Τρίτη, 9 Αυγούστου, 2022

Τρίτη 09.08.2022

Αλεξάνδρα Παναγιώταρου για Στάθη Σχίζα: «Με παρακολουθούσε να τσαλακώνομαι… Δεν με έβλεπε όπως όλοι»

Η Αλεξάνδρα Παναγιώταρου σε συνέντευξή της στο περιοδικό ΟΚ...

Εκατομμυριούχος στα 28 της πουλώντας ακόμα και τα νύχια της

Περήφανη γιατί έγινε εκατομμυριούχος στα 28 της, ξεκινώντας από...

Συγκινεί η Αννίτα Ναθαναήλ: «Ζούσα καθημερινά μέσα σε ένα νοσοκομείο»

Η Αννίτα Ναθαναήλ μίλησε στο περιοδικό ΟΚ για τις...

Το «ταμείο» της χρονιάς

❱❱ Αλλα λένε υπουργείο, εργαζόμενοι και πολίτες για την κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων το 2018Ο νέος χρόνος είναι γεγονός και το υπουργείο Υγείας έκανε ήδη τον ετήσιο απολογισμό του σχετικά με το έργο του. Τι βελτιώθηκε, λοιπόν, μέσα στο 2018; Τι έμεινε στάσιμο και τι χειροτέρεψε στα δημόσια νοσοκομεία;

Σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού που κατέθεσε πρόσφατα στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, υπάρχει ενίσχυση των δημόσιων δαπανών υγείας κατά 128.500.000 ευρώ, από τα οποία τα 92.500.000 στους κλειστούς προϋπολογισμούς του φαρμάκου και των λοιπών παροχών του ΕΟΠΥΥ και τα 36.000.000 στις λειτουργικές -πλην φαρμάκου- δαπάνες του ΕΣΥ.

«Αυτή η στήριξη αποτελεί συνέχεια της πολύ κρίσιμης ενίσχυσης που δέχτηκε το Δημόσιο Σύστημα Υγείας τα τελευταία τέσσερα χρόνια» είπε ο κ. Ξανθός και τόνισε ότι η σωρευτική αύξηση των πιστώσεων (δηλαδή του ορίου δαπανών) για το ΕΣΥ (νοσοκομεία – υγειονομικές περιφέρειες) την περίοδο 2015-2018 ήταν σε δεδουλευμένη βάση 674.000.000 ευρώ σε σχέση με αυτό που προέβλεπε το προηγούμενο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα (ΜΠΔΣ 2015-2018).

Προσλήψεις

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον κ. Ξανθό, το ΕΣΥ ενισχύθηκε με 6.000 μόνιμους γιατρούς και λοιπό προσωπικό. Εχουν αναλάβει υπηρεσία 1.648 γιατροί ΕΣΥ και 4.075 νοσηλευτές – λοιπό παραϊατρικό προσωπικό, 4.500 επικουρικοί (2.981 γιατροί και 1.445 λοιπό προσωπικό) και 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ.

Η αυξητική τάση των δημόσιων δαπανών Υγείας θα συνεχιστεί και τα επόμενα τέσσερα χρόνια, σύμφωνα με το νέο ΜΠΔΣ 2019-2022, και η συνολική ενίσχυση του ορίου αγορών (πιστώσεων) των νοσοκομείων και του ΕΟΠΥΥ θα ανέλθει στα 476.500.000 ευρώ.

Για το 2019 προβλέπονται έσοδα 1,942 δισ. ευρώ για το ΕΣΥ και έξοδα 1,866 δισ. Η αγορά φαρμάκων, υγειονομικού υλικού, αντιδραστηρίων, καθώς και η μισθοδοσία επικουρικού προσωπικού και συμβασιούχων είναι απολύτως διασφαλισμένες. Σύμφωνα με τον κ. Ξανθό, οι ανασφάλιστοι στην Ελλάδα εξακολουθούν να είναι πάνω από 2.000.000 άνθρωποι, οι οποίοι με τη χρήση του ΑΜΚΑ τους μπορούν να συνταγογραφούν τα φάρμακά τους, να υποβάλλονται σε εργαστηριακές εξετάσεις στις δημόσιες δομές, να νοσηλεύονται ή να χειρουργούνται στα νοσοκομεία δωρεάν, να δέχονται εξειδικευμένη φροντίδα χωρίς καμιά χρέωση.

Στο πρώτο 11μηνο του 2018 περίπου 852.000 ανασφάλιστοι (με ξεχωριστό ΑΜΚΑ) έλαβαν συνταγές για φάρμακα αξίας 205.000.000 ευρώ και για εξετάσεις αξίας 65.000.000 ευρώ.

Δαπάνες

Η δημόσια δαπάνη Υγείας αυξάνεται σταδιακά μετά το δημοσιονομικό χαμηλό του 2014 (4,63% του ΑΕΠ) στο 5,16% του ΑΕΠ το 2017. Το 2014 η σχέση ήταν 58% δημόσια δαπάνη και 42% ιδιωτική, ενώ το 2017 γίνεται 61% και 39% αντίστοιχα.

Το ποσοστό του πληθυσμού που αναφέρει ανικανοποίητες ιατρικές ανάγκες από 4,1% πριν από την κρίση (2009) έφτασε στο 14,4% το 2016 και έπεσε στο 10,9% το 2017.

Ο υπουργός Υγείας είπε πως θα συγκλίνουμε σταδιακά με τους μέσους ευρωπαϊκούς όρους στις δημόσιες δαπάνες Υγείας ως ποσοστό του ΑΕΠ (στην Ελλάδα 5,2%, στην Ευρωπαϊκή Ενωση 6,8% -7% ), στην κατά κεφαλήν δαπάνη υγείας (στην Ελλάδα 1.650 ευρώ/έτος, τα 2/3 του μέσου όρου στην Ε.Ε.) και στις άμεσες ιδιωτικές δαπάνες υγείας (35% στην Ελλάδα, 15% στην Ε.Ε.).

H πραγματικότητα είναι… λίγο διαφορετική από αυτή που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας κ. Ξανθός στη Βουλή, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Ιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ), της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) αλλά και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ).

H εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη προς μία αποχώρηση για τις μονάδες της Υγείας – Πρόνοιας σημαίνει ότι δεν αλλάζει η σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση, με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό όλων των κλάδων και ειδικοτήτων.

Ορισμένα ενδεικτικά παραδείγματα είναι τα 120-150 μονίμως κλειστά κρεβάτια στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), η μερική ή και παντελής έλλειψη ειδικοτήτων γιατρών, νοσηλευτών και λοιπού προσωπικού στα νοσοκομεία κυρίως της περιφέρειας και οι αιμοδοσίες του ΕΣΥ, που αδυνατούν να αξιοποιήσουν τη μεγάλη προσέλευση αιμοδοτών. Ακόμη, οι μεγάλες λίστες αναμονής για ιατρικές εξετάσεις, για αξονικές και μαγνητικές τομογραφίες και οι συχνές βλάβες που παρουσιάζουν αυτά τα μηχανήματα, που λόγω έλλειψης κονδυλίων δεν επιδιορθώνονται άμεσα.

Λίστες αναμονής

Επίσης, λίστες αναμονής υπάρχουν στα χειρουργεία (από δύο έως έξι μήνες), στις ακτινοθεραπείες (έως τρεις μήνες), για εξετάσεις προγεννητικού ελέγχου κ.λπ.

Οι «προσλήψεις» στην ουσία δεν προσθέτουν, αλλά αντικαθιστούν ένα μέρος του προσωπικού που συνταξιοδοτείται ή απολύεται, όπως οι επικουρικοί γιατροί, όπως λένε οι ενώσεις των γιατρών στα νοσοκομεία.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΙΝΑΠ: «Ο κ. Ξανθός μας ενημέρωσε πως στις 31 Δεκεμβρίου θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ 494 επικουρικοί γιατροί -331 από τα νοσοκομεία και 161 από τα Κέντρα Υγείας-, καθώς έληξε η θητεία τους αλλά και δεν θα μπορούσε να εξασφαλιστεί η μισθοδοσία τους».

offer

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Στάθης Παναγιωτόπουλος: Άδειο το μπαρ του στην Αλόννησο μετά το σκάνδαλο

Ούτε... γάτα δεν πατάει στο μαγαζί του Στάθη Παναγιωτόπουλου...

Βραδινή έξοδος για τη Βαρβάρα Κίρκη μετά την καταγγελία για ξυλοδαρμό από τον Θέμη Αδαμαντίδη

Η Βαρβάβα Κίρκη είχε καταγγείλει τον Θέμη Αδαμαντίδη για...

Στο σφυρί η «Τζάιαντ» του Γιάγκου Δράκου

Στο σφυρί βγαίνουν τον ερχόμενο Δεκέμβριο τα «ασημικά» από...

Ελληνίδα ηθοποιός στα 59 της ποζάρει με σέξι εμφάνιση και αναστατώνει

Η γνωστή ηθοποιός βρίσκει πάντα τρόπους για να τραβάει...

Δείτε την αντίδραση της Άννας Βίσση όταν αστυνομικοί της ζήτησαν να κάνει αλκοτέστ

Η Άννα Βίσση επιστρέφοντας από βραδινή της έξοδο έπεσε...

Η Βασιλική του «Σασμού» ποζάρει με κόκκινο μπικίνι και ανεβάζει τη θερμοκρασία

Η Μαριλίτα Λαμπροπούλου παραμένει στην Αθήνα με την οικογένειά...

Αννέτ Αρτάνι: «Η Μπρίτνεϊ Σπίαρς με πλήγωσε και με διέλυσε»

Από τον ΗΛΙΑ ΜΑΡΑΒΕΓΙΑ Σκάρωσε τα πρώτα της τραγούδια σε...

Το συγκινητικό μήνυμα του Γιάννη Παπαμιχαήλ για τη συμπλήρωση 18 χρόνων από το χαμό του πατέρα του

Συμπληρώνονται 18 χρόνια σήμερα από τον χαμό του Δημήτρη...

Ξέσπασε η Κλέλια Ρένεση κατά του Δήμου Γαύδου

Η Κλέλια Ρένεση όπως σας είχαμε γράψει απολαμβάνει τις...

Η «Espresso» πέτυχε Μαραβέγια και Σωτηροπούλου στην Άνω Σύρο

Και λατρεύουν τα ελληνικά νησιά και σε κάθε ευκαιρία...

Αλληλομαχαιρώματα ανάμεσα στην 32χρονη και στον πυροσβέστη που κατηγορείται για παιδική πορνογραφία

Αδυσώπητη κόντρα έχει ξεσπάσει μεταξύ του 39χρονου υποπυραγού και...

Η ΕΛ.ΑΣ. πανηγυρίζει τη σύλληψη του Πακιστανού που σκότωσε τη Νικολέτα

Σήμερα επρόκειτο να προσαχθεί στον ανακριτή ο 22χρονος Πακιστανός,...

Τους αναγνωρίζετε; Πόζαραν μερικά χρόνια πριν σε έξοδό τους

Τα νεαρά άτομα της φωτογραφίας που πόζαραν σε βραδινή...

Η Ιωάννα Παλιοσπύρου απόλαυσε τον ήλιο έπειτα από δύο χρόνια

«Πλημμυρισμένη» από όρεξη για ζωή, η Ιωάννα Παλιοσπύρου έβαλε...