Λιγότερο στρες στη θέα της θάλασσας

❱❱ Καμπάνια ενημέρωσης για τους φακούς επαφής ξεκινούν οι οπτικοίΓια όσους τυχερούς έχουν θέα τη θάλασσα από το σπίτι τους ή τον χώρο της εργασίας τους, το ψυχολογικό καθημερινό στρες είναι μικρότερο, σύμφωνα με διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στη «Health and Place». 

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια Γεωγραφίας της Υγείας Αμπερ Πίρσον του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, υποστηρίζουν μάλιστα ότι η θέα της θάλασσας είναι ανώτερη και από τη θέα του πρασίνου, καθώς όσοι καθημερινά έβλεπαν δάση ή πάρκα από το σπίτι τους δεν είχαν ανάλογο όφελος στη μείωση του στρες.

Στοιχεία

Οι επιστήμονες μελέτησαν τοπογραφικά και ιατρικά στοιχεία για τους κατοίκους του Ουέλινγκτον, πρωτεύουσας της Νέας Ζηλανδίας, συσχετίζοντας τη θέα που είχε καθένας με το επίπεδο του στρες του. Ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία, το επίπεδο εισοδήματος και άλλες παραμέτρους, η θέα της θάλασσας φάνηκε να συσχετίζεται θετικά με πιο ήρεμη ψυχική κατάσταση.

Οσον αφορά το πράσινο ή το βουνό, που φαίνεται να «χάνουν» σε σχέση με τη θάλασσα, οι ερευνητές επεσήμαναν ότι εν μέρει αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ίδιοι δεν έκαναν διάκριση ανάμεσα σε φυσικούς και τεχνητούς χώρους πρασίνου. Ενώ η θέα της θάλασσας είναι τελείως φυσική, του πρασίνου συνήθως περιλαμβάνει και ανθρώπινες κατασκευές ή δραστηριότητες (παιδικές χαρές, γήπεδα, πάρκα κ.ά.).

offer

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ