Εξαφάνιση των όγκων!

❱❱ Νέος συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής ασθενών με καρκίνο στα νεφράΝέα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του δέρματος φαίνεται ότι μπορούν επίσης να συρρικνώσουν τους όγκους στα νεφρά, ακόμα και να τους εξαφανίσουν! 

Οπως επισημαίνουν οι ειδικοί, ο νέος συνδυασμός φαρμάκων μπορεί να παρέμβει εκεί που η χημειοθεραπεία αποτυγχάνει, μεγαλώνοντας το προσδόκιμο ζωής του ασθενούς κατά τουλάχιστον έναν χρόνο. Σχεδόν στο 50% των ασθενών με καρκίνο των νεφρών, λόγω της έλλειψης συμπτωμάτων, όταν γίνεται τελικά η διάγνωση, ο καρκίνος έχει ήδη εξαπλωθεί και σε άλλα σημεία του σώματος, με αποτέλεσμα το προσδόκιμο ζωής να είναι από δύο έως πέντε χρόνια. Η χημειοθεραπεία που επιστρατεύεται στους περισσότερους άλλους καρκίνους προχωρημένου σταδίου δεν έχει αποτέλεσμα στον καρκίνο των νεφρών.

Αποτελέσματα

Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στη European Society for Medical Oncology 2017 δείχνει ότι ο συνδυασμός δύο φαρμάκων έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα, αφού εξαφανίζει τους καρκινικούς όγκους στο 10% των ασθενών. Το ipilimumab και το nivolumab είναι φάρμακα ανοσοθεραπείας που λειτουργούν βελτιώνοντας την ικανότητα των κυττάρων του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στον καρκίνο και να τον καταστρέψουν. «Αντί να βάλουν τον καρκίνο σε ύφεση για ένα διάστημα, όπως κάνουν οι θεραπείες αναφοράς, ο συνδυασμός αυτών των φαρμάκων φαίνεται να λειτουργεί ακόμα και αφού σταματάει η θεραπεία» εξηγεί ο δρ Paul Nathan, ογκολόγος στο Mount Vernon Cancer Centre του Μίντλεσεξ και επικεφαλής της σχετικής έρευνας.

Κατά τη διάρκεια της δοκιμής του νέου αυτού συνδυασμού φαρμάκων δόθηκε σε 840 ασθενείς με καρκίνο των νεφρών είτε το sunitinib είτε η συνδυαστική ανοσοθεραπεία. Στους δεύτερους έγιναν τέσσερις εγχύσεις των δύο φαρμάκων. Το ένα πέμπτο των ασθενών εκδήλωσε σοβαρές παρενέργειες, όπως φλεγμονή του εντέρου ή του ήπατος, και χρειάστηκε να σταματήσει νωρίς. Περισσότεροι από τους μισούς ασθενείς στους οποίους χορηγήθηκε ο συνδυασμός φαρμάκων εξακολουθούν να είναι εν ζωή. Η συνδυαστική αυτή θεραπεία, που έχει πάρει ήδη άδεια από το 2016 για εφαρμογή σε ασθενείς με μελάνωμα στη Βρετανία, εκτιμάται από τον δρα Nathan ότι θα εφαρμοστεί ως χαμηλού κόστους θεραπεία για τον καρκίνο των νεφρών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΗΜΟΦΙΛΗ