Νοσοκομειακά υλικά με μέτρο

❱❱ Ολα δίνονται με τσιγκουνιά, αλλά αυτό δεν αγγίζει τους ασθενείςΕίναι αλήθεια ότι τα τελευταία επτά χρόνια το ΕΣΥ πέρασε ένα μεγάλο σοκ, καθώς από την εποχή της ευημερίας, που οι αποθήκες των νοσοκομείων ξεχείλιζαν από αναλώσιμα -και το πάρτι στην υγεία καλά κρατούσε-, ακαριαία το 2010 τα δημόσια νοσοκομεία πέρασαν στην ένδεια. 

Η χρηματοδότηση κόπηκε απότομα, με συνέπεια τα ράφια στις αποθήκες των αναλώσιμων υλικών να αδειάζουν με γρήγορο ρυθμό και να καταγράφεται σοβαρό έλλειμμα σε φάρμακα, υλικά για στεφανιογραφίες και αγγειοπλαστικές, βηματοδότες, φίλτρα αιμοκάθαρσης, ράμματα, είδη αιμοληψίας, βελόνες παρακέντησης, φλεβοκαθετήρες, ζελέ υπερήχων κ.λπ.

Καταγγελίες

Οι προμήθειες γίνονταν με το σταγονόμετρο. Οι καταγγελίες για ελλείψεις υλικών άρχισαν να πέφτουν βροχή από όλα τα νοσοκομεία της χώρας, με πρώτους τους γιατρούς να διαμαρτύρονται για σοβαρή ανεπάρκεια όχι μόνο σε απλό υγειονομικό υλικό, όπως σύριγγες, γάντια, γάζες, μάσκες, αλλά και σε φάρμακα, εργαλεία χειρουργείου κ.ά.

Οσο τα χρόνια περνούσαν και η οικονομική κρίση έδειχνε τα δόντια της, η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτέρευε. Σήμερα, χειρουργεία αναβάλλονται, οι ασθενείς ταλαιπωρούνται και έξαλλοι οι γιατροί διαμαρτύρονται, επειδή δεν έχουν την ώρα που τα χρειάζονται ράμματα, στεντ, χημειοθεραπευτικα φάρμακα.
Τον Νοέμβριο του 2017, στο αιμοδυναμικό τμήμα του Νοσοκομείου Νίκαιας «Αγιος Παντελεήμων» δεν υπήρχαν υλικά για να γίνουν στεφανιογραφίες, αγγειοπλαστικές ή να τοποθετηθούν προσωρινοί βηματοδότες. Οι γιατροί είχαν ενημερώσει τη διοίκηση ότι «για λόγους ασφάλειας τα επείγοντα περιστατικά δεν θα δύνανται να εξυπηρετούνται και οι ασθενείς θα διακομίζονται σε άλλα νοσοκομεία». 

Τον Δεκέμβριο του 2017 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη και εργαζομένων στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο για τις ελλείψεις σε κλινοσκεπάσματα. Οι εργαζόμενοι υποστήριζαν ότι οι ασθενείς φέρνουν σεντόνια και κουβέρτες από το σπίτι τους, γιατί δεν διέθετε το νοσοκομείο, ενώ ο κ. Πολάκης διαβεβαίωνε ότι υπήρχαν κλινοσκεπάσματα και απέδιδε τον θόρυβο στη δημιουργία εντυπώσεων από μια μικρή ομάδα των συνδικαλιστών.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ