Ασπιρίνη με μέτρο

❱❱ Η καθημερινή λήψη μπορεί να κρύβει κινδύνους για τους ηλικιωμένουςΕως σήμερα η καθημερινή λήψη ασπιρίνης θεωρούνταν μια καλή κίνηση υγείας για τους ηλικιωμένους, καθώς έχει συσχετιστεί με την πρόληψη των καρδιαγγειακών συμβαμάτων, ωστόσο αν κάποιος δεν έχει διαγνωσμένη καρδιαγγειακή νόσο μάλλον επιβαρύνει τον οργανισμό του λαμβάνοντας ασπιρίνη παρά τον θωρακίζει, υποστηρίζει μεγάλη αμερικανοαυστραλιανή μελέτη.

Η μελέτη, με επικεφαλής τον δρα John McNeil, επικεφαλής του Τμήματος Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής του Monash University της Μελβούρνης, ανατρέπει τη θεωρία περί «ωφέλιμης ασπιρίνης», σημειώνοντας ότι κάνει περισσότερο κακό παρά καλό στους υγιείς ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, καθώς ενέχει αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας.

Η διεθνής τυχαιoποιημένη, διπλά «τυφλή» και ελεγχόμενη με εικονικό φάρμακο (πλασίμπο) κλινική δοκιμή ASPREE (ASPirin in Reducing Events in the Elderly) έγινε σε βάθος πενταετίας σε 19.114 άτομα στην Αυστραλία και 2.411 άτομα στις ΗΠΑ, όλα ηλικίας άνω των 65 ετών. Στην αρχή της μελέτης κανείς συμμετέχων δεν είχε άνοια, κινητικά προβλήματα ή καρδιαγγειακές παθήσεις που να δικαιολογούν τη λήψη ασπιρίνης.

Αναλύοντας τα στοιχεία που συνέλεξαν, οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η χορήγηση 100 mg ασπιρίνης την ημέρα δεν είχε καμία θετική επίπτωση στην επιβίωση. Μεταξύ όσων πήραν ασπιρίνη, το 90,3% ζούσε στο τέλος της μελέτης, έναντι ποσοστού 90,5% μεταξύ όσων είχαν πάρει το ψευδοφάρμακο, ενώ τα ποσοστά εμφάνισης άνοιας και κινητικών δυσκολιών ήταν παρόμοια στις δύο ομάδες.
Από την άλλη, η καθημερινή λήψη ασπιρίνης συνδέθηκε με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας στο γαστρεντερικό σύστημα και στον εγκέφαλο (αιμορραγικά εγκεφαλικά).

Μελέτη

Υπήρξαν 361 τέτοια περιστατικά στην ομάδα της ασπιρίνης (3,8% των συμμετεχόντων), έναντι 265 στην ομάδα του ψευδοφαρμάκου (2,7%). Στην ομάδα της ασπιρίνης παρατηρήθηκε επίσης αύξηση των θανάτων από καρκίνο, ένα εύρημα που χαρακτηρίστηκε «απρόσμενο», καθώς προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ότι η χρήση ασπιρίνης λειτουργεί θετικά ενάντια στον καρκίνο.

Ωστόσο, οι επιστήμονες ξεκαθάρισαν ότι η ασπιρίνη εξακολουθεί να είναι ιδιαιτέρως ωφέλιμη για την πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών στους ανθρώπους που πάσχουν από καρδιαγγειακές παθήσεις.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ