«Οπλο» για την καρδιά η Β3

❱❱ Δρα όπως μία δίαιτα χαμηλών θερμίδων και μειώνει την αρτηριακή πίεσηΕνα «όπλο» για τη δραστική μείωση κατά 25% του καρδιαγγειακού κινδύνου ανακάλυψαν οι επιστήμονες σε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης Β3, το οποίο φάνηκε ότι έχει αποτελέσματα ισάξια με εκείνα μιας δίαιτας χαμηλών θερμίδων στην αναζωογόνηση του καρδιαγγειακού συστήματος. 

Επιστήμονες από το University of Colorado ανακάλυψαν ότι όταν η βιταμίνη Β3, γνωστή και ως νιασίνη (έως σήμερα προωθούνταν ως συμπλήρωμα διατροφής για περισσότερη ενέργεια και αντοχή), χορηγείται δύο φορές την ημέρα, αναστέλλει τη γήρανση του καρδιαγγειακού συστήματος και μειώνει την αρτηριακή πίεση.

Μελετώντας άτομα ηλικίας 55-79 ετών, εκ των οποίων οι μισοί λάμβαναν 500 mg της βιταμίνης δύο φορές την ημέρα και οι άλλοι Β3 τις πρώτες έξι εβδομάδες ακολουθούμενη από placebo, βρήκαν, αφενός, ότι η θεραπεία με νιασίνη γίνεται πολύ καλά ανεκτή, αφετέρου, ότι η λήψη της βιταμίνης μπορεί να αποκαταστήσει έως και κατά 60% την απώλεια του NAD+, ενός συνενζύμου που συμμετέχει σε βιοχημικές αντιδράσεις για την παραγωγή ενέργειας, που φθίνει με την ηλικία.

Με τη λήψη του συμπληρώματος πολλοί από τους συμμετέχοντες εμφάνισαν μείωση της αρτηριακής πίεσής τους κατά 10 ολόκληρες μονάδες, πτώση που θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο καρδιαγγειακού συμβάντος κατά 25%.

Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει παλαιότερες μελέτες που είχαν δείξει ότι η μείωση των προσλαμβανόμενων θερμίδων μπορεί να καταπολεμήσει τα φυσιολογικά σημάδια της γήρανσης και να αυξήσει το προσδόκιμο ζωής. Η δραστική περικοπή των θερμίδων μπορεί, ωστόσο, να αποβεί ακόμη και επικίνδυνη για κάποιους ανθρώπους. Λαμβάνοντας τη βιταμίνη, οι συμμετέχοντες στη μελέτη αποκόμισαν όλα τα θετικά οφέλη χωρίς να πεινάσουν και, το κυριότερο, χωρίς να κινδυνεύσουν.

Εναλλακτική επιλογή

Οπως ανέφερε ο καθηγητής Doug Seals, «η συγκεκριμένη ουσία γίνεται καλά ανεκτή και ενεργοποιεί τα ίδια βιολογικά μονοπάτια που ενεργοποιεί και η δραστική περικοπή θερμίδων».
Με τη νέα ανακάλυψη προσφέρεται μια εναλλακτική επιλογή στους ασθενείς που έχουν υψηλές τιμές αρτηριακής πίεσης -για τους οποίους ακόμη δεν ενδείκνυται η λήψη φαρμακευτικής αγωγής-, πέρα από τις αλλαγές στη διατροφή και την άσκηση που τους προτείνονταν έως σήμερα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...