Ραγάδα πρωκτού & κύστη κόκκυγος – Ακριβή διάγνωση και θεραπευτικές επιλογές

Η ραγάδα πρωκτού και η κύστη κόκκυγος έχουν συμπτώματα, τα οποία είναι έντονα στον ασθενή και απαιτούν την γνώμη ειδικού ιατρού από το πρώτο κιόλας ξέσπασμα.

Η ραγάδα πρωκτού συγκεκριμένα εκδηλώνεται με επώδυνο τρόπο μετά από κάθε κένωση και μοιάζει σαν κάψιμο, το οποίο μπορεί να διαρκεί ακόμα και μετά από 6 ώρες. Η επίσκεψη στον γιατρό θεωρείται αναγκαία, αφού ο ασθενής θα δει αίμα. Για τη διάγνωση της ραγάδας εκτός από μία απλή κλινική εκτίμηση, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει πρωκτοσκόπηση ή κολονοσκόπηση για να αποκλειστεί η πιθανότητα θηλωμάτων. Για περαιτέρω διερεύνηση μπορεί ο γιατρός να προτείνει αξονική ή μαγνητική.

Θεραπεία ραγάδας πρωκτού

Στη ραγάδα πρωκτού μπορεί να χρειαστεί να πάρει ο ασθενής φάρμακα για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας και όχι για τη θεραπεία της ραγάδας. Οι περισσότεροι ασθενείς δεν αποφεύγουν το χειρουργείο, το οποίο είναι σύντομο, αποτελεσματικό και αναίμακτο. Ένας άξονας της θεραπείας είναι η σφιγκτηροτομή, με την οποία ο ασθενής απαλλάσσεται από τον σπασμό του σφικτήρα. Έτσι, η επούλωση της ραγάδας είναι πιο σύντομη. Η τεχνική αυτή πρέπει να πραγματοποιείται από ειδικό χειρουργό που έχει ειδικευτεί στο αντικείμενο, για να αποφευχθούν επεισόδια ακράτειας. Στο τέλος της επέμβασης γίνεται καθαρισμός της περιοχής με σύγχρονους τρόπους. Ο ασθενής επιστρέφει την ίδια μέρα στο σπίτι του.

Κύστη κόκκυγος

Για να διαγνώσει ο γιατρός την κύστη κόκκυγος πρέπει να λάβει ένας πλήρες ιστορικό του ασθενούς και να πραγματοποιήσει μία τυπική κλινική εξέταση.

Θεραπεία

Η ενδεικνυόμενη θεραπεία εξαρτάται από την κατάσταση της νόσου. Αν το απόστημα είναι μεγάλο τότε προτείνεται άμεσα η διάνοιξη και η παροχέτευση για να φύγει το πύον και να ανακουφιστεί ο ασθενής.

Αν η κύστη κόκκυγος επανεμφανίζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα τότε πρέπει να να γίνει χειρουργική επέμβαση για να εξαφανιστεί η κύστη και να αποκλειστεί σχεδόν η πιθανότητα υποτροπής. Το χειρουργείο μπορεί να γίνει με ανοιχτή ή κλειστή θεραπεία laser. Συνήθως το χειρουργείο γίνεται καινοτόμο και επαναστατικό καθετήρα Laser χωρίς ράμματα και χωρίς καμία τομή. Για περιπλεγμένες περιπτώσεις γίνεται πλαστική αποκατάσταση της περιοχής ελαχιστοποιώντας τις περιπτώσεις να γίνει υποτροπή στο μέλλον.

Δρ. Περικλής. Σ. Χρυσοχέρης

Γενικός Χειρουργός

chrysoheris.com

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ