Αιμοκάθαρση για λίγους!

❱❱ Ο «γολγοθάς» των 10.000 νεφροπαθών στην Ελλάδα λόγω των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια νοσοκομεία

Στις ιδιωτικές Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ) έχουν στηρίξει τις ελπίδες τους οι 10.000 νεφροπαθείς που κάνουν αιμοκάθαρση στη χώρα μας, καθώς λόγω των δραματικών ελλείψεων προσωπικού στα δημόσια νοσοκομεία έχει μπει «νυστέρι» στις βάρδιες, με συνέπεια να μην καλύπτονται όλοι οι ασθενείς.

Το γεγονός αυτό έχει οδηγήσει στο παράδοξο, όσοι θέλουν να πάνε διακοπές να επιλέγουν τη Γερμανία, τη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γαλλία και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες στις οποίες παράλληλα με την άδειά τους έχουν «κλείσει» και τις αιμοκαθάρσεις τους, ενισχύοντας έτσι τον ξένο ιατρικό τουρισμό και όχι, φυσικά, τον ελληνικό.

Αντίθετα η Ελλάδα είναι «απαγορευμένη χώρα» γι΄ αυτούς τους ασθενείς, καθώς δεν μπορούν να ταξιδέψουν και να απολαύσουν τα πανέμορφα νησιά και τις πόλεις μας, διότι ολόκληροι νομοί δεν έχουν ιδιωτικές μονάδες αιμοκάθαρσης, όπως στη Μύκονο, στην Ανδρο και την Κω. Μάλιστα οι χιλιάδες Ελληνες νεφροπαθείς αδυνατούν να επισκεφθούν ακόμα και την ιδιαίτερη πατρίδα τους, όπως για παράδειγμα τα χωριά της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς στο Αγρίνιο υπάρχουν μόνο δύο ιδιωτικές κλινικές, που είναι πάντα «κλεισμένες» αφού δεν μπορούν να απορροφήσουν τον όγκο των ασθενών, όπως μας είπε ο Γρηγόρης Λεοντόπουλος, γενικός γραμματέας στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Νεφροπαθών (ΠΣΝ).

Συγκεκριμένα στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχουν συνολικά 93 Μονάδες Τεχνητού Νεφρού (ΜΤΝ), εκ των οποίων 22 είναι σε αντίστοιχα νοσοκομεία της Αθήνας (Ευαγγελισμός, Αττικόν, Λαϊκό, Ιπποκράτειο κ.λπ.) και 71 στην περιφέρεια (Θεσσαλονίκη, Χαλκιδική, Ρόδος, Λάρισα, Χανιά, Ηράκλειο, Ζάκυνθος κ.λπ.).

Στον ιδιωτικό τομέα υπάρχουν 82 ΜΤΝ, εκ των οποίων 31 βρίσκονται στην Αθήνα και 51 στην περιφέρεια. Συνολικά στη χώρα μας λειτουργούν ή… υπολειτουργούν 153 ΜΤΝ.

«Σε κρατική ΜΤΝ δεν μπορούν να πάνε λόγω της τεράστιας λίστας αναμονής, εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού» μας εξηγεί ο κ. Λεοντόπουλος και συνεχίζει: «Στις ΜΤΝ του ΕΣΥ προτεραιότητα έχουν πάντα οι μόνιμοι ασθενείς, που κατοικούν στην περιοχή και καλύπτονται από νοσοκομείο». Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η απορροφητικότητα πριν από πέντε χρόνια ήταν 60% των ασθενών στις δημόσιες ΜΤΝ και 40% στις ιδιωτικές.

Σήμερα έχουν αντιστραφεί τα ποσοστά και η απορροφητικότητα των νεφροπαθών στις ιδιωτικές ΜΤΝ είναι 65% και μόλις το 35% των νεφροπαθών εξυπηρετείται από τις δημόσιες ΜΤΝ.

offer

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ MOBILE APP ΤΗΣ ESPRESSO

ΔΗΜΟΦΙΛΗ