Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Η εμφάνιση της συντρόφου του Μπέζος στο δείπνο του Μπάιντεν στον...

Τους βγήκαν τα μάτια στον Λευκό Οίκο όταν στο...

Κάτι τρέχει με τους Μπίμπερ

Μπήκε τέλος στον γάμο της Χέιλι Μπίμπερ και του...

Αστραψαν τα φλας στη βράβευση επιτυχημένων επιχειρηματιών και δημόσιων προσώπων της Θεσσαλονίκης

Επιτυχημένοι επιχειρηματίες και δημόσια πρόσωπα της Θεσσαλονίκης βραβεύτηκαν στο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Όλοι περιμένουν με αγωνία την απόφαση που θα...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Η ύπουλη νόσος

❱❱ Τουλάχιστον 100.000 Ελληνες πάσχουν από γλαύκωμαΤο γλαύκωμα θεωρείται μία ύπουλη νόσος , καθώς δρα αθόρυβα χωρίς να δίνει συμπτώματα, με συνέπεια όταν ο ασθενής αντιληφθεί ότι δεν βλέπει καλά να είναι πια αργά. 

Το γλαύκωμα είναι η βλάβη που προκαλείται στα οπτικά νεύρα, τα οποία είναι τα «καλώδια» που συνδέουν τα μάτια μας με τον εγκέφαλο και είναι υπεύθυνα για τη μετάδοση των οπτικών ερεθισμάτων από τα μάτια στον εγκέφαλο.

Το γεγονός ότι το γλαύκωμα δεν έχει συμπτώματα καθιστά τη νόσο ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς στο αρχικό στάδιο οι περισσότεροι ασθενείς δεν αντιλαμβάνονται ότι χάνουν σιγά σιγά την περιφερειακή όρασή τους, ενώ στο τελικό στάδιο χάνουν και την κεντρική όραση.

Δεν είναι τυχαίο, λοιπόν, ότι το γλαύκωμα θεωρείται παγκοσμίως η δεύτερη αιτία τύφλωσης μετά τον καταρράκτη και πως το 6% του πληθυσμού του πλανήτη πάσχει από αυτό.

Στην Ελλάδα υπολογίζεται ότι αφορά το 1%-2% του γενικού πληθυσμού και το 2%-4% των ατόμων άνω των 40 ετών. Συνεπώς, υπολογίζεται ότι πάσχουν τουλάχιστον 100.000 Ελληνες.

«Η έγκαιρη διάγνωση και η τακτική παρακολούθηση μπορεί να σώσουν την όραση των ασθενών που πάσχουν από γλαύκωμα» τονίζει ο χειρουργός οφθαλμίατρος Ιωάννης Α. Μάλλιας, διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Clinical Fellow, της οφθαλμολογικής κλινικής του πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης.

Αιτίες και παράγοντες

Η αυξημένη ενδοφθάλμια πίεση (EOΠ) είναι η κυριότερη αιτία της πάθησης, που συνήθως εμφανίζεται σε άτομα τα οποία διανύουν την τρίτη ηλικία της ζωής τους.

«Το γλαύκωμα, αν παραμείνει ανεξέλεγκτο, συχνά οδηγεί σε τύφλωση, γι’ αυτό και ονομάζεται ύπουλος κλέφτης της όρασης» μας είπε ο δρ Μάλλιας και συνέχισε: «Σε πολλές περιπτώσεις οι ασθενείς παραμένουν ασυμπτωματικοί μέχρις ότου συμβεί σοβαρή απώλεια της όρασης. Και δυστυχώς, όταν η βλάβη έχει ήδη επέλθει, είναι μη αναστρέψιμη. Για τον λόγο αυτόν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η έγκαιρη θεραπεία είναι καθοριστικής σημασίας».

Οταν τα οπτικά νεύρα πάθουν βλάβη από την υψηλή ενδοφθάλμια πίεση, τότε ένα μέρος των οπτικών ερεθισμάτων δεν μεταδίδεται από τα μάτια στον εγκέφαλο. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ενός τμήματος του οπτικού πεδίου.

Στα αρχικά στάδια η απώλεια του οπτικού πεδίου αφορά την περιφερική όραση -γι’ αυτό και δεν γίνεται εύκολα αντιληπτή από τον ασθενή-, ενώ στα τελικά στάδια προσβάλλεται και η κεντρική όραση, με τελική κατάληξη την τύφλωση.

«Ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση του γλαυκώματος είναι η έγκαιρη διάγνωση» τονίζει ο δρ Μάλλιας. Είναι σημαντικό για όλους μας να εξεταζόμαστε προληπτικά από οφθαλμίατρο μία φορά τον χρόνο, ώστε να μετρά ο οφθαλμίατρος την ενδοφθάλμια πίεση και να ελέγχει την κατάσταση των οπτικών νεύρων.

offer

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα… βρόντηξε από το «My style rocks» η Φωτεινή Μπαρνασά, από τα φαβορί του reality

Σκάει «βόμβα» στο «My style rocks». Ενα από τα...

Παράταση για τον «Ασχημο»

Με περισσότερες από 120 παραστάσεις από την αρχή της...

Η «καταραμένη» φαμίλια της Ηλιούπολης: Εκτέλεσε τη μάνα του με καραμπίνα και αυτοκτόνησε

Δολοφονία και αυτοχειρία φαίνεται πως είναι το επικρατέστερο σενάριο...

Παντρεύτηκε η Δήμητρα Αλεξανδράκη

Η Δήμητρα Αλεξανδράκη αποκάλυψε live πως έχει παντρευτεί. Ηταν...

Θανάσης Κουρλαμπάς: Αυτή είναι η γλυκύτατη σύζυγός του

Ο Θανάσης Κουρλαμπάς είναι από τους πιο ταλαντούχους ηθοποιούς...