Στήριγμα τα παιδιά

❱❱ Γονείς με ενήλικους γιους και κόρες έχουν λιγότερο άγχος στη ζωή τους

Τα παιδιά κάνουν καλό στην ψυχολογική υγεία των γονιών, όχι όμως όταν είναι μικρά, αναφέρει νέα μελέτη. Συγκεκριμένα, αυτοί που έχουν ενήλικους γιους και κόρες έχουν μεγαλύτερη ελευθερία, καθώς έχουν ένα υποστηρικτικό κοινωνικό δίκτυο που τους προσέχει, αποκαλύπτει η έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Plos One».

Πολύ συχνά, οι γονείς λένε ότι τα παιδιά φέρνουν χαρά, οι περισσότερες όμως έρευνες μέχρι σήμερα είχαν δείξει ότι έχουν συσχετιστεί με οικονομικά άγχη και γενικά με στρες.

Τα αποτελέσματα, όμως, της παρούσας μελέτης έδειξαν ότι οι ενήλικες με παιδιά που έχουν μεγαλώσει δήλωναν μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή και λιγότερα σημάδια κατάθλιψης σε σχέση με εκείνους που δεν είχαν.

Φροντίδα

Αυτό συμβαίνει γιατί οι γονείς μπορούν να στηριχθούν στα παιδιά τους για να τους βοηθήσουν οικονομικά ή να τους φροντίσουν, κάτι το οποίο υπερνικά το άγχος της ανατροφής τους.

Οι μελετητές, με επικεφαλής τον Κριστόφ Μπέκερ από το Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης στη Γερμανία, εξέτασαν 55.000 άτομα άνω των 50 ετών από 16 ευρωπαϊκές χώρες, από τα οποία ζήτησαν να αξιολογήσουν την ικανοποίησή τους από τη ζωή σε μια κλίμακα από το 0 (απόλυτα δυσαρεστημένος) έως το 10 (απόλυτα ικανοποιημένος).

Διαπιστώθηκε ότι εκείνοι που είχαν μεγάλα παιδιά πέτυχαν από 0.02 έως 0.56 υψηλότερα στην κλίμακα αυτή, ένα ποσοστό που μας δείχνει, σύμφωνα με τον Μπέκερ, ότι, αν και τα παιδιά δεν είναι ο βασικός παράγοντας ικανοποίησης από τη ζωή, την επηρεάζουν σημαντικά.

Ο Μπέκερ τονίζει ότι η ιδιαιτερότητα αυτής της έρευνας συνίσταται στο ότι τα παιδιά συνδέονται με υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας μόνο υπό συγκεκριμένες περιστάσεις.

Βρέθηκε ότι οι γονείς που είχαν συχνή επικοινωνία με τα παιδιά τους ήταν πιο ευτυχισμένοι. Παράλληλα, ο γάμος παρουσίαζε θετική συσχέτιση με το αίσθημα της ευεξίας και με την έλλειψη συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο ότι, αν και οι ψυχολογικές προεκτάσεις τού να είσαι γονιός είναι αμφιλεγόμενες, η κοινωνική υποστήριξη έχει συσχετιστεί με μεγαλύτερη ικανοποίηση από τη ζωή.

offer

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ