«Οπλο» για την αρθρίτιδα

❱❱ Υδρογέλη θα απελευθερώνει φάρμακο όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονταιΕνα όπλο για την καταπολέμηση των κρίσεων της αρθρίτιδας, που χαρακτηρίζονται από απρόβλεπτη και συχνά ξαφνική επιδείνωση του πόνου και των λοιπών συμπτωμάτων (δυσκαμψία, οίδημα κ.λπ.), ανακάλυψαν επιστήμονες από το Brigham and Women’s Hospital της Βοστόνης, καθώς ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο χορήγησης των αντιφλεγμονωδών φαρμάκων ακριβώς στο σημείο της φλεγμονής. 

Αντί της χορήγησης του φαρμάκου με σταθερό ρυθμό, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μια υδρογέλη ειδικά σχεδιασμένη να ανταποκρίνεται στην αυξημένη δραστηριότητα της νόσου, να απελευθερώνει δηλαδή το φάρμακο όταν τα συμπτώματα επιδεινώνονται. Τα σχετικά πειράματα έδειξαν πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα.

«Η αρθρίτιδα αντιπροσωπεύει μια τεράστια ακάλυπτη κλινική ανάγκη» τόνισε χαρακτηριστικά ο Jeff Karp, ένας από τους συντάκτες της μελέτης. «Παρόλο που έχουν υπάρξει πολλές νέες θεραπείες, πολλές από αυτές έχουν συστηματικές, τοξικές παρενέργειες. Αυτό που είχαμε ανάγκη, λοιπόν, ήταν να σχεδιάσουμε ένα νέο, αποτελεσματικό σύστημα μεταφοράς του φαρμάκου στο σημείο της φλεγμονής» εξήγησε.

Η υδρογέλη που ανέπτυξαν οι επιστήμονες, φτιαγμένη από μονοστεατική τριγλυκερόλη (TG-18), μια ουσία που έχει χαρακτηριστεί ασφαλής από τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), μπορεί εύκολα να εγχυθεί στον οργανισμό μεταφέροντας τα θεραπευτικά μόρια στο σημείο όπου απαιτείται.

Ειδικά σχεδιασμένη

Μάλιστα, ο επικεφαλής της μελέτης Nitin Joshi διευκρίνισε: «Η υδρογέλη είναι ειδικά σχεδιασμένη ώστε η απελευθέρωση του φαρμάκου να ενεργοποιείται όταν συγκεκριμένα ένζυμα, που σχετίζονται με την αρθρίτιδα και αυξάνουν στις κρίσεις της νόσου, ξεπεράσουν κάποια συγκεκριμένα επίπεδα».

Εκτός από την ενεργοποίηση της απελευθέρωσης την κατάλληλη στιγμή, ένα άλλο σημαντικό πλεονέκτημα της υδρογέλης είναι ότι η θεραπεία πηγαίνει εστιασμένα στο σημείο όπου εστιάζεται το πρόβλημα. «Η τοπική θεραπεία μπορεί να αποτελέσει μια βιώσιμη θεραπευτική επιλογή για τους ασθενείς με μόνο μία ή λίγες φλεγμαίνουσες αρθρώσεις» δήλωσε ο ρευματολόγος στο Τμήμα Ρευματολογίας, Ανοσολογίας και Αλλεργίας του Brigham and Women’s Hospital Joerg Ermann. 

Οι ερευνητές εξέτασαν περαιτέρω την κλινική αποτελεσματικότητα της υδρογέλης TG-18 σε ποντίκια που έπασχαν από φλεγμονώδη αρθρίτιδα και συνεχίζουν την έρευνά τους ώστε σύντομα η πρωτοποριακή τεχνολογία να περάσει στην κλινική πράξη.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Αρθρίτιδα γόνατος – Τα πρώτα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο ορθοπαιδικός χειρουργός είναι ο κατάλληλος ιατρός για να δώσει απαντήσεις...

Η εφηβική συμπεριφορά καθορίζει την υγεία στη μετέπειτα ζωή, σύμφωνα με έρευνα!

Η ανάπτυξη των μη γνωστικών δεξιοτήτων είναι ένας από τους σημαντικότερους...

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι για άμεση διάγνωση του Covid-19

Εμφυτεύσιμο βιοτσιπάκι που θα μπορεί να κάνει διάγνωση του Covid-19 (έχει...

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...