Πέμπτη, 25 Απριλίου, 2024

Η Αννα Βίσση δεν «ψήνεται» για το «Voice»

Η Αννα Βίσση είπε «όχι» σε μια θέση στην...

Συμμορίες Ρομά έχουν ρημάξει τους τελευταίους μήνες την ανατολική Θεσσαλονίκη

Σε μάστιγα έχουν εξελιχθεί τους τελευταίους μήνες οι κλοπές,...

Η Κατερίνα Βρανά γιορτάζει την ημέρα που σχεδόν πέθανε

Είναι μια μαχήτρια της ζωής και δεν ξεχνά ποτέ...

H κρίση «έφαγε» το «φακελάκι»!

❱❱ Στα μνημονιακά χρόνια πολλοί γιατροί «έριξαν την ταρίφα τους», ζητώντας χαμηλότερα ποσά.

Πριν από αρκετές ημέρες συνελήφθη ένας γιατρός γυναικολόγος σε νοσοκομείο της Αθήνας, επειδή ζήτησε 1.000 ευρώ «φακελάκι», ωστόσο αυτό δεν σημαίνει ότι η πλειονότητα των λειτουργών του Ιπποκράτη προδίδει τον όρκο της.

Οι επίορκοι γιατροί έχουν πλέον μειωθεί κατά πολύ και αυτό οφείλεται, ως έναν βαθμό, στο γεγονός ότι οι πολίτες, εξαιτίας της παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και της ανεργίας, δεν έχουν πλέον χρήματα να δώσουν στον γιατρό. Επίσης, ακόμα ένας λόγος είναι η σταδιακή λειτουργία των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών, που άρχισαν να εμφανίζονται στα νοσοκομεία από πέρυσι.

Σύμφωνα με τη Ματίνα Παγώνη, πρόεδρο του Ανώτατου Πειθαρχικού Συμβουλίου Ιατρών του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ) του υπουργείου Υγείας, πρόεδρο της Ενωσης Ιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και διευθύντρια της Γ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «Γεώργιος Γεννηματάς», το «φακελάκι» τα τελευταία χρόνια έχει μειωθεί αισθητά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης αλλά και της βοήθειας που λαμβάνουν οι πολίτες από τους αρμοδίους των Αυτοτελών Γραφείων Προστασίας Δικαιωμάτων των ασθενών, που ήδη έχουν να επιδείξουν σημαντικά αποτελέσματα.

Καταδικαστέοι

«Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε ότι υπάρχουν ακόμα κάποιοι -λίγοι- γιατροί που έχουν το θράσος να ζητούν “φακελάκι”. Αυτοί, όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό, είναι καταδικαστέοι από τους υπόλοιπους γιατρούς, οι οποίοι δίνουν καθημερινά τον δικό τους αγώνα μέσα στα δημόσια νοσοκομεία, κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες.

Εμείς, ως Ανώτατο Πειθαρχικό Συμβούλιο του ΚΕΣΥ και της ΕΙΝΑΠ, δεν καλύπτουμε κανέναν και συστήνουμε στους ασθενείς να μη δίνουν χρήματα και σε κάθε περίπτωση να απευθύνονται στα γραφεία προστασίας δικαιωμάτων των ασθενών, που υπάρχουν σε πολλά νοσοκομεία, για να καταγγείλουν τον γιατρό που τους ζήτησε χρήματα. Εκεί οι υπεύθυνοι θα τους δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν προκειμένου αυτός ο γιατρός να απομονωθεί από το ιατρικό επάγγελμα και να λάβει την τιμωρία που του αξίζει». Σύμφωνα με την κυρία Παγώνη, οι εργαζόμενοι στα γραφεία παραπόνων των νοσοκομείων συστήνουν σε αυτούς τους ασθενείς να απευθυνθούν άμεσα στον αντίστοιχο ιατρικό σύλλογο του νομού τους, που πρέπει να ενημερώνεται για τον επίορκο γιατρό και να προχωρά στις απαραίτητες ενέργειες.

«Τα πειθαρχικά συμβούλια όλων των ιατρικών συλλόγων της χώρας πρέπει με τη σειρά τους να κάνουν καλά τη δουλειά τους, ώστε οι επίορκοι γιατροί να απομονωθούν επιτέλους από το ΕΣΥ και αυτή η μάστιγα που λέγεται “φακελάκι” και κάνει τόσο κακό στη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ γιατρού και ασθενούς να τελειώσει» μας είπε η ίδια. Παρά την αισθητή μείωση που έχει παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια στους επίορκους γιατρούς, υπάρχουν οι ιατρικές ειδικότητες που εξακολουθούν να ζητούν χρήματα από τους ασθενείς ή τους συγγενείς τους. Αυτές είναι οι χειρουργοί, οι μαιευτήρες και οι καρδιολόγοι, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Πειθαρχικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Σημειώνεται ότι έως το 2010, προτού δηλαδή ξεσπάσει η οικονομική κρίση και έρθουν τα Μνημόνια, υπήρχαν γιατροί που απαιτούσαν από τους ασθενείς ακόμα και 5.000 ευρώ, ενώ σήμερα το αντίστοιχο ποσό έχει πέσει στα 300 ευρώ.

Σύμφωνα με καταγγελίες στην ιστοσελίδα «Εδωσα φακελάκι» (www.edosafakelaki.org), για επέμβαση καταρράκτη ζητούν από 200 έως 400 ευρώ, για αφαίρεση σπίλου 100 ευρώ, για αφαίρεση θυρεοειδούς 300 ευρώ, για νευροχειρουργική επέμβαση 2.500 ευρώ, για γενική χειρουργική επέμβαση 500 ευρώ, για αφαίρεση κύστης ήπατος 1.500 ευρώ, για σπονδυλοδεσία 1.500 ευρώ, για αφαίρεση χολής 300 ευρώ και για τοκετό 600-1.000 ευρώ.

Στα χρόνια της κρίσης πολλοί επίορκοι γιατροί μείωσαν την «ταρίφα» τους, ζητώντας σημαντικά χαμηλότερα ποσά. Η παραοικονομία στον χώρο της Υγείας εκτιμάται ετησίως στο 1,5 δισ. ευρώ, με την Πολιτεία να έχει απώλεια φόρων της τάξης των 500.000.000 ευρώ τον χρόνο

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...