

Μάλιστα, η εξέταση ούρων μπορεί να διαχωρίσει τους βιοδείκτες που εμφανίζονται σε ασθενείς με καλοήθεις όγκους στον προστάτη από τους βιοδείκτες σε άνδρες με επιθετική μορφή του καρκίνου του προστάτη. Το SelectMDx χρησιμοποιείται ήδη σε ιδιωτικές κλινικές της Βρετανίας και το κόστος του υπολογίζεται σε περίπου 250 ευρώ.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ