Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η Μέριλιν των ουσιών

Βαθιά βυθισμένο στην κόλαση της ηρωίνης ήταν μοντέλο που...

Οι αθέατοι γαμομπελάδες του «Μπόρατ»

Προβλήματα που «σέρνονταν» για χρόνια κρύβονται πίσω από το...

Η επιστολή του «σφαγέα» των Αγίων Αναργύρων στην άτυχη Κυριακή

Ανατριχίλα προκαλεί το περιεχόμενο μιας από τις επιστολές που...

Selfie θανάτου για αισθητικό

Μια selfie κόστισε τη ζωή σε Ρωσίδα αισθητικό με...

Ελπιδοφόρο «κοκτέιλ»

❱❱ Συνδυασμός φαρμακευτικών ουσιών μπλοκάρει τις μεταστάσεις από τον καρκίνο του μαστού

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές θα μπορούσε να σώσει ανακάλυψη ερευνητών στην Ελβετία, οι οποίοι βρήκαν τρόπο, τουλάχιστον στο εργαστήριο και σε πειραματόζωα, να μην επιτρέψουν στον καρκίνο του μαστού να δώσει μεταστάσεις.

Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσίευσαν στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Cell», ο συνδυασμός γνωστών φαρμακευτικών ουσιών μετέτρεψε τα καρκινικά μεταστατικά κύτταρα σε λιποκύτταρα, τα οποία ούτε μπορούν να μεταναστεύσουν ούτε να αναπαραχθούν.
Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του Gerhard Christofori από το University of Basel έστρεψε εναντίον των καρκινικών κυττάρων την ξεχωριστή ιδιότητά τους που τους επιτρέπει να δίνουν μεταστάσεις. Πρόκειται για την ικανότητά τους να μετατρέπονται σε κύτταρα άλλης μορφής, με διαφορετικές ιδιότητες από τις αρχικές.

Eτσι, τα καρκινικά κύτταρα του μαστού αλλάζουν μορφή ώστε να «ταξιδέψουν» στον ιστό του και, όταν φτάσουν σε κάποιο αιμοφόρο αγγείο, να περάσουν το τοίχωμά του μπαίνοντας στη ροή του αίματος. Στη συνέχεια, χάρη σε ένα είδος «γάντζων» που διαθέτουν, μπορούν να προσδεθούν σε άλλο σημείο του σώματος και να αναπαραχθούν, δημιουργώντας μεταστατικούς όγκους, οι οποίοι είναι η συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο του μαστού.

Οι ερευνητές εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ικανότητα των καρκινικών κυττάρων να μετατρέπονται σε άλλης μορφής κύτταρα, χορηγώντας τις φαρμακευτικές ουσίες ροσιγλιταζόνη και τραμετινίμπη τόσο σε ανθρώπινα κύτταρα καρκίνου του μαστού στο εργαστήριο όσο και σε πειραματόζωα με την ασθένεια.
Χάρη στον συνδυασμό των δύο φαρμάκων καθοδήγησαν τα καρκινικά κύτταρα ώστε να μετατραπούν σε λιποκύτταρα, τα οποία ήταν σχεδόν πανομοιότυπα με τα λιποκύτταρα του οργανισμού, δηλαδή τα κύτταρα τα οποία αποθηκεύουν λίπος. Με αυτόν τον τρόπο, όπως παρατήρησαν σε ποντικούς με καρκίνο του μαστού στους οποίους χορήγησαν τον συνδυασμό φαρμάκων, δεν παρατηρήθηκαν μεταστάσεις.

Το επόμενο βήμα του Christofori και των συνεργατών του είναι να δοκιμάσουν τα φάρμακα σε ανθρώπους, κάνοντας κλινικές δοκιμές μεγάλου εύρους. Οπως επισημαίνει ο καθηγητής, μόνο το 2018 πέθαναν παγκοσμίως από καρκίνο του μαστού περίπου 627.000 γυναίκες.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Χειροπέδες σε… ξαναμμένο κοκάκια μέσα σε ροζ μασατζίδικο!

Τα «ξέρασε» όλα στην ανακρίτρια, εν είδει ψυχοθεραπείας, ένας...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...