Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Μαζί Γιώργος Μπαρμπαλιάς και Τατιάνα Μπλάτνικ σε hot πάρτι στον Λυκαβηττό

Η εμφάνιση του γνωστού επιχειρηματία Γιώργου Μπαρμπαλιά και της...

Τρανς «καίει» VIP πελατες – Κρύος ιδρώτας με την καυτή ατζέντα...

Κατάλαβε τη θηλυκή της πλευρά στα δεκαπέντε της. Τέσσερα...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 14 Ιουνίου

ΚΡΙΟΣ: Χρώμα στη ζωή σας θα δώσουν οι νέες...

Δήμητρα Βαμβακούση: «Μετά την εγκυμοσύνη για μένα ήταν δύσκολα, ψυχολογικά, σωματικά, εμφανισιακά»

Η Δήμητρα Βαμβακούση, παραβρέθηκε στο πλατό της εκπομπής «Πρωινό...

Το «ταμείο» της χρονιάς

❱❱ Αλλα λένε υπουργείο, εργαζόμενοι και πολίτες για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων το 2018Ο νέος χρόνος είναι γεγονός και το υπουργείο Υγείας έκανε ήδη τον ετήσιο απολογισμό του σχετικά με το έργο του. Τι βελτιώθηκε, λοιπόν, μέσα στο 2018; Τι έμεινε στάσιμο και τι χειροτέρεψε στα δημόσια νοσοκομεία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπάρχει ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128.500.000 ευρώ, από τα οποία τα 92.500.000 στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και τα 36.000.000 στις λειτουργικές -πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ.

«Αυτή η στήριξη αποτελεί συνέχεια της πολύ κρίσιμης ενίσχυσης που δέχτηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε ο κ. Ξανθός και τόνισε ότι η σωρευτική αύξηση των πιστώσεων (δηλαδή του ορίου δαπανών) για το ΕΣΥ (νοσοκομεία – υγειονομικές περιφέρειες) την περίοδο 2015-2018 ήταν σε δεδουλευμένη βάση 674.000.000 ευρώ σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ 2015-2018).

Προσλήψεις

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξανθό, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Εχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές – λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, 4.500 επικουρικοί (2.981 γιατροί και 1.445 λοιπό προσωπικό) και 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.

Η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών Υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022, και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476.500.000 ευρώ.

Για το 2019 προβλέπονται έσοδα 1,942 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ. Η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένες. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν, να δέχονται εξειδικευμένη φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση.

Στο πρώτο 11μηνο του 2018 περίπου 852.000 ανασφάλιστοι (με ξεχωριστό ΑΜΚΑ) έλαβαν συνταγές για φάρμακα αξίας 205.000.000 ευρώ και για εξετάσεις αξίας 65.000.000 ευρώ.

Δαπάνες

Η δημόσια δαπάνη Υγείας αυξάνεται σταδιακά μετά το δημοσιονομικό χαμηλό του 2014 (4,63% του ΑΕΠ) στο 5,16% του ΑΕΠ το 2017. Το 2014 η σχέση ήταν 58% δημόσια δαπάνη και 42% ιδιωτική, ενώ το 2017 γίνεται 61% και 39% αντίστοιχα.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες από 4,1% πριν από την κρίση (2009) έφτασε στο 14,4% το 2016 και έπεσε στο 10,9% το 2017.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως θα συγκλίνουμε σταδιακά με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους στις δημόσιες δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (στην Ελλάδα 5,2%, στην Ευρωπαϊκή Ενωση 6,8% -7% ), στην κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας (στην Ελλάδα 1.650 ευρώ/έτος, τα 2/3 του μέσου όρου στην Ε.Ε.) και στις άμεσες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (35% στην Ελλάδα, 15% στην Ε.Ε.).

H πραγματικότητα είναι… λίγο διαφορετική από αυτή που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στη Βουλή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

H εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση για τις μονάδες της Υγείας – Πρόνοιας σημαίνει ότι δεν αλλάζει η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα 120-150 μονίμως κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η μερική ή και παντελής έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας και οι αιμοδοσίες του ΕΣΥ, που αδυνατούν να αξιοποιήσουν τη μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών. Ακόμη, οι μεγάλες λίστες αναμονής για ιατρικές εξετάσεις, για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες και οι συχνές βλάβες που παρουσιάζουν αυτά τα μηχανήματα, που λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν επιδιορθώνονται άμεσα.

Λίστες αναμονής

Επίσης, λίστες αναμονής υπάρχουν στα χειρουργεία (από δύο έως έξι μήνες), στις ακτινοθεραπείες (έως τρεις μήνες), για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου κ.λπ.

Οι «προσλήψεις» στην ουσία δεν προσθέτουν, αλλά αντικαθιστούν ένα μέρος του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή απολύεται, όπως οι επικουρικοί γιατροί, όπως λένε οι ενώσεις των γιατρών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ: «Ο κ. Ξανθός μας ενημέρωσε πως στις 31 Δεκεμβρίου θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ 494 επικουρικοί γιατροί -331 από τα νοσοκομεία και 161 από τα Κέντρα Υγείας-, καθώς έληξε η θητεία τους αλλά και δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους».

offer

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βαλίτσες για Τουρκία ετοιμάζει η Καραβάτου

Τις βαλίτσες της και στην Τουρκία! Στην Κωνσταντινούπολη θα...

Ροζ τροχαίο με… παραπολιτικό μπαμ

Eνα ροζ (πρωτοφανές) τροχαίο που «αγγίζει» πασίγνωστη πολιτική οικογένεια...

Τομ Κρουζ: «Επικίνδυνες αποστολές στη Σκιάθο»

Σε ρυθμούς VIP αφίξεων η Ελλάδα, με εμίρηδες και...

«Ψυχοκόρη» στα «Kόκκινα φανάρια» του Μπισμπίκη

Η Νάτσενα από τις «Ψυχοκόρες» μαζί με τον Μάνο...

Συγκλονίζει ο Στέφανος Πιτσίνιαγκας: «Ξαφνικά έμεινα στα αζήτητα»

O Στέφανος Πιτσίνιαγκας παραχώρησε μια συνέντευξη στην εκπομπή «Ελένη»....

Νέα σχέση για την Αθηνά Οικονομάκου δύο μήνες μετά το διαζύγιό της

Δύο μήνες μετά την δημοσιοποίηση του διαζυγίου της Αθηνάς...

Ερωτική απόδραση για Γιώργο Λιάγκα – Μαρία Αντωνά

Aκρατη είναι η φημολογία των τελευταίων ημερών που θέλει...