«Φρένο» στην παιδική λευχαιμία

❱❱ Ιάσιμες οκτώ στις δέκα περιπτώσεις

Κάθε χρόνο περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα.

Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά.
Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.

Μήνυμα

Στη χώρα μας περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία. Η εμφάνιση καρκίνου στα παιδιά αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου μετά τα ατυχήματα. Ταυτόχρονα, όμως, οκτώ στα δέκα παιδιά που εμφανίζουν σήμερα λευχαιμία θεραπεύονται και αυτό είναι το μήνυμα που θα πρέπει να συγκρατήσουμε όλοι μας.

Τα παραπάνω συγκλονιστικά στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παρουσιάζει η Ελληνική Ομοσπονδία Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ) με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για τον Καρκίνο της Παιδικής Ηλικίας (15η Φεβρουαρίου).

Η ΕΛΛΟΚ ανάγει τον παιδικό καρκίνο σε θέμα Εθνικής Προτεραιότητας για το σύστημα Υγείας. Επίσης ζητάει τη βελτίωση της περίθαλψης και της φροντίδας για τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας. Η ανεπάρκεια στην κάλυψη των αναγκών σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη γεωγραφική κατανομή των παιδο-ογκολογικών κλινικών, τη λειτουργία του συστήματος Υγείας, το οποίο αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερες ανάγκες του καρκίνου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία, και την έλλειψη κοινωνικής μέριμνας.

Με στόχο τη βελτίωση της ογκολογικής περίθαλψης και φροντίδας για τον παιδικό καρκίνο, η ΕΛΛΟΚ συνεργάζεται ενεργά με τον Σύλλογο Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ, με στόχο την αύξηση του αριθμού των δοτών μυελού οστών, καθώς η μεταμόσχευση μυελού αποτελεί μια από τις σημαντικότερες θεραπείες του καρκίνου στην παιδική και την εφηβική ηλικία.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ