Ολα για τα γενόσημα

❱❱ Τα προϊόντα που παράγονται μετά τη λήξη της πατέντας του φαρμάκου αναφοράςΤα γενόσημα είναι φαρμακευτικά προϊόντα που παράγονται μετά τη λήξη της πατέντας (δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) του φαρμάκου αναφοράς. 

Η παραγωγή γενοσήμων είναι σημαντική διότι τα παλιά και καταξιωμένα φάρμακα (ασφαλή και δραστικά) βγαίνουν στην αγορά ως αντίγραφα, σε σημαντικά χαμηλότερη τιμή, και έτσι εξασφαλίζεται η βιωσιμότητα των συστημάτων Υγείας.

■ Ταυτοχρόνως, με πολλούς τρόπους ενισχύεται η οικονομία, διότι πολλές από τις βιομηχανίες γενοσήμων είναι ελληνικές και επομένως δεν γίνεται εξαγωγή κεφαλαίου, ενισχύεται το ερευνητικό δυναμικό, δημιουργούνται θέσεις εργασίας και συντελούν δυναμικά στην ανάπτυξη.

■ Ο ασθενής πρέπει να ξέρει ότι πρόκειται για φάρμακα που υπόκεινται στην ίδια νομοθεσία ποιότητας και ελέγχων όλων των φαρμάκων, συμβάλλουν στην ανάπτυξη της χώρας και εξασφαλίζουν πόρους στον ασφαλιστικό οργανισμό για προμήθεια νέων ακριβότερων φαρμάκων για ασθενείς που δεν θεραπεύονται με τις κλασικές θεραπείες.

■ Επιπροσθέτως, τα γενόσημα πρέπει να ελέγχονται διεξοδικά, όπως και τα πρωτότυπα προϊόντα, με τακτικούς ελέγχους ποιότητας από τις ρυθμιστικές Αρχές και πρέπει να μη διαφοροποιούνται μεταξύ τους σε περιεκτικότητα και συσκευασίες, καθώς και να διατίθενται σε ανταγωνιστική τιμή.

■ Ωστόσο εξακολουθεί να υπάρχει προβληματισμός όσον αφορά τη σύσταση των γενοσήμων με τα πρωτότυπα, όπως εξηγεί ο δρ. Κούβελας: «Τα γενόσημα περιέχουν την ίδια δραστική με το φάρμακο αναφοράς, δηλαδή το πρωτότυπο, αλλά συχνά διαφοροποιούνται στην τελική σύνθεση.
Αυτό είναι σε θέση να δημιουργήσει προβλήματα σταθερότητας και κατανομής, και γι’ αυτούς τους λόγους χρειάζεται συνεχής έλεγχος των παραγωγών τους. Αυτό που με προβληματίζει είναι η διαφορά που μπορεί να έχουν μεταξύ τους. Ενώ λοιπόν τα γενόσημα είναι ουσιωδώς όμοια με το φάρμακο αναφοράς (πρωτότυπο), μεταξύ τους μπορεί να έχουν σημαντική διαφορά στη βιοδιαθεσιμότητα, δηλαδή στο ποσοστό της δόσης του φαρμάκου που τελικώς θα εισέλθει στη συστηματική κυκλοφορία του αίματος.
Αυτό δεν επηρεάζει κάποια αντιβιοτικά ή αντιόξινα, αλλά μπορεί να είναι σημαντικό σε φάρμακα όπως τα αντιεπιληπτικά ή τα αντιπηκτικά. Θα συνιστούσα, λοιπόν, σταθερή προσήλωση σε κάποιο ή κάποια από αυτά και να μη γίνονται συχνές αλλαγές μεταξύ τους, μόνο για λόγους τιμής, αν ο ασθενής είναι σωστά ρυθμισμένος».

■ Οσον αφορά τους κινδύνους που μπορεί να κρύβουν τα γενόσημα, είναι ίδιοι με οποιαδήποτε άλλα φάρμακα, καθώς είναι γνωστό ότι «το φάρμακο είναι και φαρμάκι» εάν δεν τηρηθούν σωστά οι οδηγίες χρήσεως.

■ Συμπερασματικά, τα γενόσημα μπορεί να είναι εξαιρετικά φάρμακα. Να σημειωθεί ότι τα γενόσημα παρασκευάζονται πολλά χρόνια μετά την κατασκευή του πρωτοτύπου και επομένως η τεχνολογία είναι βελτιωμένη, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ποιότητα του γενοσήμου.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ