Ένοχο το άτμισμα

❱❱ Υποπροϊόντα της νικοτίνης μπορούν να «πυροδοτήσουν» όγκους μέσω γενετικών μεταλλάξεωνΟι περισσότεροι χρήστες του ηλεκτρονικού τσιγάρου το χρησιμοποιούν ως το «όχημα» για να κόψουν το κάπνισμα ή ως μια πιο «υγιεινή» εναλλακτική του κανονικού καπνίσματος. 

Ωστόσο, νέα μελέτη του New York University έδειξε ότι το άτμισμα μπορεί, όπως και το συμβατικό τσιγάρο, να βλάψει το DNA του χρήστη, αυξάνοντας τις πιθανότητές του να εμφανίσει καρκίνο.

Οπως παρατήρησαν οι επιστήμονες, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), όταν εξέθεσαν κύτταρα ουροδόχου κύστης και πνεύμονα από ανθρώπους και ποντικούς στον ατμό ηλεκτρονικού τσιγάρου βρήκαν ενδείξεις ότι η νικοτίνη και κάποια χημικά υποπροϊόντα της μπορεί να «πυροδοτήσουν» καρκίνο, μέσω γενετικών μεταλλάξεων.

Διαπίστωσαν επίσης μειωμένη ικανότητα αυτοεπιδιόρθωσης των κυττάρων στις βλάβες που υφίστανται, προτού αυτές μετατραπούν σε καρκινικές. Επειτα από μόλις τρεις μήνες έκθεσης στον ατμό, οι επιστήμονες παρατήρησαν βλάβες στο DNA των τρωκτικών στην καρδιά, στους πνεύμονες και στην ουροδόχο κύστη. Αν αυτό επιβεβαιωθεί από νέες μελέτες, θα σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα έχουν τον δικό τους κίνδυνο καρκίνου, δήλωσε ο επικεφαλής του Τμήματος Ιατρικής Ογκολογίας του Κέντρου Καρκίνου του Yale University Roy S. Herbst.

Μια πρόσφατη μελέτη από τις Εθνικές Ακαδημίες Επιστημών, Μηχανικής και Ιατρικής των ΗΠΑ, που είχε αξιολογήσει τα ευρήματα περίπου 800 ερευνών, είχε συμπεράνει ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα μπορεί να ανοίγουν τον δρόμο για να καπνίσουν οι έφηβοι στη συνέχεια παραδοσιακό τσιγάρο, αλλά από την άλλη βοηθούν τους ενήλικους να κόψουν το κάπνισμα.

Η μελέτη είχε εκτιμήσει ότι πιθανώς το ηλεκτρονικό τσιγάρο είναι λιγότερο επικίνδυνο, επισημαίνοντας ότι ελάχιστα πράγματα είναι προς το παρόν γνωστά για τις μακροπρόθεσμες συνέπειές του. Αν επιβεβαιωθεί ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα είναι δυνητικά καρκινογόνα, τότε θα αυξηθούν οι δημόσιες πιέσεις να μειωθούν τα επίπεδα νικοτίνης που περιέχουν, τόνισε ο Herbst.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ