SOS για comeback του ιού

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στη χρονική περίοδο και στις συνθήκες που θα «ευνοήσουν» ένα δεύτερο κύμα κορονοϊού στην Ελλάδα, καθώς και στην αποτελεσματικότητα των μέτρων προστασίας για την εξάπλωση του Covid-19 αναφέρθηκε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής και Υγειονομικής Μηχανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και στο Ινστιτούτο Προηγμένων Σπουδών της Παβία Δημοσθένης Σαρηγιάννης (μικρή φωτό).

Μιλώντας στο Πρακτορείο FM, o καθηγητής είπε πως μία εισροή πέντε ασυμπτωματικών τουριστών την ημέρα με κορονοϊό τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο θα μπορούσε να φέρει ένα δεύτερο κύμα αναζωπύρωσης από τις 20 έως το τέλος Σεπτεμβρίου.

Ο ίδιος ανέφερε πως η συγκεκριμένη πρόβλεψη έγινε σύμφωνα με ένα μοντέλο που έχει αναπτύξει ο ίδιος μαζί με την ομάδα του. Αναλύοντας περαιτέρω την ενδεχόμενη «αναζωπύρωση» του Covid-19, o κ. Σαρηγιάννης σημείωσε πως το δεύτερο κύμα μπορεί να προκύψει αν χάσουμε τους ασυμπτωματικούς φορείς που είναι ενεργοί στην κοινότητα και διασπείρουν τον ιό, προσθέτοντας ότι ένας ασυμπτωματικός ασθενής μπορεί να κολλήσει μέχρι 20 άτομα.

Ο καθηγητής αναφέρθηκε και στο πόσο αποτελεσματικά είναι τα μέτρα προστασίας, όπως η μάσκα και η τήρηση των αποστάσεων, τώρα που πλέον έχει τελειώσει η περίοδος της καραντίνας. «Αν κρατάμε την απόσταση και φοράμε και οι δύο μάσκα, έχουμε πιθανότητα να κολλήσουμε ο ένας από τον άλλο (ένας υγιής από έναν φορέα) γύρω στο 5%. Αν φοράει ο ένας μόνο μάσκα, τότε οι πιθανότητες αυξάνονται στο 50%-75%». Την ίδια στιγμή, για τον ίδιο το τέλος της πανδημίας για τη χώρα μας είναι μακρινό, καθώς τονίζει πως, για να συμβεί αυτό, εφόσον δεν έχει βρεθεί παράλληλα φάρμακο ή εμβόλιο, θα πρέπει να έχει μολυνθεί ο μισός ελληνικός πληθυσμός.

«Το τέλος είναι ένας μαθηματικός θεωρητικός υπολογισμός που λέει ότι, αν δεν υπάρχει κάποιου είδους φαρμακευτική αγωγή ή εμβόλιο, ώστε να δημιουργήσουμε ανοσία με φαρμακευτικό τρόπο, τουλάχιστον το 50% θα πρέπει να επιμολυνθεί για να δημιουργηθεί αυτή η ανοσία. Στην πραγματικότητα, το ποσοστό είναι μεγαλύτερο του 50%. Οι υπολογισμοί που γίνονται και από άλλους συναδέλφους είναι από 60% έως 70%. Δεν σημαίνει όμως ότι θα φτάσουμε εκεί, ακριβώς γιατί ελπίζουμε όλοι ότι θα υπάρξει φαρμακευτική αγωγή. Το δικό μας μοντέλο λέει ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα έχουν μολυνθεί 15.000-20.000. Φυσικά είναι κάτω από 1%».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το Πεκίνο ισχυρίζεται πως τρία από τα έξι εμβόλια που ετοιμάζει κατά του κορονοϊού βρίσκονται στην τρίτη φάση!

Στο πλαίσιο του μεγάλου ανταγωνισμού μεταξύ των -οικονομικά- ισχυρών του πλανήτη...

Εντόπισαν νέο στέλεχος του ιού της γρίπης των χοίρων που ενέχει τον κίνδυνο πρόκλησης πανδημίας

Καμπανάκι κινδύνου χτυπά νέα κινεζική μελέτη, καθώς οι επιστήμονες εντόπισαν ένα...

Στη μεγάλη λίστα προδιάθεσης του κορονοϊού, η ναυτία, η διάρροια, καθώς και η ρινική καταρροή

Νέες πτυχές -κρυφές μέχρι σήμερα- του κορονοϊού είδαν τις τελευταίες ώρες...

Σκεύασμα κινεζικής εταιρίας «προκάλεσε υψηλού επιπέδου αντισώματα σε 1.120 υγιείς που μετείχαν στην έρευνα»

Αισιόδοξα είναι τα πρώτα αποτελέσματα της δοκιμής σε ανθρώπους ενός υποψήφιου...

«Ξεφεύγει» πάλι ο ιός

Ιδιαίτερα ανήσυχοι εμφανίστηκαν χθες αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), καθώς...

Καλοκαιρινά «μυστικά»!

Δεν χρειάζεται να ακολουθείτε εξαντλητικές δίαιτες για να φαίνεστε πιο κομψή...

Παρασκευή ασφαλούς εμβολίου εντός 12-18 μηνών

Η ταχεία παρασκευή ενός ασφαλούς εμβολίου κατά του νέου κορονοϊού είναι...

«Βόμβα» στα εγκεφαλικά κύτταρα

Ο Covid-19 όχι μόνο μπορεί να μολύνει τον εγκέφαλο, αλλά πολλαπλασιάζεται...