Χαμόγελο για μια ζωή

❱❱ Η σημασία της ορθοδοντικής θεραπείας και οι επιπτώσεις όταν δεν γίνεται σωστάΗ ορθοδοντική θεραπεία δεν αφορά μόνο το όμορφο χαμόγελο που ενισχύει την αυτοπεποίθησή μας. Στόχος της είναι κυρίως η σωστή λειτουργία του στόματος, δηλαδή της μάσησης και της ομιλίας, και η διευκόλυνση της στοματικής υγιεινής, με συνέπεια λιγότερα μελλοντικά προβλήματα σε δόντια και ούλα. 

Γι’ αυτό και η ορθοδοντική θεραπεία θεωρείται απαραίτητη σε περιπτώσεις με οδοντικές, σκελετικές και λειτουργικές ανωμαλίες του στόματος. Μάλιστα, οι ειδικοί τονίζουν ότι όσο πιο έγκαιρα αρχίσει η συγκεκριμένη θεραπεία τόσο απομακρύνεται ο κίνδυνος εξαγωγής μόνιμων δοντιών κατά την ενηλικίωση του ατόμου.

Οπως εξηγεί ο αντιπρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιώς, δρ Γιώργος Δαμανάκης, η ορθοδοντική θεραπεία μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα εμφάνισης καταγμάτων δοντιών, ιδίως όταν αυτά προβάλλουν έξω από τα χείλη, αλλά και την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων στην κροταφογναθική άρθρωση, δηλαδή την περιοχή σύνδεσης της κάτω γνάθου με το κρανίο.

Απαραίτητη

«Οταν τα δόντια για διάφορες αιτίες δεν έχουν σωστές θέσεις και εμφανίζονται συνωστισμένα, με διαστήματα ή στροφές ή όταν υπάρχουν σκελετικά προβλήματα, στα οποία οι γνάθοι δεν έχουν αυξηθεί αρμονικά μεταξύ τους, με επίπτωση στη λειτουργία του στόματος και στην αισθητική του προσώπου, η ορθοδοντική θεραπεία είναι απαραίτητη» εξηγεί ο κ. Δαμανάκης.

Τα ορθοδοντικά προβλήματα είναι δυνατόν να οφείλονται σε κληρονομικούς ή σε περιβαλλοντικούς παράγοντες ή σε συνδυασμό των παραπάνω.

Το μέγεθος των δοντιών και των γνάθων καθώς και οι σχέσεις μεταξύ τους είναι χαρακτηριστικά που κληρονομούνται από τους γονείς προς τα παιδιά.

Επίσης, η πρόωρη απώλεια παιδικών δοντιών από τερηδόνα προκαλεί ορθοδοντικά προβλήματα. «Αυτό συμβαίνει, διότι, λόγω της μετακίνησης των παρακείμενων δοντιών, χάνεται ο χώρος που τα παιδικά δόντια πρέπει να διατηρήσουν μέχρι την εμφάνιση των μόνιμων δοντιών. Ετσι, όταν έρθει ο καιρός να ανατείλουν τα μόνιμα, δεν υπάρχει αρκετός χώρος, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί συνωστισμός ή άλλα συναφή προβλήματα» εξηγεί ο ορθοδοντικός.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό πρέπει να γίνεται στην ηλικία των 6-7 ετών.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ