Ληγμένα που «αντέχουν»

❱❱ Για πόσο διάστημα είναι ασφαλείς οι τροφές μετά την ημερομηνία ανάλωσης

Εχει τύχει σε όλους να περάσει η ημερομηνία λήξεως στα τρόφιμα που έχουμε στο ψυγείο ή στο ντουλάπι μας πριν προλάβουμε να τα καταναλώσουμε.

Η λύση, όπως τονίζουν οι ειδικοί, δεν είναι το καλάθι των αχρήστων, γιατί με τον τρόπο αυτό επιβαρύνονται τόσο το περιβάλλον όσο και η τσέπη μας. Η απάντηση, επομένως, στο αν πετάς το κίτρινο τυρί που μούχλιασε είναι «όχι»: Απλώς, κόβεις το μουχλιασμένο κομμάτι και τρως το υπόλοιπο! Παρακάτω παραθέτουμε για πόσο διάστημα είναι ασφαλή τα τρόφιμα μετά την ημερομηνία που αναγράφεται δίπλα στην ένδειξη «ανάλωση κατά προτίμηση πριν από».

Αβγά: Συνήθως τα αβγά είναι ασφαλή ακόμη και τρεις έως τέσσερις εβδομάδες από την ημερομηνία που αναφέρεται στη συσκευασία.

Σε κρύο νερό

Ο καλύτερος τρόπος για να διαπιστώσετε αν ένα αβγό είναι ασφαλές είναι να το βυθίσετε σε ένα μπολ με κρύο νερό. Αν βυθιστεί και ακουμπήσει στον πάτο, είναι φρέσκο. Αν βυθιστεί, αλλά δεν φτάσει στον πάτο, πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, ενώ αν επιπλέει στην επιφάνεια, πρέπει να πεταχτεί.

Κοτόπουλο: Αν το διατηρείτε στο ψυγείο, μπορείτε να το καταναλώσετε έως και μία ημέρα μετά την «ημερομηνία λήξης» του. Το ίδιο ισχύει και για το ψάρι.

Ημιαποβουτυρωμένο γάλα: Αν το έχετε ανοίξει, διατηρείται τουλάχιστον για δύο ημέρες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία. Το ίδιο και το γιαούρτι.

Ψωμί του τοστ: Αν έχει αποθηκευτεί σύμφωνα με τις οδηγίες, μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο έως και επτά ημέρες από την ημερομηνία λήξης.

Μαρμελάδα: Τα τρόφιμα που περιέχουν πολλή ζάχαρη, η οποία είναι φυσικό συντηρητικό, μπορεί να διατηρηθούν έως και έναν χρόνο πέρα από την ημερομηνία λήξης τους, αν η συσκευασία δεν έχει ανοιχθεί.

Ζυμαρικά & ρύζι: Οταν η συσκευασία είναι κλειστή και διατηρούνται σε ξηρό περιβάλλον, μπορεί να «ζήσουν» έως και δύο χρόνια μετά την ημερομηνία λήξης τους.

Αυτό που δεν θα πρέπει να ξεχνάμε είναι ότι οι ημερομηνίες που αναγράφονται στις συσκευασίες αφορούν περισσότερο τη βέλτιστη ποιότητα του τροφίμου όταν θα το καταναλώσουμε, παρά την ασφάλειά του.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ