«Φρένο» στη νεφρική ίνωση

❱❱ Ανακάλυψαν ότι η θανατηφόρα ασθένεια προκαλείται από μικροσκοπικά κυστίδιαΣε θεραπεία για τους νεφροπαθείς πιστεύουν πως πλησιάζουν οι επιστήμονες, που ανακάλυψαν πως η θανατηφόρα ασθένεια των νεφρών προκαλείται από μικροσκοπικά κυστίδια – εξωσώματα, 1.000 φορές λεπτότερα από μια τρίχα των μαλλιών, τα οποία μεταφέρουν ένα καταστροφικό ένζυμο που οδηγεί στη νεφρική ίνωση, ασθένεια από την οποία πάσχουν 2.600.000 άτομα μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Εως σήμερα για την πολύ συχνή πάθηση των νεφρών δεν υπήρχε θεραπεία, ενώ οι ασθενείς των οποίων τα όργανα καταρρέουν στο τελικό στάδιο είχαν ως μοναδική εναλλακτική την αιμοκάθαρση και κάποιοι τυχεροί τη μεταμόσχευση.

«Σημαντικό βήμα»

Τα νέα ευρήματα της επιστημονικής ομάδας του pανεπιστημίου Nottingham Trent προσφέρουν τώρα μια ελπίδα, καθώς επιχειρούν να βάλουν φρένο στην πάθηση εν τη γενέσει της. Οι ερευνητές ελπίζουν πως θα καταφέρουν να μπλοκάρουν τα μικροσκοπικά κυστίδια (εξωσώματα) από το να μεταφέρουν τη βλαπτική διαγλουταμινάση-2 (TG2).

«Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα» δήλωσε η Dr Elisabetta Verderio, επικεφαλής της μελέτης. «Για να διαδραματίσει τον ρόλο του στην ίνωση το TG2 πρέπει να φτάσει στη σωστή θέση όπου σχηματίζεται ίνωση, εκτός των κυττάρων, και γνωρίζουμε ότι το TG2 δεν ταξιδεύει μόνο του» είπε και πρόσθεσε πως οι ερευνητές πρέπει τώρα να βρουν τον τρόπο να στοχεύσουν αυτά τα μικροσκοπικά κυστίδια προκειμένου να ελέγξουν ή να διακόψουν την ίνωση, προτού αυτή εκδηλωθεί και προκαλέσει σειρά σοβαρών προβλημάτων.

Η Verderio αναφέρθηκε, ακόμα, στην πιθανότητα να εντοπιστεί μέσω του TG2 ένας τρόπος έγκαιρης διάγνωσης της νόσου. «Οσο περισσότερο μαθαίνουμε γι’ αυτό τόσο περισσότερο πρέπει να μπορούμε να παρέμβουμε» τόνισε. Μια θεραπεία της νεφρικής ίνωσης θα γλίτωνε, επίσης, σημαντικά ποσά από τα εθνικά συστήματα υγείας. Υπολογίζεται πως η συγκεκριμένη πάθηση στοιχίζει ετησίως στις ΗΠΑ 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, την ώρα που υπάρχουν βάσιμοι φόβοι πως το ποσό θα αυξηθεί, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι την εμφανίζουν. Παράλληλα, μέσα στην τελευταία δεκαετία ο αριθμός των θανάτων από νεφρική ίνωση έχει αυξηθεί κατά 31%.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ