Σάββατο, 27 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Τεχνητός μυς σώζει καρδιές

❱❱ Πρώτο βήμα για την αποκατάσταση του ιστού έπειτα από έμφραγμαΝέα δεδομένα στην αποκατάσταση έπειτα από το έμφραγμα και την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας αναμένεται να φέρει μία επαναστατική τεχνολογία που δημιούργησαν επιστήμονες από το πανεπιστήμιο Duke. Εφτιαξαν στο εργαστήριο έναν απολύτως λειτουργικό τεχνητό καρδιακό μυ, αρκετά μεγάλο ώστε να μπορεί να αντικαταστήσει τον νεκρωμένο καρδιακό μυ έπειτα από ισχαιμικό επεισόδιο. 

«Εως σήμερα κυριολεκτικά όλες οι θεραπείες στόχευαν στη μείωση των συμπτωμάτων από την καταστροφή του μυϊκού ιστού που επέρχεται με το έμφραγμα. Δεν υπήρχαν προσεγγίσεις που να στοχεύουν στην αντικατάσταση του ιστού που χάθηκε» τονίζει η Ιλια Σάντριν, επικεφαλής ερευνήτρια της μελέτης, που δημοσιεύθηκε online στο Nature Communications. Επειτα από ένα έμφραγμα, ο οργανισμός συνήθως αντικαθιστά τον χαμένο καρδιακό ιστό με ουλώδη, που δεν έχει τη δυνατότητα να μεταδίδει ηλεκτρικά σήματα ή να συσπάται – στοιχεία απαραίτητα για τη φυσιολογική καρδιακή λειτουργία.

Βλαστοκύτταρα

Στην ουσία, η Σάντριν και ο επιβλέπων καθηγητής της Νέναντ Μπούρσακ κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα παλλόμενο, ηλεκτρικά ενεργό πατς από πολυδύναμα βλαστοκύτταρα, που τοποθετείται στο σημείο του μυός που χάθηκε και αναλαμβάνει τη δουλειά του! Ετσι, μπορεί να προλάβει την εμφάνιση καρδιακής ανεπάρκειας που εμφανίζεται πολύ συχνά έπειτα από έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Η πρόκληση για τους ειδικούς ήταν να φτιάξουν ένα πατς αρκετά μεγάλο, που να καλύπτει όλο τον κατεστραμμένο μυ, δυνατό και ηλεκτρικά παλλόμενο, όσο το δυνατόν πιο κοντά στον φυσικό καρδιακό μυ! Μέχρι σήμερα πειραματικές μέθοδοι είχαν δοκιμάσει την έγχυση βλαστοκυττάρων από τον μυελό των οστών ή αίματος από την καρδιά στο σημείο του κατεστραμμένου ιστού, σε μια προσπάθεια ανάκτησης του χαμένου ιστού. Παρότι οι κλινικές μελέτες με αυτές τις πρακτικές έχουν δείξει κάποια οφέλη, έχει διαπιστωθεί ότι λιγότερο από το 1% των εγχυόμενων κυττάρων τελικά επιβίωνε και παρέμενε στην καρδιά. Ακόμη λιγότερα μετατρέπονταν σε καρδιομυϊκά κύτταρα. Τα πατς, αντίθετα, που δοκιμάστηκαν σε ποντίκια, ενσωματώνονται πλήρως στον οργανισμό και αναλαμβάνουν πλήρως την εργασία που εκτελούσε άλλοτε ο κατεστραμμένος ιστός.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...