Αντισύλληψη με ρίσκο

❱❱ Τα νέας γενιάς χάπια αυξάνουν τις πιθανότητες για καρκίνο του μαστούΤα σύγχρονα αντισυλληπτικά χάπια, τα οποία είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε οιστρογόνα, μπορεί να έχουν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες από εκείνα της προηγούμενης γενιάς, ωστόσο αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. 

Αυτή η αύξηση είναι μικρή, αντιστοιχώντας σε επιπλέον μία περίπτωση καρκίνου του μαστού σε κάθε 7.700 γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά ετησίως, και επέρχεται με τη μακροχρόνια χρήση, όπως συμπεραίνει μελέτη Δανών επιστημόνων που δημοσιεύει η «New England Journal of Medicine». Οι επιστήμονες του πανεπιστημιακού νοσοκομείου της Κοπεγχάγης, που έκαναν τη μελέτη, βρήκαν επίσης ότι παρόμοιο ποσοστό κινδύνου για καρκίνο του μαστού καταγράφεται και στην περίπτωση χρήσης ενδομήτριων συσκευών (σπιράλ) που έχουν προγεστερόνη. Οπως τόνισαν, δεν μπορούν να αποκλείσουν τον κίνδυνο για άλλα ορμονικά αντισυλληπτικά, όπως το έμπλαστρο και το εμφύτευμα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα αρχεία υγείας 1.800.000 γυναικών -ηλικίας 15 έως 49 ετών- στη Δανία, όπου το εθνικό σύστημα υγείας επιτρέπει την επεξεργασία μεγάλων βάσεων δεδομένων ιστορικού συνταγών, διαγνώσεων καρκίνου και άλλων πληροφοριών. Η τρέχουσα και η πρόσφατη χρήση ορμονικών αντισυλληπτικών συσχετίστηκε με 20% αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού. Ο κίνδυνος αυξάνεται κατά 9% για χρήση αντισυλληπτικών μικρότερη του ενός έτους και κατά 38% για χρήση μεγαλύτερη των 10 χρόνων.

Διαφορές

Περαιτέρω, οι ερευνητές δεν βρήκαν διαφορές μεταξύ των τύπων των χαπιών για τον έλεγχο των γεννήσεων. Λόγω των λιγότερων χρηστών εμπλάστρου, κολπικού δακτυλίου, εμφυτεύματος προγεστερόνης, τα αποτελέσματα ήταν λιγότερο σαφή, αλλά η ανάλυση δεν απέκλειε τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού και γι’ αυτές τις μεθόδους.

Ωστόσο, παρατηρήθηκε «μειωμένος κίνδυνος καρκίνου του παχέος εντέρου, της μήτρας και των ωοθηκών, παρά τον αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού» όπως δήλωσε η Mia Gaudet, επιδημιολόγος καρκίνου του μαστού στην Αμερικανική Εταιρία Καρκίνου.
Μάλιστα, υπήρχε αισιοδοξία ότι τα νέας γενιάς αντισυλληπτικά με χαμηλή δόση ορμονών θα μειώσουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού, αλλά η επικεφαλής συγγραφέας Lina Morch τονίζει: «Δεν υπάρχει κανένας τύπος αντισυλληπτικών ορμονών χωρίς κίνδυνο, δυστυχώς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...