Η δηλητηρίαση στις διακοπές

❱❱ Τα βακτήρια και τα μικρόβια που παραμονεύουν για να καταστρέψουν τις ημέρες χαλάρωσηςΟι τροφικές δηλητηριάσεις είναι ο εφιάλτης του καλοκαιριού, καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες και οι κακές συνθήκες συντήρησης των τροφίμων δημιουργούν έναν εκρηκτικό συνδυασμό που μπορεί να μας στείλει κατευθείαν στο… νοσοκομείο. 

Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, οι καταναλωτές πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν αγοράζουν τρόφιμα ωμά ή μαγειρεμένα. Επίσης σε εστιατόρια, ψησταριές, καταστήματα με παγωτά και μικρογεύματα, υπαίθριες καντίνες αλλά και μπαρ σε πλοία και τρένα οι καταναλωτές πρέπει να γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες συντήρησης και υγιεινής των τροφίμων που, εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών, είναι πολύ εύκολο να αλλοιωθούν.

Τα κυριότερα βακτήρια και μικρόβια που παραμονεύουν για να καταστρέψουν τις διακοπές μας είναι η λιστέρια (listeria), η σαλμονέλα, η εντερίτιδα από το καμπυλοβακτήριο (campylobacter), η εντερίτιδα από το E.Coli, ο σταφυλόκοκκος και άλλα.
Η τροφική δηλητηρίαση έχει αρκετά στάδια πριν από την τουαλέτα. Καταρχάς ο αδικαιολόγητος έντονος ιδρώτας είναι ένα σημάδι, μια προειδοποιητική ένδειξη ότι τα πράγματα δεν πάνε καλά. Τα πολλά αέρια, αν συνοδεύονται από πόνο στο στομάχι, ίσως είναι δείγμα ότι παθογόνα βακτήρια έχουν εισέλθει στο έντερο και ο οργανισμός έχει αρχίσει να μπαίνει σε διαδικασία να τα αποβάλει.

Σε αλλαντικά

Η τάση για εμετό είναι το βασικό σημάδι τροφικής δηλητηρίασης. Το πόσο σύντομα θα εμφανιστεί ως σύμπτωμα εξαρτάται από το βακτήριο. Για παράδειγμα, το βακτήριο λιστέρια, το οποίο υπάρχει σε αλλαντικά, γάλα και μαλακά τυριά, μπορεί να πυροδοτήσει συμπτώματα από τρεις έως και 70 μέρες μετά την έκθεση του οργανισμού σε αυτό. Η σαλμονέλα, όμως, που υπάρχει κυρίως στα αβγά, στο ωμό κρέας πουλερικών, στα φρούτα και τα λαχανικά, προκαλεί συμπτώματα ύστερα από 12 έως 72 ώρες. Η διάρροια είναι ένα προφανές σημάδι τροφικής δηλητηρίασης. Ο πυρετός, αν και δεν προκαλείται πάντα, συνήθως παρουσιάζεται με την είσοδο της λιστέριας και του καμπυλοβακτηρίου, το οποίο αφθονεί στα λευκά κρέατα (πουλερικά και χοιρινό) και μεταδίδεται εύκολα κατά το πλύσιμο του κρέατος κάτω από τη βρύση. Αν ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες, απαιτείται ιατρική βοήθεια. Εκτός από τον επίμονο πυρετό, χρειάζεται να επισκεφτείτε το νοσοκομείο ή τον γιατρό σας στις εξής περιπτώσεις:

  • Ο εμετός και τα κόπρανα περιέχουν αίμα.
  • Η διάρροια διαρκεί περισσότερο από τρεις ημέρες.
  • Ο πόνος στην κοιλιά είναι ισχυρός.
  • Ο πυρετός ξεπερνά τους 38,6 °C.
  • Παρατηρούνται νευρολογικά συμπτώματα, όπως αλλοίωση της όρασης, μυϊκή αδυναμία και μούδιασμα στα χέρια.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ