Νοσηλευτές σε κίνδυνο

❱❱ Το 52,7% που εργάζεται σε ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας εμφανίζει κατάθλιψη και άγχοςΚατάθλιψη και άγχος εμφανίζουν οι μισοί νοσηλευτές που εργάζονται σε ψυχιατρικά ιδρύματα της χώρας εξαιτίας της καθημερινής έκθεσής τους σε στρεσογόνους παράγοντες, που τους καθιστά ευάλωτους σε πλήθος ψυχιατρικών διαταραχών.

Η ηλικία και τα έτη της εργασιακής εμπειρίας είναι συνδεδεμένα με τον κίνδυνο κατάθλιψης, η οποία απειλεί κυρίως άγαμους ή διαζευγμένους νοσηλευτές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, που δεν έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας σε δύο δημόσια ψυχιατρικά νοσοκομεία της Αττικής. Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 110 νοσηλευτές, διεξήχθη από τον Απρίλιο έως τον Μάιο του 2017 και δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο επιστημονικό περιοδικό «Health Psychology Research». Τη μελέτη υπογράφει ο γραμματέας της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας Αριστείδης Δάγλας και οι Κωνσταντίνος Τσάρας, Δημητρούλα Μήτση, Ιωάννα Παπαθανασίου, Φωτεινή Τζαβέλλα, Σοφία Ζύγκα και Ευάγγελος Φραδέλος.

Η έρευνα

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, η συχνότητα εμφάνισης στον συγκεκριμένο πληθυσμό (επιπολασμός) της μεν κατάθλιψης ανέρχεται σε 52,7%, του δε άγχους σε 48,2%. Προηγούμενες μελέτες είχαν δείξει ποσοστά στρες πάνω από 90%, διαταραχές ύπνου στο 78% και προβλήματα αλκοολισμού στο 22%. Οι νοσηλευτές ψυχιατρικών ιδρυμάτων έχουν την πιο άμεση επαφή με ψυχικά πάσχοντες σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική ομάδα Υγείας.

Οι διαταραχές από τις οποίες κινδυνεύουν υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής τους και τους εκθέτουν σε προβλήματα υγείας. Πολλές επιστημονικές μελέτες περιγράφουν την ψυχιατρική περίθαλψη ως μια εξαιρετικά αγχωτική διαδικασία.

Οι τρόποι τους οποίους οι νοσηλευτές χρησιμοποιούν για να αντιμετωπίσουν τις αγχωτικές καταστάσεις έχουν σοβαρό αντίκτυπο στην ψυχολογική διάθεσή τους και την κατάσταση της υγείας τους. Η απόκτηση γνώσεων σχετικών με την επίλυση των προβλημάτων ψυχικής υγείας και η αναζήτηση κοινωνικής υποστήριξης μπορεί να συμβάλουν μόνο στον έλεγχο του άγχους, γι’ αυτό το πιο σημαντικό είναι η αντιμετώπισή τους. Οι νοσηλευτές θεωρούν ότι είναι η πιο ευάλωτη επαγγελματική ομάδα, καθώς εκτίθενται συνεχώς σε συναισθηματικές μεταβολές και σε δύσκολες καταστάσεις, οι οποίες αυξάνουν τη νοσηρότητα.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ