Υπουλη νόσος

❱❱ Η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο και το γόνατο μπορεί να φέρει καρδιαγγειακά επεισόδιαΑύξηση της πιθανότητας εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων προκαλεί η οστεοαρθρίτιδα στο ισχίο και το γόνατο, καθώς οι ασθενείς αυτοί κάνουν καθιστική ζωή, δεν περπατούν και γενικά δεν ασκούνται, με συνέπεια να επιδεινώνεται η υγεία της καρδιάς τους, σύμφωνα με νέα καναδική έρευνα.

Επιστήμονες από το πανεπιστήμιο της Οτάβα και του Τορόντο στον Καναδά ερεύνησαν το θέμα σε 18.490 συμμετέχοντες. Η μέση ηλικία αυτών ήταν 68 ετών και το 60,3% ήταν γυναίκες. Το 24,4% πληρούσε τα κριτήρια για οστεοαρθρίτιδα, το 16,3% ανέφερε ότι είχε περιορισμό στη λαβή αντικειμένων και το 25,4% στο περπάτημα. Στα 13,4 έτη κατά μέσον όρο, το 31,9% των συμμετεχόντων αντιμετώπισε ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο (2.759 νοσηλείες για συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια, 1.865 για έμφραγμα του μυοκαρδίου, 1.844 για εγκεφαλικό επεισόδιο, 1.344 για στηθάγχη και 1.238 για επεμβάσεις επαναγγείωσης).

Διαπιστώθηκε ότι ο κίνδυνος ήταν κατά 13% υψηλότερος στους ασθενείς που είχαν οστεοαρθρίτιδα τουλάχιστον σε δύο γοφούς ή και γόνατα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν οστεοαρθρίτιδα, και κατά 22% όταν η νόσος εντοπιζόταν σε τρεις ή περισσότερες αρθρώσεις (ισχία ή γόνατα).

Συμπτώματα

«Η οστεοαρθρίτιδα αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και δαπανών για την υγειονομική περίθαλψη, δεδομένου ότι επηρεάζει περίπου το 15% του πληθυσμού. Ως την ηλικία των 65 ετών, το 80% του πληθυσμού έχει ακτινογραφικές ενδείξεις οστεοαρθρίτιδας και το 60% εμφανίζει συμπτώματα» επισημαίνει ο ορθοπεδικός χειρουργός δρ Αθανάσιος Τσουτσάνης.

Κύριος στόχος, λοιπόν, θα πρέπει να είναι η δραστηριοποίηση αυτών των ασθενών, ωστόσο σε προχωρημένα στάδια μπορεί να επιτευχθεί μόνο ύστερα από χειρουργική επέμβαση. «Η εξέλιξη των χειρουργικών μεθόδων ελάχιστης επεμβατικότητας είναι πιο φιλικές τόσο στον ασθενή όσο και στον χειρουργό. Ιδιαίτερα η AMIS υπόσχεται και πραγματοποιεί κινητοποίηση την ίδια ημέρα, μείωση ή εξάλειψη του πόνου και πολύ γρηγορότερη επιστροφή στις καθημερινές δραστηριότητες» τονίζει ο δρ Τσουτσάνης, πιστοποιημένος εκπαιδευτής της τεχνικής AMIS. Μετά την ολική ή μερική αρθροπλαστική ισχίου ή και γόνατος οι ασθενείς είναι σε θέση να ασκούνται και να βελτιώνουν τους δείκτες υγείας της καρδιάς.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ