Επικίνδυνο γονίδιο

❱❱ Ασθενής με εγκεφαλικό ανακτά γρηγορότερα κινητικές και γνωστικές ικανότητες όταν το CCR5 απουσιάζει από τον οργανισμό του

Για πρώτη φορά ερευνητές ανακάλυψαν γονίδιο το οποίο παίζει κομβικό ρόλο στην δυνατότητα όσων έχουν υποστεί εγκεφαλικό.

Μάλιστα ένα ήδη υπάρχον φάρμακο φαίνεται ότι επηρεάζει με τέτοιο τρόπο το γονίδιο που επιταχύνει την ανάρρωση συγκεκριμένης κατηγορίας ασθενών με εγκεφαλικό.
Πρόκειται για το γονίδιο CCR5, το οποίο όταν απουσιάζει από κάποιον αυτός ανακτά γρηγορότερα τις κινητικές και τις γνωστικές του ικανότητες έπειτα από εγκεφαλικό μέτριας ή ελαφράς σοβαρότητας. Την ανακάλυψη έκαναν ερευνητές των πανεπιστημίων της Καλιφόρνιας, του Λος Αντζελες και του Τελ Αβίβ με επικεφαλής τον δρα Thomas Carmichael.

Μόλυνση

Το ίδιο γονίδιο είχε ανακαλυφθεί στο παρελθόν ότι παίζει ρόλο στη μόλυνση του ανθρώπινου οργανισμού από τον ιό HIV. Είχε διαπιστωθεί ότι όταν απουσίαζε από τον οργανισμό ή όταν μπλοκαριζόταν η λειτουργία του ο ιός HIV δυσκολευόταν να μολύνει κύτταρα. Γι’ αυτό στις αρχές της δεκαετίας του 2000 δημιουργήθηκε το φάρμακο μαραβιρόκη, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του CCR5.

Τώρα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα πειραματόζωα που δεν έχουν το CCR5 έχουν σημαντικό πλεονέκτημα σε σχέση με τα πειραματόζωα που φέρουν το γονίδιο όσον αφορά την ανάρρωσή τους από εγκεφαλικό.

Διαπίστωσαν μάλιστα ότι όταν λάμβαναν τη φαρμακευτική ουσία μαραβιρόκη, η οποία μπλόκαρε τη λειτουργία του CCR5, οι ποντικοί που είχαν πάθει εγκεφαλικό ανακτούσαν σε μικρότερο χρονικό διάστημα τις γνωστικές και κινητικές λειτουργίες οι οποίες είχαν υποστεί βλάβη από το εγκεφαλικό. Ταυτόχρονα μαγνητικές τομογραφίες του εγκεφάλου τους έδειξαν ότι είχε μειωθεί η έκταση των περιοχών με κατεστραμμένα από το εγκεφαλικό κύτταρα.

Το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν αν και οι άνθρωποι που δεν έχουν το CCR5 στον οργανισμό τους αναρρώνουν γρηγορότερα από εγκεφαλικό. Η επιβεβαίωση ήρθε από τη μελέτη 450 Ασκεναζιτών Εβραίων με εγκεφαλικό από το πανεπιστήμιο Τελ Αβίβ. Τώρα η ερευνητική ομάδα ετοιμάζεται για κλινικές δοκιμές ώστε να επιβεβαιώσει τη χρησιμότητα της μαραβιρόκης.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ