Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Πιτσιρικάδες είχαν πετάξει αβγά στην Καρυοφυλλιά Καραμπέτη!

Ποιος να το περίμενε ότι η καλύτερη Ελληνίδα ηθοποιός...

Τα σχέδια Κάβουρα και Τζαβέλλα για το Πάσχα

Μια σύντομη απόδραση για τις ημέρες του Πάσχα έχουν...

Στον χώρο του παλιού αεροδρομίου εντοπίστηκαν 314 βόμβες Αεροπορίας από τον Β’...

Οχι μία ούτε δύο, αλλά… 314 βόμβες Αεροπορίας από...

Ελεύθερος μετά την απολογία του ο πρώην βουλευτής των «Σπαρτιατών» Κωνσταντίνος Φλώρος

Για ένα «ατυχές περιστατικό», το οποίο, όπως είπε, αν...

Εμβόλιο σωτηρίας από την Pfizer! 90% αποτελεσματικότητα ενάντια στον κορονοϊό

Μια σπουδαία νίκη κατά του νέου κορονοϊού φαίνεται πως πέτυχε η επιστημονική κοινότητα, με τα πρώτα δεδομένα να αποτελούν την πρώτη χαραμάδα ελπίδας μέσα στο «σκοτάδι» που απλώνει σε ολόκληρο τον κόσμο η εξάπλωση της πανδημίας!

Συγκεκριμένα, η Pfizer Inc ανακοίνωσε ότι το πειραματικό εμβόλιό της είναι άνω του 90% αποτελεσματικό στην προστασία από τον Covid-19 με βάση αρχικά στοιχεία από ευρεία έρευνα. Η Pfizer και η γερμανική εταίρος της BioNTech SE είναι οι πρώτες φαρμακοβιομηχανίες που εμφανίζουν αποτελέσματα από μεγάλης κλίμακας κλινικές δοκιμές για ένα εμβόλιο κατά του Covid-19. Οι δύο εταιρίες ανακοίνωσαν επίσης ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει σοβαρές ανησυχίες για την ασφάλεια του εμβολίου και αναμένουν ότι θα καταθέσουν αίτηση επείγουσας αδειοδότησης στις αμερικανικές Αρχές εντός του μήνα.

«Η σημερινή είναι μία μεγάλη ημέρα για την επιστήμη και την ανθρωπότητα» δήλωσε χθες ο Αλβέρτος Μπουρλά, ο ελληνικής καταγωγής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, την ώρα που η φαρμακοβιομηχανία προβλέπει να ζητήσει ευρεία άδεια για επείγουσα χρήση του εμβολίου για τις ηλικίες από 16 έως 85 ετών. Για να το κάνει αυτό, θα χρειαστεί να έχει συγκεντρώσει στοιχεία ασφαλείας δύο μηνών για το ήμισυ των 44.000 συμμετεχόντων στη μελέτη, κάτι που αναμένεται να γίνει στο τέλος του Νοεμβρίου.

Δοκιμές

Η Pfizer δηλώνει ότι η ενδιάμεση ανάλυση πραγματοποιήθηκε, αφού 94 ασθενείς που συμμετείχαν στις κλινικές δοκιμές προσβλήθηκαν από τον Covid-19. Τότε εξετάστηκε ποιοι από αυτούς είχαν λάβει το εμβόλιο και ποιοι placebo. Ωστόσο, η άνω του 90% αποτελεσματικότητα σημαίνει ότι το πολύ οκτώ από τους 94 ανθρώπους που προσβλήθηκαν από τη νόσο είχαν λάβει το εμβόλιο, το οποίο χορηγήθηκε σε δύο δόσεις με απόσταση περίπου τριών εβδομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί πως η αποτελεσματικότητά του είναι πολύ μεγαλύτερη από το 50% που απαιτεί ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων για ένα εμβόλιο κατά του κορονοϊού.

Τέλος, όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση προκάλεσε limit up στις διεθνείς χρηματαγορές, με τους δείκτες των χρηματιστηρίων να κλείνουν χθες τις συνεδριάσεις τους με ανοδική τάση.

Οι 2+1 κυριότερες αιτίες για μόλυνση από τον κορονοϊό στο lockdown

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν για την περίοδο που διανύουμε ερευνητές από την Ισπανία, καθώς ανακάλυψαν ότι κατά τη διάρκεια του lockdown οι κυριότεροι τρόποι μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό είναι η βόλτα του σκύλου, το delivery από το σούπερ μάρκετ και η συμβίωση με ασθενή με κορονοϊό. Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γρανάδα και της Ανδαλουσιανής Σχολής Δημόσιας Υγείας, με επικεφαλής τη δρα Κριστίνα Σάντσεζ Γκονζάλεζ, βάσισαν την έρευνα που δημοσίευσαν στο «Environmental Research» στη μελέτη 2.086 ατόμων κατά το πρώτο lockdown στην Ισπανία την περίοδο Μαρτίου – Μαΐου.

Διαπίστωσαν ότι η συμβίωση στο ίδιο σπίτι με κάποιον που έχει Covid-19 αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 60 φορές, αν βγάζει κάποιος τον σκύλο του βόλτα στο πάρκο ο κίνδυνος μόλυνσης του ανθρώπου αυξάνει κατά 78%, ενώ η κατ’ οίκον παράδοση των προϊόντων του σούπερ μάρκετ αυξάνει τον κίνδυνο κατά 94%. Ο κίνδυνος εργασίας εκτός σπιτιού εκτιμάται ότι αυξάνει τον κίνδυνο μόλυνσης κατά 76%.

Οι επιστήμονες επεσήμαναν ότι ειδικά οι κάτοχοι σκύλων πρέπει να παίρνουν πολύ προσεκτικά μέτρα υγιεινής, καθώς η μόλυνσή τους μπορεί να προέλθει είτε άμεσα από το ίδιο το ζώο είτε έμμεσα εάν το σώμα του σκύλου μολυνθεί από τον SARS-CoV-2, όταν κατά τη διάρκεια της βόλτας έρθει σε επαφή με κάποιο αντικείμενο σε πάρκο.

Πιο αδύναμα τα αντισώματα των παιδιών

Τα παιδιά αναπτύσσουν λιγότερα και πιο αδύναμα αντισώματα για τον νέο κορονοϊό σε σχέση με τους ενήλικες, ωστόσο, αυτό δεν τα κάνει πιο ευπαθή στο να κολλήσουν για δεύτερη φορά τον SARS-CoV-2.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν ερευνητές του αμερικανικού Columbia University μετά τη μελέτη 32 ενηλίκων και 47 παιδιών που διαγνώστηκαν με Covid-19 σε δύο νοσοκομεία της Νέας Υόρκης.

Όταν οι ασθενείς ανάρρωσαν, οι ερευνητές έλαβαν δείγμα από το αίμα τους και ανέλυσαν το πλάσμα τους για αντισώματα κατά του νέου κορονοϊού. Ανακάλυψαν ότι τόσο οι ανήλικοι όσο και οι ενήλικες πρώην ασθενείς παρουσίαζαν αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματός τους, ωστόσο τα χαρακτηριστικά της ήταν διαφορετικά.

Επίθεση

Τα παιδιά είχαν μικρότερο αριθμό αντισωμάτων κατά του κορονοϊού SARS-CoV-2, τα οποία ήταν και πιο αδύναμα σε σχέση με τα αντισώματα των ενηλίκων.

Ωστόσο, στην πράξη αποδεικνυόταν ότι το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών ήταν πιο αποτελεσματικό από των ενηλίκων, στην αντιμετώπιση μιας δεύτερης επίθεσης του κορονοϊού. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι επειδή τα παιδιά εξοντώνουν από τον οργανισμό τους τον κορονοϊό πολύ νωρίς, αποκτούν και πιο αδύναμα αντισώματα.

Ωστόσο, στον οργανισμό τους υπάρχουν περισσότερα -σε σχέση με τους ενήλικες- από τα πανίσχυρα κύτταρα του ανοσοποιητικού που έχει κάποιος όταν γεννιέται και γι’ αυτό κινδυνεύουν λιγότερο να ξανακολλήσουν.

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...