Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Βιοδείκτες σωτηρίας

❱❱ Ερευνητές ανακάλυψαν τον τρόπο για την έγκαιρη διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγήςΔύο βιοδείκτες ικανούς να διαγιγνώσκουν εγκαίρως την κολπική μαρμαρυγή (Κ.Μ.), την πιο συχνή αρρυθμία στους ενηλίκους, που αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου, ανακάλυψαν ερευνητές από το πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ. 

Η συγκεκριμένη αρρυθμία διαγιγνώσκεται συνήθως μετά την εμφάνιση του αγγειακού εγκεφαλικού, που αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες µακροχρόνιας αναπηρίας.

Η Βρετανική Καρδιολογική Εταιρία χαιρέτισε τα ευρήματα, τονίζοντας ότι η νέα μελέτη θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την καλύτερη ανίχνευση των ασθενών με κολπική μαρμαρυγή και την έγκαιρη χορήγηση σε αυτούς στοχευμένης θεραπείας.

Σημαντική βοήθεια

Ο ένας από τους δύο βιοδείκτες είναι το νατριουρητικό πεπτίδιο (γνωστό ως BNP) και ο άλλος μία πρωτεΐνη υπεύθυνη για τη ρύθμιση του φωσφόρου στον οργανισμό – ο λόγος για τον αυξητικό παράγοντα των ινοβλαστών-23 (Fibroblast growth factor-23 ή, εν συντομία, FGF-23).

«Οι βιοδείκτες που εντοπίσαμε μπορούν να βοηθήσουν ακόμη και τους γενικούς ιατρούς με μια απλή εξέταση αίματος να επιλέγουν τους ασθενείς που θα πρέπει να παραπέμψουν για ηλεκτροκαρδιογραφικό έλεγχο» σημείωσε ο επικεφαλής της μελέτης Yanish Purmah.
«Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους και να υποστούν εγκεφαλικό. Για την αποφυγή των ΑΕΕ οι πάσχοντες από Κ.Μ. είναι σημαντικό να λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή.

Η κολπική μαρμαρυγή, ωστόσο, διαγιγνώσκεται σε πολλές περιπτώσεις μετά την εμφάνιση του εγκεφαλικού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό το screening των ασθενών υψηλού κινδύνου, ώστε να αρχίζουν εγκαίρως τη λήψη αντιπηκτικών και να αποφεύγουν την εμφάνιση αυτών των απειλητικών για τη ζωή τους επιπλοκών» πρόσθεσε το μέλος της ερευνητικής ομάδας δρ Winnie Chua.Εκτός από τους δύο βιοδείκτες οι επιστήμονες προσδιόρισαν επίσης τρεις κλινικούς παράγοντες κινδύνου για την εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, που ήταν η μεγαλύτερη ηλικία, το αρσενικό φύλο και ο υψηλότερος Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ).

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...