Χτύπημα στην οστεοπόρωση

❱❱ Προβιοτικό που υπάρχει στον ανθρώπινο οργανισμό προστατεύει τα κόκαλα από κατάγματαΕυρέως διαδεδομένο προβιοτικό, σύμφωνα με νέα έρευνα, είναι δυνατό να βοηθήσει στην αντιμετώπιση της οστεοπόρωσης, μειώνοντας σημαντικά τον κίνδυνο καταγμάτων που μπορεί να οδηγήσουν στον θάνατο. Ερευνητές του Emory University των ΗΠΑ ανακάλυψαν τον μηχανισμό με τον οποίο το προβιοτικό προκαλεί αύξηση του όγκου των οστών, καταπολεμώντας την απώλεια οστικής μάζας από την οστεοπόρωση.

Η ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου στην Ατλάντα της Τζόρτζια εξηγεί ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζεται στις μέρες μας η χρόνια πάθηση των οστών δεν είναι πολύ αποτελεσματικός εξαιτίας των παρενεργειών και του υψηλού κόστους των φαρμάκων. Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι όσοι πάσχουν από οστεοπόρωση είναι επιρρεπείς στα κατάγματα, κυρίως της λεκάνης. Από αυτά το 50% οδηγεί σε αναπηρία, ενώ το 33% των ανδρών και το 15%-20% των γυναικών πεθαίνουν εξαιτίας των καταγμάτων.

Xημικές αντιδράσεις

Σύμφωνα με την έρευνα, το προβιοτικό Lactobacillus rhamnosus GG (LGG) μπορεί να βοηθήσει όσους πάσχουν από οστεοπόρωση. Οπως διαπιστώθηκε, το προβιοτικό που υπάρχει από τη φύση στον ανθρώπινο οργανισμό, κυρίως στο έντερο, προκαλεί αλυσίδα χημικών αντιδράσεων οι οποίες καταλήγουν με την παραγωγή μιας πρωτεΐνης που παίζει ζωτικής σημασίας ρόλο στην ανάπτυξη των οστών.

Ειδικότερα, όταν χορήγησαν το προβιοτικό σε ποντικούς, διαπίστωσαν ότι προκαλεί την αύξηση των βακτηρίων του εντέρου που παράγουν λιπαρά οξέα της κατηγορίας του βουτυρικού οξέος. Αυτές οι ουσίες ενεργοποιούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, τα γνωστά T-λεμφοκύτταρα, που βρίσκονται τόσο στο έντερο όσο και στον μυελό των οστών. Αυτά τα τελευταία απελευθερώνουν στο εσωτερικό των οστών την πρωτεΐνη Wnt10b, η οποία είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη του οστού.

«Γενικά υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη θεωρία ότι τα βακτήρια του εντέρου ρυθμίζουν τη λειτουργία μακρινών οργάνων. Πώς το καταφέρνουν είναι γενικά άγνωστο. Εμείς περιγράψαμε τον λεπτομερή μηχανισμό, σύμφωνα με τον οποίο αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου που προκλήθηκαν από ένα προβιοτικό επηρέασαν ένα μακρινό από αυτό σύστημα όπως ο σκελετός» επεσήμανε ο επικεφαλής της έρευνας Roberto Pacifici.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΤΩΡΑ

Ωτοπλαστική: Διορθώστε οριστικά τα πεταχτά αυτιά!

Τα αυτιά έχουν ένα μοναδικό σχήμα που διαφέρει από άνθρωπο σε...

Κονδυλώματα πρωκτού: η ανώδυνη αντιμετώπισή τους

Τα κονδυλώματα πρωκτού είναι μια συχνή σεξουαλικώς μεταδιδόμενη νόσος που οφείλεται...

Αντιμετωπίστε το κότσι αναίμακτά και ανώδυνα

«Κράτα τα τακούνια σου, το κεφάλι σου και τα στάνταρ σου...

Στις ΗΠΑ αρχίζουν δοκιμές σε 30.000 εθελοντές για να αξιολογηθεί το εμβόλιο της Οξφόρδης

Συνεχίζεται με αμείωτη ένταση η προσπάθεια της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας για...

Ανακάλυψαν στέλεχος του κορονοϊού που είναι 10 φορές πιο επικίνδυνο

Σοκ σε ολόκληρο τον κόσμο έχει προκαλέσει το δημοσίευμα του Bloomberg,...

204 Νέα Κρούσματα «Έχουμε πόλεμο με αόρατο εχθρό»

Η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, λέει ο καθηγητής Μ. Δερμιτζάκης! Καμπανάκι κινδύνου...