«Μάχη» με την ουρολοίμωξη

❱❱ Στόχος των επιστημόνων ένα αξιόπιστο διαγνωστικό τεστ ώστε να μειωθούν τα αντιβιοτικά

Οι ουρολοιμώξεις ταλαιπωρούν εκατομμύρια γυναίκες και άνδρες σε όλο τον κόσμο και τώρα Βρετανοί ερευνητές στρέφονται στη δημιουργία ενός ακριβούς και γρήγορου τεστ που θα κάνει σωστή διάγνωση των ουρολοιμώξεων, ώστε να μειωθεί η υπερσυνταγογράφηση των αντιβιοτικών.

Οπως εξηγούν οι επιστήμονες, μη διαθέτοντας ένα αξιόπιστο τεστ, οι γιατροί συχνά συνταγογραφούν περιττά και ακατάλληλα αντιβιοτικά, τα οποία αυξάνουν τον κίνδυνο οι ασθενείς να αναπτύξουν βακτήρια με αντίσταση στα φάρμακα.

Τα σημερινά τεστ, που βασίζονται στην ανάλυση ούρων, είναι είτε ανακριβή είτε αργά. Η ουρολοίμωξη είναι ένα σχετικά κοινό πρόβλημα, αλλά μερικές φορές ικανό να προκαλέσει επιπλοκές, όταν π.χ. η λοίμωξη εξαπλώνεται στα νεφρά ή όταν προκαλεί σήψη.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Λιντς, με επικεφαλής τον δρα Μαρς Πουχάντες Ροδρίγκεθ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «EclinicalMedicine – The Lancet», μελέτησαν σχεδόν 500.000 περιστατικά ουρολοιμώξεων.

Σε λιγότερο από το ένα πέμπτο των περιπτώσεων (17%) είχε γίνει σωστή διάγνωση του προβλήματος μέσω τεστ ούρων, ώστε να χορηγηθεί το κατάλληλο αντιβιοτικό.

Η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι σε έναν στους πέντε ασθενείς που επιστρέφουν στον γιατρό για έναν δεύτερο γύρο θεραπείας, επειδή το πρόβλημά τους δεν θεραπεύτηκε αρχικά, συνταγογραφείται το ίδιο αντιβιοτικό με την πρώτη φορά.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσο πιο πρόσφατα έχει πάρει κανείς αντιβιοτικά τόσο πιθανότερο είναι η ουρολοίμωξή του να μην «καθαρίσει» με την πρώτη φορά.

Οσοι είχαν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους τρεις έως έξι μήνες είχαν 37% μεγαλύτερη πιθανότητα να χρειαστούν δεύτερο γύρο θεραπείας για την αντιμετώπιση της ουρολοίμωξης σε σχέση με όσους δεν είχαν πάρει καθόλου αντιβιοτικά τον τελευταίο χρόνο.

Οσοι είχαν πάρει κάποιο αντιβιοτικό τους τελευταίους έναν έως τρεις μήνες είχαν σχεδόν διπλάσια πιθανότητα για δεύτερο γύρο αντιβιοτικών σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν πάρει καθόλου αντιβιοτικά το προηγούμενο έτος.

Αυτό δείχνει, σύμφωνα με τους επιστήμονες, ότι η αιτία της αποτυχίας του πρώτου γύρου των αντιβιοτικών είναι η μικροβιακή αντίσταση που έχει πλέον αναπτυχθεί στον οργανισμό του ασθενούς.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ