Πείραμα ελπίδας

❱❱ Μπλόκαραν το γονίδιο που προκαλεί γλοιοβλάστωμα σε παιδιάΣοβαρές ελπίδες σε χιλιάδες παιδιά που εμφανίζουν έναν ιδιαίτερα επιθετικό και θανατηφόρο καρκίνο του εγκεφάλου δημιουργεί ανακάλυψη ερευνητών στις ΗΠΑ. 

Μπλοκάροντας ένα συγκεκριμένο γονίδιο κατάφεραν να καθυστερήσουν σε πειραματόζωα την ανάπτυξη του καρκίνου από τα πρώτα κιόλας στάδιά του, διπλασιάζοντας το προσδόκιμο ζωής και ανοίγοντας τον δρόμο για τη δημιουργία θεραπείας.
Οπως αναφέρεται σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cell Stem Cell», ερευνητές του Cincinnati Children’s Hospital Medical Center στο Οχάιο των ΗΠΑ πειραματίστηκαν με ποντικούς, οι οποίοι είχαν τροποποιηθεί γενετικά ώστε να εμφανίσουν πολύμορφο γλοιοβλάστωμα στον εγκέφαλο. Ανακάλυψαν ένα γονίδιο το οποίο, όταν είναι ενεργό, βοηθά τα κύτταρα του γλοιοβλαστώματος να μετατρέψουν τα υγιή κύτταρα σε καρκινικά.

Σε ποντικούς

Οταν όμως χορήγησαν στους ποντικούς ουσίες που μπλόκαραν τη δράση του γονιδίου, τότε μειώθηκε η ταχύτητα με την οποία τα καρκινικά κύτταρα μεγάλωναν και εξαπλώνονταν. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι ποντικοί να ζήσουν τον διπλάσιο χρόνο από τους ποντικούς που δεν είχαν λάβει τις ουσίες. Εγιναν επίσης και εργαστηριακά πειράματα, κατά τα οποία οι ουσίες χορηγήθηκαν σε ανθρώπινο ιστό με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα, με τα ίδια αποτελέσματα.

Ειδικότερα, η ερευνητική ομάδα του δρος Richard Lu έδωσε στο γονίδιο που ανακάλυψε την κωδική ονομασία Zfp36l1. Κατάφεραν να διακόψουν τη λειτουργία του χρησιμοποιώντας ουσίες που δεν επιτρέπουν στο Zfp36l1 να στείλει στο κύτταρο πληροφορίες για να αναπτυχθεί. Για να το πετύχουν, μπλόκαραν τη δράση των RNA, των μικροσκοπικών μορίων που «μεταφέρουν» την πληροφορία από το γονίδιο στα κατάλληλα σημεία του κυττάρου, έτσι ώστε «να εκφραστεί» το γονίδιο, να εξασκήσει δηλαδή τη δράση του παρεμβαίνοντας σε κάποιον κυτταρικό μηχανισμό.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι η ανακάλυψή τους όχι μόνο θα αυξήσει το προσδόκιμο ζωής των παιδιών με πολύμορφο γλοιοβλάστωμα αλλά και θα οδηγήσει στη δημιουργία θεραπειών που θα σταματούν την ασθένεια αμέσως μόλις εμφανιστεί. Τα ίδια φάρμακα δεν θα επιτρέπουν στο γλοιοβλάστωμα να επανεμφανιστεί.

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ