Σάββατο, 3 Δεκεμβρίου, 2022

Τσάκωσαν Γεωργιανό που είχε χτυπήσει βρέφος στην Ιταλία για να κλέψει τη...

Αποτροπιασμό και συνάμα οργή προκαλεί η είδηση της σύλληψης...

4 κακουργήματα πάνω από τα… κεφάλια του «Μεσσία της Κιβωτού» και...

Σφίγγει ασφυκτικά ο κλοιός των δικαστικών Αρχών για τον...

Το κράτος κρατά καθηλωμένα τα όνειρα ενός 18χρονου ΑμεΑ

Ο Κωνσταντίνος Καρμίρης είναι δέσμιος μιας λανθασμένης πιστοποίησης αναπηρίας,...

Η ώρα των νοκ άουτ έφτασε στο Παγκόσμιο Κύπελλο

Οι 16 ομάδες που προκρίθηκαν από τους ομίλους του...

Τα 9+1 σεξουαλικά νοσήματα του καλοκαιριού

❱❱  Εκρηκτική αύξηση στην ηλικιακή ομάδα 15-24! Τι να προσέχετε και πώς μπορείτε να τα αποφύγετε

Oι διακοπές για πολλούς έχουν αρχίσει και είναι γεγονός ότι το καλοκαίρι προσφέρεται για χαλάρωση, ξεκούραση και για αρκετό κόσμο για νέες σχέσεις.

Ωστόσο υπάρχει πάντα ο κίνδυνος των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων, που δεν πρέπει να λησμονούμε μετά και το «καμπανάκι» της επιστημονικής κοινότητας η οποία προειδοποιεί για την εκρηκτική αύξησή τους.

Το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ εκτιμά ότι κάθε χρόνο οι νέες λοιμώξεις από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) αγγίζουν τα 19.000.000, εκ των οποίων το 50% των ασθενών ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 15-24.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ, γονόρροια, σύφιλη και χλαμύδια κατέχουν πρώτη θέση στη λίστα (10% αύξηση από τα κρούσματα που καταγράφηκαν το 2016).

Τα χλαμύδια αποτελούν το πιο συχνό μεταδιδόμενο νόσημα, ειδικά σε γυναίκες ηλικίας 15-24 ετών (45% των κρουσμάτων), τις οποίες μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα, επιπλοκές στην εγκυμοσύνη ή σε χρόνιο πυελικό πόνο.

Η σύφιλη έχει αυξηθεί σε ποσοστό 76% από το 2013, τα περιστατικά γονόρροιας έχουν αυξηθεί 67%, ενώ ανησυχία προκαλεί ότι τα στελέχη του μικροβίου έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα στη φαρμακευτική αγωγή που χορηγείται.

Για την καλύτερη προστασία από τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) επιβάλλεται η χρήση προφυλακτικού κατά τη σεξουαλική πράξη.

Παγκόσμια επιδημία

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν περίπου 50 διαφορετικά είδη ΣΜΝ, όμως τα συνηθέστερα είναι περίπου δέκα. Στην πλειονότητά τους δεν είναι θανατηφόρα, μπορεί όμως να αποδειχθούν εξαιρετικά επικίνδυνα, προκαλώντας πόνο ή στειρότητα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 2016 υπήρχαν 127.000.000 νέα κρούσματα χλαμυδίων, 87.000.000 κρούσματα γονόρροιας, 6.300.000 κρούσματα σύφιλης και 156.000.000 κρούσματα τριχομονάδων.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Μεταμόσχευση Μαλλιών: Ένας Έλληνας κατακτά την κορυφή παγκοσμίως!

Αυτές οι λοιμώξεις μεταδίδονται από τις ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις, αλλά ορισμένες προσβάλλουν τον οργανισμό κατά τη διάρκεια της κύησης ή του τοκετού. Η σύφιλη μπορεί επίσης να μεταδοθεί κατά την επαφή με μολυσμένο αίμα.

Αν οι λοιμώξεις αυτές δεν θεραπευτούν εγκαίρως, μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές επιπλοκές, όπως νευρολογικές και καρδιαγγειακές νόσους, στειρότητα, εξωμήτριες κυήσεις και αποβολές. Μόνο η σύφιλη προκάλεσε σχεδόν 200.000 θνησιγενή βρέφη το 2016.

τα πιο επικίνδυνα ΣΜΝ

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), τα 10 πιο συχνά και
επικίνδυνα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα (ΣΜΝ) είναι τα παρακάτω:

1 Βακτηριακή κολπίτιδα: Κατατάσσεται στα ΣΜΝ από το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λόγω των πιθανών καναλιών μετάδοσης. Επηρεάζει τις γυναίκες κάθε ηλικίας, ανεξαρτήτως σεξουαλικής δραστηριότητας. Δεν είναι βέβαιο τι πυροδοτεί τη βακτηριακή κολπίτιδα, όμως είναι το αποτέλεσμα ανισορροπίας στις ποσότητες βακτηρίων στον κόλπο. Μια πιθανή αιτία αυτής της ανισορροπίας είναι συχνά η εναλλαγή ερωτικών συντρόφων, όμως υπάρχουν πολλοί παράγοντες κινδύνου. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν φαγούρα, τσούξιμο κατά την ενούρηση, έκκριση κολπικών υγρών και κακοσμία των γεννητικών οργάνων.

2 Τριχομοναδική κολπίτιδα (τριχομονάδωση ή τριχομονίαση): Πρόκειται για μονοκυτταρικό παράσιτο, το οποίο ζει και αναπαράγεται στον κόλπο ή στην ουρήθρα. Επηρεάζει τόσο τους άνδρες όσο και τις γυναίκες. Ευτυχώς αντιμετωπίζεται εύκολα. Τα συνηθέστερα συμπτώματα για τους άνδρες περιλαμβάνουν ερεθισμό, τσούξιμο κατά την ενούρηση και έκκριση υγρών.

3 Κονδυλώματα: Ο ιός των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) μολύνει εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες κάθε χρόνο. Πολλοί ασθενείς είναι ασυμπτωματικοί, όμως ο ιός μεταδίδεται εύκολα με κάθε τύπο σεξουαλικής επαφής. Οταν υπάρχουν συμπτώματα, οι συνέπειες για την υγεία είναι εξαιρετικά δυσάρεστες και ποικίλλουν: από δερματικές παραμορφώσεις στην περιοχή των γεννητικών οργάνων έως και καρκίνο του τραχήλου, καρκίνο του πρωκτού και καρκίνο του λάρυγγα.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Χάπια Αδυνατίσματος: Ποια είναι τα καλύτερα για το 2023

4 Φθειρίαση του εφηβαίου (ψείρες): Χαρακτηρίζεται από έντονο κνησμό στην περιοχή του εφηβαίου, ενώ παρατηρούνται στο παρακείμενο δέρμα μικρές ερυθρές και κυανές κηλίδες, συνέπεια των τσιμπημάτων. Η θεραπεία είναι ίδια με τη φθειρίαση του τριχωτού της κεφαλής.

5 Χλαμύδια: Οι επιπτώσεις της νόσου είναι σοβαρότερες για τις γυναίκες. Η λοίμωξη μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την ισχυρή φλεγμονώδη αντίδραση και, αν δεν θεραπευτεί, μπορεί να οδηγήσει στην υπογονιμότητα και την επικίνδυνη εξωμήτρια κύηση. Τα συμπτώματα είναι όμοια με αυτά άλλων ΣΜΝ: έκκριση υγρών, τσούξιμο κατά την ενούρηση κ.ά.

6 Γονόρροια: Πρόκειται για ακόμη μία βακτηριακή λοίμωξη. Τα συμπτώματα είναι συνήθως πολύ ήπια και πολλές γυναίκες τα παρερμηνεύουν ως κολπίτιδα. Η νόσος μπορεί να έχει σημαντικές -ακόμη και θανατηφόρες- επιπτώσεις, εάν δεν ληφθεί θεραπεία. Στους άνδρες μπορεί να προκαλέσει επιδιδυμίτιδα, μια επίπονη φλεγμονή των όρχεων, η οποία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα τη στειρότητα.

7 Ερπης: Μεταδίδεται με τη σεξουαλική πράξη ή το στοματικό σεξ. Προκαλεί μικρές πληγές γύρω από το στόμα ή τα γεννητικά όργανα. Μπορεί τα συμπτώματα να εμφανίζονται περιοδικά και να παρουσιάζουν εναλλαγές έξαρσης και ύφεσης. Δυστυχώς δεν υπάρχει θεραπεία και μπορεί να μεταδοθεί ακόμη κι αν δεν υπάρχουν συμπτώματα.

8 Ηπατίτιδα: Από τα τρία διαφορετικά στελέχη του ιού της ηπατίτιδας (Α, Β και C) μόνο η ηπατίτιδα Β και η ηπατίτιδα C θεωρούνται ΣΜΝ. Ο προληπτικός εμβολιασμός στα παιδιά μπορεί να περιορίσει σημαντικά τις λοιμώξεις. Η ηπατίτιδα C μεταδίδεται συχνά από τη χρήση μολυσμένης βελόνας, ενώ η ηπατίτιδα Β μεταδίδεται με τα σωματικά υγρά και το αίμα.

Η λοίμωξη από τον ιό μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά έως θανατηφόρα προβλήματα στο συκώτι. Η ηπατίτιδα είναι ένα από τα σοβαρότερα και πιο επικίνδυνα ΣΜΝ.

Δημοφιλείς ειδήσεις  Χάπια Αδυνατίσματος: Ποια είναι τα καλύτερα για το 2023

9 HIV/AIDS: Η λοίμωξη από τον ιό HIV δεν θεραπεύεται και οδηγεί τελικά στον θάνατο, γι’ αυτό και είναι το πιο τρομακτικό ΣΜΝ. Αν και το AIDS δεν είναι το συχνότερο ΣΜΝ, είναι σίγουρα το πιο σοβαρό. Το ανοσοποιητικό αποδυναμώνεται σταδιακά και καταλήγει να μην μπορεί να αντισταθεί σε κανέναν παθογόνο μικροοργανισμό. Ενας σημαντικός παράγοντας στη μετάδοση του HIV είναι η ύπαρξη άλλων ΣΜΝ. Τα άτομα που πάσχουν ήδη από κάποιο άλλο νόσημα έχουν περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από τον HIV.

10 Σύφιλη: Πρόκειται για ακόμα ένα επικίνδυνο ΣΜΝ. Μιμείται πολλά από τα συμπτώματα άλλων ασθενειών κι έτσι η διάγνωση είναι ιδιαίτερα δύσκολη.

Η σύφιλη μπορεί να παραμείνει σε λανθάνουσα κατάσταση στο σώμα από 10 έως 20 χρόνια. Παράλληλα, όμως, ο ιός επιτίθεται στα εσωτερικά όργανα, στους μυς, στην καρδιά, στον εγκέφαλο, στα νεύρα, στα μάτια και στις αρθρώσεις.

Ολα αυτά πυροδοτούνται από μια μικροσκοπική πληγή στα γεννητικά όργανα (συφιλιδικό έλκος), το οποίο μπορεί να περάσει εντελώς απαρατήρητο.

offer

 

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ντόρα Κουτροκόη: Χώρισε από τον ΣΚΑΙ και τον δημοσιογράφο σύντροφό της

Διπλό χτύπημα για την Ντόρα Κουτροκόη, καθώς, εκτός από...

Eλένη Μενεγάκη: Βαθιά βουτιά στα νούμερα τηλεθέασης στο Mega

Στο δυναμικό κοινό χθες η τηλεθέαση της εκπομπής της...

Εξέγερση για τον «Μεσσία» της «Κιβωτού του Κόσμου»

Στην αντεπίθεση φαίνεται ότι περνούν για επικοινωνιακούς λόγους οι...

Τον Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπει» η Αστυνομία πίσω από τα πυρά από καλάσνικοφ σε περιπολικό

Τον διαβόητο καταζητούμενο Βασίλη Παλαιοκώστα «βλέπουν» οι διωκτικές Αρχές...

Τα παιχνίδια της ζωής με τα όργανα της 21χρονης Έμμας

Ορισμένες φορές συμβαίνουν πράγματα που προκαλούν δέος και ούτε...

16χρονη έφυγε απο την «Κιβωτό» και έζησε τον εφιάλτη σε ξενώνα εφήβων

Το ένα πλήγμα μετά το άλλο για μια 16χρονη,...

Υπόθεση «Κιβωτού»: Πάντρευαν τροφίμους με ομοφυλοφιλικές τάσεις με κορίτσια

Θεοκρατικό καθεστώς φαίνεται πως είχαν επιβάλει ο πατέρας Αντώνιος...

Σαν σταρ του σινεμά η Ζέτα Θεοδωροπούλου στο πάρτι γενεθλίων της

Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Ζέτα Θεοδωροπούλου (ή...