«Εξυπνη» πρόβλεψη!

Ελληνας ερευνητής ανακάλυψε σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για τα ψυχολογικά συμπτώματα των καρκινοπαθώνΕνα καινοτόμο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που προβλέπει έγκαιρα τα ψυχολογικά συμπτώματα των καρκινοπαθών ανέπτυξαν ερευνητές από τη Βρετανία και τις ΗΠΑ, με επικεφαλής Ελληνα της διασποράς. 

Σύμφωνα με τη δημοσίευση στο περιοδικό «PLoS One», οι γιατροί πλέον θα είναι σε θέση να οργανώνουν καλύτερα τη θεραπεία του καρκίνου χάρη σε ένα νέο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, το πρώτο του είδους του διεθνώς, που είναι ικανό να προβλέπει τα συνοδευτικά ψυχολογικά συμπτώματα ενός καρκινοπαθούς και τη σοβαρότητά τους.

Το εν λόγω σύστημα μπορεί να πετύχει ακριβή πρόβλεψη τριών συχνών συμπτωμάτων των ασθενών με καρκίνο: του άγχους, της κατάθλιψης και των διαταραχών του ύπνου. Και τα τρία έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ποιότητα της ζωής των καρκινοπαθών.

Οι ερευνητές των πανεπιστημίων του Σάρεϊ και της Καλιφόρνιας – Σαν Φρανσίσκο, με επικεφαλής τον Νίκο Παπαχρήστου, ο οποίος σχεδίασε τους αλγορίθμους μηχανικής μάθησης για το νέο σύστημα, δήλωσαν πολύ ικανοποιημένοι με το επίτευγμά τους.

«Νιώθω μεγάλη συγκίνηση που βλέπω ότι η μηχανική μάθηση και η τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να δημιουργήσουν λύσεις, οι οποίες έχουν θετικές συνέπειες στην ποιότητα ζωής και την ευημερία των ασθενών» δήλωσε ο κ. Παπαχρήστου.

Αλγόριθμοι

Οπως αναφέρει το δημοσίευμα του επιστημονικού περιοδικού, οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για τα συμπτώματα που βιώνουν οι καρκινοπαθείς στη διάρκεια της χημειοθεραπείας και της ακτινοθεραπείας, και στη συνέχεια ανέπτυξαν τους κατάλληλους αλγορίθμους που μπορούν να κάνουν πρόβλεψη.

Στην πράξη, η ανάπτυξη αυτού του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης σημαίνει ότι οι ογκολόγοι θα μπορούν πλέον να διακρίνουν εξαρχής τους ασθενείς υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση τέτοιων ψυχολογικών συμπτωμάτων.

Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την άμεση και εξατομικευμένη σχεδίαση ενός τρόπου για τη διαχείρισή τους, προκειμένου να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ερευνητική ομάδα έχει έντονο ελληνικό άρωμα, καθώς, πλην του κ. Παπαχρήστου, συμμετείχαν επίσης, μεταξύ άλλων, οι Στυλιανός Κατσαραγκάκης, Κάθι Αποστολίδη και Ελισάβετ Πατηράκη.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ