«Φως» στο Πάρκινσον

❱❱ Οι επιστήμονες ανακάλυψαν μόριο που δεν είχε συσχετιστεί με τη νόσοΤον τρόπο για να καταστρέφουν και να προλαμβάνουν τις συγκεντρώσεις τοξικών ουσιών στον εγκέφαλο, που αποτελούν γενεσιουργό αιτία του Πάρκινσον, ανακάλυψαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο του Georgetown University, εξέλιξη που αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για τη θεραπεία της νόσου. 

Οι τοξικές συσσωρεύσεις στον εγκέφαλο, που είναι γνωστές ως σωμάτια Lewy, καταστρέφουν τα νευρικά κύτταρα, σηματοδοτώντας την έναρξη της νόσου.
Ωστόσο, οι Αμερικανοί επιστήμονες, αναλύοντας τους εγκεφάλους νεκρών παρκινσονικών ασθενών και ατόμων χωρίς Πάρκινσον, βρήκαν ότι το μόριο USP13, μόριο που ποτέ έως σήμερα δεν είχε συσχετιστεί με τη νευροεκφυλιστική νόσο, παίζει καθοριστικό ρόλο τόσο στην ανάπτυξη όσο και στην επιβίωση των σωμάτιων Lewy.

Συνύπαρξη

Τα επίπεδα της πρωτεΐνης USP13 στον εγκέφαλο των παρκινσονικών ήταν υψηλότερα και συνυπήρχαν με σωμάτια Lewy, τα οποία είχαν προκαλέσει τη νευρική βλάβη.

Σε πειράματα σε ποντίκια που ακολούθησαν οι επιστήμονες κατάφεραν, μπλοκάροντας το συγκεκριμένο μόριο, όχι μόνο να απομακρύνουν τα επικίνδυνα σωμάτια, αλλά και να προλάβουν την επανεμφάνισή τους. Αυτό που δεν κατάφεραν να πετύχουν ωστόσο ήταν αναστροφή της βλάβης που έχει ήδη επέλθει.
«Το μόριο αυτό μπορεί να είναι ο θεραπευτικός στόχος τόσο για τη νόσο του Πάρκινσον όσο και για παρόμοιες μορφές νευροεκφύλισης» τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Xiaoguang Liu.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα σωμάτια Lewy είναι επίσης υπεύθυνα για μια συχνή μορφή άνοιας που χαρακτηρίζεται από προοδευτική εμφάνιση συμπτωμάτων και σταδιακή επιδείνωση της λειτουργικότητας (γνωστή ως «άνοια με σωμάτια Lewy»), αλλά και για την ατροφία πολλαπλών συστημάτων (μια σπάνια διαταραχή που επηρεάζει τη λειτουργία πολλαπλών περιοχών του εγκεφάλου, που σχετίζονται με τον έλεγχο των κινήσεων, την ισορροπία και τον συντονισμό, την αρτηριακή πίεση, τη λειτουργία της κύστης, του εντέρου και τη σεξουαλική λειτουργία, και θεωρείται τύπος άτυπου παρκινσονισμού). Αρα, η συγκεκριμένη ανακάλυψη αναμένεται να βοηθήσει και αυτούς τους ασθενείς.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ