Καρκίνος – Κονδυλώματα πρωκτού: Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε!

Ανάμεσα στις παθήσεις του πρωκτού, πολύ γνωστές και συχνές είναι τα κονδυλώματα, ο καρκίνος του πρωκτού αλλά και ο κνησμός/φαγούρα στον πρωκτό, που μπορεί να προέρχεται από πολλές αιτίες. Πως μπορούν να αντιμετωπιστούν οι παραπάνω παθήσεις λοιπόν;

Κονδυλώματα πρωκτού

Τα κονδυλώματα είναι μικρά ογκίδια που προκαλούνται από τον ιό HPV. Μεταδίδονται κατά κόρον με σεξουαλική επαφή και μπορεί να μην περιορίζονται μόνο στο εξωτερικό δέρμα. Συνήθως εμφανίζονται στα γεννητικά όργανα της γυναίκας και του άνδρα αλλά συχνότατα και στον πρωκτό. Είναι πολύ σημαντικό στην περίπτωση κονδυλωμάτων ο ασθενής να κάνει πρωκτοσκόπηση και τοποθέτηση οξικού οξέος.

Τα κονδυλώματα είναι εύκολο να διαγνωστούν τόσο με γυμνό μάτι όσο και με την εξέταση που προαναφέραμε. Παρόλα αυτά συνιστάται πρωκτοσκόπηση υψηλής ευκρίνειας, για να διαγνωστούν και όλες οι δυσπλασίες που μπορεί να υπάρχουν και οδηγούν σε καρκίνο.

Συμπτώματα τα κονδυλώματα πρωκτού συνήθως δεν εμφανίζουν, απλά ψηλαφώνται λόγω του όγκου τους. Το πιο αποτελεσματικό μέσο προστασίας από τους εννέα τύπους του HPV είναι ο εμβολιασμός, ο οποίος δεν προλαμβάνει αλλά θεραπεύει κιόλας αν κάποιος έχει προσβληθεί από τον ιό.

Καρκίνος πρωκτού

Υπάρχουν κάποιες ομάδες υψηλού κινδύνου που έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίσουν τον καρκίνο πρωκτού. Αυτές είναι οι ομοφυλόφιλοι, οι οροθετικοί, όσοι έχουν πολλούς συντρόφους, όσοι λαμβάνουν ανοσοκαταστολή αλλά και όσοι έχουν νόσο του Crohn.

Η πρόληψη με τον εμβολιασμό είναι η ιδανική πρόληψη ειδικά στα παραπάνω άτομα. Αν τελικά ο ασθενής νοσήσει συνήθως συνιστάται ο συνδυασμός χημειοθεραπείας και ακτινοθεραπείας. Σε αρχικό στάδιο συνιστάται και η εκτομή του καρκίνου.

Κνησμός (φαγούρα) στον πρωκτό

Για την φαγούρα στον πρωκτό μπορεί να φταίει είτε η υπερβολική καθαριότητα, είτε η έλλειψή της. Η περιπρωκτική περιοχή μπορεί να ερεθιστεί από διάφορες ουσίες, ακόμα και από χαρτί υγείας που μπορεί να παραμείνει στην περιοχή.

Για την αποκατάσταση του κνησμού, μερικές φορές είναι αρκετή η πλύση της περιοχής με χλιαρό νερό. Απαγορεύεται το οινόπνευμα στην περιοχή καθώς και οποιαδήποτε αποστειρωτικά σκευάσματα. Αν συνεχιστεί το πρόβλημα, τότε επουλωτικές κρέμες θα δώσουν λύση στο πρόβλημα!

Απόστολος Σταματιάδης

Χειρουργός – Πρωκτολόγος

proctology.gr

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ