Κίνδυνος στο τραπέζι

❱❱ 4+1 λάθη κατά την αποθήκευση ή την παρασκευή γευμάτων που οδηγούν σε τροφική δηλητηρίασηΗ τροφική δηλητηρίαση προκαλείται από την κατανάλωση τροφίμων μολυσμένων με βακτήρια, όπως η σαλμονέλα ή το E. Coli, και μπορεί να προκαλέσει έντονο κοιλιακό πόνο, εμετό και διάρροια. 

Το βασικό λάθος είναι ότι οι άνθρωποι που ασχολούνται με την επεξεργασία τροφίμων δεν πλένουν συχνά τα χέρια τους. Ωστόσο ερευνητές για την Ασφάλεια των Τροφίμων από τη Βασιλική Εταιρία Δημόσιας Υγείας (RSPH) της Αγγλίας ανακάλυψαν άλλα πέντε σφάλματα που κάνουν οι άνθρωποι κατά την αποθήκευση ή την παρασκευή γευμάτων, με συνέπεια όσοι τα καταναλώνουν να καταλήγουν με τροφική δηλητηρίαση.

Το πρώτο βασικό λάθος, όπως λένε οι Αγγλοι ερευνητές, είναι η εντύπωση ότι «επειδή φαίνεται καλό και δεν μυρίζει, δεν έχει πρόβλημα». Στην πραγματικότητα, πολλά από τα πιο επιβλαβή και ευρέως διαδεδομένα παθογόνα μπορούν να προκαλέσουν σοβαρές ασθένειες (έως και θάνατο) ακόμα και σε ελάχιστες συγκεντρώσεις, που δεν επηρεάζουν καθόλου τη γεύση, την εμφάνιση, τη μυρωδιά ή την υφή του φαγητού.

Το δεύτερο λάθος είναι ότι χρησιμοποιούμε το ίδιο σκεύος (πιρούνι, μαχαίρι, λαβίδες) για όλα. Η συνέπεια είναι να μεταδίδονται παθογόνοι οργανισμοί μέσω του εξοπλισμού στην κουζίνα, όταν μεταχειριζόμαστε το ωμό και το μαγειρεμένο κρέας, μερικές φορές ακόμη και τις σαλάτες, με τα ίδια σκεύη.

Πουλερικά

Το χειρότερο λάθος, φυσικά, είναι να χρησιμοποιούμε το ίδιο πιρούνι για τα ωμά πουλερικά (π.χ. κοτόπουλο) και τα υπόλοιπα τρόφιμα στο τραπέζι μας. Επίσης, να μη διαχωρίζουμε τα ωμά από τα έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα. Οι ειδικοί για την ασφάλεια των τροφίμων αναφέρουν ότι πολλοί άνθρωποι δεν αναλογίζονται τους αυξημένους κινδύνους για δηλητηρίαση όταν έτοιμα προς κατανάλωση τρόφιμα έρχονται ακόμα και σε ελάχιστη επαφή με ωμό κρέας.

Επίσης, ο απρόσεκτος τρόπος με τον οποίο πλένουμε το ωμό κοτόπουλο κάτω από τη βρύση έχει συνέπεια σταγονίδια με το καμπυλοβακτήριο να εξαπλώνονται στις επιφάνειες της κουζίνας.
Το πέμπτο λάθος σχετίζεται με τα κατοικίδια ζώα. Το καλύτερο είναι να μην μπαίνουν ποτέ τα κατοικίδια μέσα στην κουζίνα, γιατί μπορεί να εξαπλωθούν πάσης φύσεως παθογόνα.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ