Τα κιλά των εορτών

❱❱ Αποτελεσματικές οι δίαιτες με λιγότερα λιπαρά και με μειωμένους υδατάνθρακεςΛιγότερους υδατάνθρακες ή λιγότερα λιπαρά; Αυτό είναι το δίλημμα που ταλανίζει όσους έχουν αποφασίσει να χάσουν τα κιλά που έβαλαν στις γιορτές, αλλά δυσκολεύονται να επιλέξουν ποια από τις δύο δίαιτες είναι η καταλληλότερη.

Την απάντηση δίνουν πρόσφατες επιστημονικές έρευνες γύρω από τη δίαιτα για πιο αποτελεσματική απώλεια κιλών. 

Η μία από τις δύο «σχολές» βασίζεται στην ιδέα ότι οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως αυτοί που περιέχονται στο λευκό ψωμί, μετατρέπονται ταχύτατα στον οργανισμό σε σάκχαρα που οδηγούν σε γρήγορες αυξομοιώσεις της ενέργειας και στο αίσθημα της πείνας. Οσοι συστήνουν αυτή τη δίαιτα πιστεύουν ότι μειώνοντας τους υδατάνθρακες ο οργανισμός θα αναγκαστεί να καταναλώσει λίπος για ενέργεια.

Απώλεια βάρους

Την ιδέα αυτή φάνηκε να στηρίζει έρευνα του David Ludwig από το Boston Children’s Hospital, η οποία βασίστηκε στην παρακολούθηση 164 εθελοντών. Διαπιστώθηκε ότι όσοι έτρωγαν λιγότερους υδατάνθρακες έκαιγαν περισσότερες θερμίδες, ωστόσο δεν υπολογίστηκε αν αυτό οδηγούσε σε ανάλογη απώλεια βάρους. Γι’ αυτό η Caroline Apovian του Boston University’s School of Medicine σπεύδει να επισημάνει ότι η έρευνα δεν πρέπει να λαμβάνεται ως σύσταση προς έναν μέσο άνθρωπο να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη δίαιτα. Από την άλλη υπάρχει η «σχολή» που βασίζει το αδυνάτισμα στη μείωση των λιπαρών τα οποία λαμβάνονται με τη διατροφή, καθώς ένα γραμμάριο λίπους έχει διπλάσιες θερμίδες από ένα γραμμάριο υδατανθράκων ή πρωτεϊνών. 

Θέλοντας να διαπιστώσουν ποια από τις δύο διαιτητικές προσεγγίσεις είναι πιο αποτελεσματική, ερευνητές του Stanford University με επικεφαλής τον Christopher Gardner χώρισαν εθελοντές σε δύο ομάδες. Η μία ακολούθησε δίαιτα με λίγους υδατάνθρακες, ενώ η άλλη διατροφή με λίγα λιπαρά. Μετά έναν χρόνο διαπιστώθηκε ότι και οι δύο δίαιτες ήταν σχεδόν το ίδιο αποτελεσματικές, καθώς τα άτομα και των δύο ομάδων είχαν χάσει από 5,90 κιλά ως 5,40 κιλά. Ο Gardner πιστεύει ότι τα αποτελέσματα της έρευνάς του δεν αναιρούν εκείνα της έρευνας του Ludwig και συστήνει και τους δύο τύπους δίαιτας.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ