Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Ο διδάκτωρ καρδιολόγος Χαράλαμπος Κάββουρας μιλάει για τα πολλά εμφράγματα στη showbiz...

Τι συμβαίνει πλέον και νέοι άνθρωποι από τον χώρο...

Νοσοκόμα επιστρέφει στις ταινίες πορνό έπειτα από 15 χρόνια αποχής…

Επιστρέφει στις «ρίζες» της η 38χρονη Σάντι Σάμερς, που...

Πέτρος Κόκκαλης: Το οικολογικό όραμά του, η φυγή του από τον ΣΥΡΙΖΑ,...

«Οι ευρωεκλογές θα δώσουν στον Κόσμο τη δυνατότητα να...

Παρίστανε την ανήλικη για να… πάει με πιτσιρίκια

Τη 14χρονη μαθήτρια υποδυόταν στο Snapchat η 23χρονη Αλίσα...

Το «μυστικό» του Πάρκινσον

❱❱ Μελέτη δείχνει τον ρόλο της σκωληκοειδούς απόφυσης στην ανάπτυξη της νόσουΤρεις φορές μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν Πάρκινσον έχουν τα άτομα που έχουν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, προειδοποιεί νέα μελέτη του Case Western University και των νοσοκομείων του Cleveland Medical Center.

Αναλύοντας τα δεδομένα περισσότερων από 62.200.000 ασθενών, εκ των οποίων οι 488.190 είχαν υποβληθεί σε σκωληκοειδεκτομή, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 1% εξ αυτών στη συνέχεια της ζωής του εμφάνισε Πάρκινσον – την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό μεταξύ όσων δεν είχαν υποβληθεί στην επέμβαση δεν ξεπερνούσε το 0,29%.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μια πρωτεΐνη που βρίσκεται στα σωμάτια Lewy, η οποία έχει συνδεθεί με την εμφάνιση της νόσου, ξεκινά στο έντερο και στη σκωληκοειδή και ταξιδεύει στον εγκέφαλο, πιθανότατα διά του πνευμονογαστρικού νεύρου.

Πρωτεΐνη

«Οι τελευταίες έρευνες σχετικά με την αιτιολογία της νόσου του Πάρκινσον επικεντρώνονται στην άλφα συνουκλεΐνη, μια πρωτεΐνη που ανευρίσκεται στον γαστρεντερικό σωλήνα κατά την έναρξη της νόσου του Πάρκινσον. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο επιστήμονες από όλο τον κόσμο αναζητούν στον γαστρεντερικό σωλήνα τις απαντήσεις για την ανάπτυξη του Πάρκινσον» τόνισε ο dr Mohammed Sheriff, προσθέτοντας ότι χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να αποσαφηνιστούν οι μηχανισμοί μεταξύ της σκωληκοειδούς απόφυσης και του Πάρκινσον.

Ο μικρός, λεπτός σωλήνας που συνδέεται με το παχύ έντερο χρησιμεύσει ως δεξαμενή ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου και αν η τελευταία υπόθεση επιβεβαιωθεί, θα είναι μια απόδειξη ότι ο ρόλος της σκωληκοειδούς απόφυσης όχι μόνο δεν είναι ασήμαντος, αλλά αντιθέτως είναι εξαιρετικής σημασίας.

Στη βάση της ίδιας υπόθεσης, παλαιότερες μελέτες έχουν δώσει εκ διαμέτρου αντίθετα αποτελέσματα, είχαν καταλήξει δηλαδή στο συμπέρασμα ότι η σκωληκοειδεκτομή προστατεύει από το Πάρκινσον. Εχει διατυπωθεί, επίσης, η άποψη ότι η νευροεκφυλιστική νόσος ξεκινά στο έντερο και όχι στον εγκέφαλο, όπως πιστεύαμε έως σήμερα, από Γερμανούς επιστήμονες που εντόπισαν παρόμοιες συσσωρεύσεις πρωτεϊνών στον εγκέφαλο και τον γαστρεντερικό σωλήνα νεκρών παρκινσονικών ασθενών.

Απώτερος στόχος της διεθνούς επιστημονικής κοινότητας είναι να καταφέρει να εμποδίσει την πιθανή μεταφορά των σωματίων Lewy από το έντερο στον εγκέφαλο.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Και η Καίτη Κουτσολιούτσου δήλωσε άγνοια για το σκάνδαλο της εταιρίας, την οποία μιμήθηκε και η Hermès

Δημιουργική… έμπνευση ακόμη και στον οίκο Hermès είχαν προκαλέσει...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

ΗΠΑ: Ζευγάρι αδιανόητης διαστροφής

Παντρεμένη νοσοκόμα και ο σύζυγός της, που έχουν δύο...

Κατερίνα Λιόλιου: Αυτός είναι ο νέος της σύντροφος

Το «Κατερινάκι του» είναι η αγάπη του! Το τελευταίο...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Μουρμούρα» για Μπάμπη χωρίς το έτερον ήμισυ

Με τη δημοφιλή κωμική σειρά του τηλεοπτικού κοινού «Μην...