Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Ο «κόφτης» φέρνει αντιδράσεις

❱❱ «Στα κάγκελα» οι οικογένειες που έχουν άτομα με αναπηρίεςΑλλη μια δύσκολη χρονιά προμηνύεται για τις οικογένειες που έχουν παιδιά ή ενηλίκους με αναπηρίες, όπως διαταραχές λόγου, κίνησης και επικοινωνίας, αυτισμός, βαρηκοΐα-κώφωση, εξαιτίας του «κόφτη» που μπήκε στις παροχές λόγω οικονομικής κρίσης.

Συγκεκριμένα, στον Ενιαίο Κανονισμό Παροχών Υγείας (ΕΚΠΥ) του ΕΟΠΥΥ παρατηρούνται περικοπές στις παροχές, αλλά και σε αριθμό θεραπευτικών πράξεων ανά παιδί, ανάλογα με τη διάγνωση, ενώ απουσιάζουν σημαντικές διαγνωστικές κατηγορίες, όπως ο τραυλισμός, το σύνδρομο Asperger, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), η υπερκινητικότητα και άλλα προβληματα υγείας, σύμφωνα με τους εκπροσώπους της Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση».

Χωρίς μελέτη

Το γεγονός ότι η δαπάνη για την ειδική αγωγή ήταν υψηλή και έπρεπε να «κουρευτεί» είναι ενδεικτικό της άποψης που έχει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας για τις θεραπείες ανθρώπων που είτε γεννήθηκαν με αναπηρίες είτε απέκτησαν έπειτα από εγκεφαλικό επεισόδιο, ασθένεια, τροχαίο ή άλλο ατύχημα.
Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι ο «κόφτης» στη δαπάνη για την ειδική αγωγή μπήκε χωρίς να υπάρχει κάποια συγκεκριμένη μελέτη, όπως αναφέρει η Ομάδα Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση». Ετσι, η δαπάνη για την εργοθεραπεία και τη λογοθεραπεία που έχουν ανάγκη πάνω από 100.000 ΑμεΑ στη χώρα μας μειώθηκε σε 80.000.000 ευρώ τον χρόνο, από τα 106.000.000 ευρώ που ήταν το 2015, ενώ θα μειώνεται κάθε χρόνο κατά το δοκούν από τον ΕΟΠΥΥ.

Να τονίσουμε, πάντως, ότι οι τιμές αποζημίωσης που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ για συνεδρίες εργοθεραπείας και ψυχοθεραπείας πλέον έχουν αυξηθεί στα 15 ευρώ από 1,23 ευρώ και 2,6 ευρώ που ήταν έως το 2017! Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ομάδας Γονέων με παιδιά που χρήζουν Ειδικής Αγωγής «Παρέμβαση», «το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται αποκλειστικά με βάση τις πραγματικές θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της κυβέρνησης. Καμία επιδημιολογική μελέτη δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα για να καταγραφούν οι πραγματικές ανάγκες του πληθυσμού, συνεπώς το “κούρεμα” της δαπάνης για την ειδική αγωγή είναι αυθαίρετο και οριζόντιο.

Από την πλευρά μας, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε μείωση ούτε 1 ευρώ για τις θεραπείες των παιδιών μας». Και συνεχίζει η ανακοίνωση: «Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι δικαιολογούνται μόνο τέσσερις θεραπείες ανά γνωμάτευση και ανανέωση αυτής κάθε τέσσερις μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης, που σε κάποιες περιπτώσεις είναι υπό διερεύνηση. Μάλιστα, σε κάποιους κωδικούς στο παράρτημα έχουν εγκριθεί πέντε είδη θεραπείας και ο ΕΚΠΥ αναφέρει ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν μέχρι τέσσερις! Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι εισηγούνται μεν θεραπείες, αλλά δεν εγκρίνονται! Σαν να μην έφταναν αυτά, βασικές διαταραχές όπως το σύνδρομο Asperger, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και ο Τραυλισμός έχουν μείνει εκτός» συμπληρώνει η ομάδα γονέων.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...