Τα γονίδια του βάρους

Ερευνα έδειξε ότι για τα παραπάνω κιλά ευθύνονται γενετικοί παράγοντεςΣύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, τη μεγαλύτερη του είδους της έως σήμερα, τα γονίδια κρίνουν την τύχη ενός ανθρώπου με τη ζυγαριά.

Μερικοί άνθρωποι καταναλώνουν ό,τι πέσει μπροστά τους, παρ’ όλα αυτά καταφέρνουν να διατηρούνται λεπτοί σε όλη τη ζωή τους.
Οι επιστήμονες του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με επικεφαλής τον καθηγητή Σαντάφ Φαρούκι, επιβεβαίωσαν ότι σε μεγάλο βαθμό αυτό οφείλεται στο ευνοϊκό DNA τους. Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό γενετικής «PLoS Genetics», ανέλυσαν στοιχεία για 1.622 πολύ λεπτούς και υγιείς ανθρώπους (με δείκτη μάζας σώματος κάτω από 18) και 1.985 πολύ παχύσαρκους, καθώς και για 10.433 άτομα με κανονικό βάρος.

Σύνθετος δείκτης

Οι επιστήμονες έφεραν στο φως μια σειρά από γενετικούς παράγοντες που σχετίζονται με το μικρό ή το μεγάλο βάρος, τους οποίους συνδύασαν για να δημιουργήσουν έναν σύνθετο δείκτη γενετικού κινδύνου σχετικό με το βάρος. Διαπιστώθηκε ότι οι παχύσαρκοι έχουν υψηλότερο γενετικό «σκορ» κινδύνου από ό,τι οι άνθρωποι με κανονικό βάρος. Οι λεπτοί έχουν ακόμη μικρότερο δείκτη γενετικού κινδύνου.

Το γενετικό υπόβαθρο, σύμφωνα με τους ερευνητές, παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο σωματικό βάρος από ό,τι είχε θεωρηθεί έως τώρα, κάτι που εξηγεί γιατί, ενώ τόσοι άνθρωποι κάνουν καθιστική ζωή και τρώνε φαγητά με πολλές θερμίδες, δεν παχαίνουν όλοι το ίδιο. Μάλιστα, η νέα μελέτη STILTS (Study Into Lean and Thin Subjects) παρέχει ενδείξεις σχετικά με το ότι τα γονίδια της λεπτής σιλουέτας κληροδοτούνται και στους τυχερούς απογόνους. Περίπου τρεις στους τέσσερις πολύ λεπτούς ανθρώπους προέρχονται από γονείς επίσης λεπτούς.

«Η νέα μελέτη δείχνει πρώτη φορά ότι οι υγιείς λεπτοί άνθρωποι είναι γενικά λεπτοί, επειδή έχουν μικρότερη επιβάρυνση από γονίδια που αυξάνουν την πιθανότητα κάποιου να γίνει υπέρβαρος και όχι επειδή είναι ηθικά ανώτεροι, όπως κάποιοι νομίζουν. Είναι εύκολο να σπεύδει κανείς να κρίνει και να επικρίνει τους ανθρώπους για το βάρος τους, όμως η επιστήμη δείχνει ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα. Εχουμε πολύ λιγότερο έλεγχο στο βάρος μας από ό,τι νομίζουμε» δήλωσε ο Φαρούκι.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ