Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Γεωργιανός εξωσχολικός μπούκαρε σε γυμνάσιο της Κυψέλης, χτύπησε μαθητή με σφυρί και...

Σκηνές τρόμου που βλέπουμε συχνά στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν στο...

Ταξιδάκι στη Ρώμη για τα… πιτσουνάκια Βανδή και Μπισμπίκη

Κάτω από την πανσέληνο της Ρώμης χάρηκαν τον έρωτά...

Το «κατηγορώ» μητέρας κοριτσιού ΑμεΑ με το σπάνιο νευρολογικό σύνδρομο Rett προς...

Σοκ προκαλεί σε χιλιάδες ασθενείς αλλά και γονείς παιδιών...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Τετάρτη 27 Μαρτίου

ΚΡΙΟΣ: Η υλική αναβάθμιση στον επαγγελματικό και τον οικονομικό...

Η εποχή του Eξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού

Η χειρουργική αποκατάσταση των ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί στις μέρες μας μονόδρομο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και γενικότερα για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την ικανότητα απρόσκοπτης συμμετοχής σε σύνθετες και πολύπλευρες κινητικές δραστηριότητες.

Γράφει ο Παναγιώτης Β. Κουλουμέντας ορθοπαιδικός ιατρός – αθλητίατρος. Διευθυντής της Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Λίγες επεμβάσεις έχουν συγκεντρώσει τόση επιστημονική κουβέντα, αμφισβήτηση αλλά ταυτόχρονα εξέλιξη και βελτίωση όσο αυτή της συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ο πρόσθιος χιαστός δεν αποτελεί ένα απλό σύστημα σταθεροποίησης εντός του γόνατος όπως αρχικά πιστευόταν. Ο πρόσθιος Χιαστός είναι ο ταλαντούχος, χαρισματικός διευθυντής ορχήστρας που ενορχηστρώνει και συντονίζει με κάθε λεπτομέρεια την δράση μυών, τενόντων, συνδέσμων μέσα στο γόνατο κατά την εκτέλεση πολύπλοκων κινήσεων. Πολλά τα ερωτήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που απαντήθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά από συνεχή έρευνα και μελέτη των αποτελεσμάτων, όπως το ερώτημα: “ Ποιο είναι το καταλληλότερο μόσχευμα για την αντικατάσταση του τραυματισμένου-κομμένου χιαστού συνδέσμου;”

Κάποια στιγμή στην πορεία της έρευνας προτάθηκαν και δοκιμάσθηκαν τα πολλά τότε υποσχόμενα συνθετικά μοσχεύματα. Τα αποτελέσματα ήταν μια τραγική αποτυχία. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πτωματικά μοσχεύματα με μέτρια αποτελέσματα και πολύ περιορισμένες ενδείξεις χρήσης στις μέρες μας. Καταλήγουμε μάλλον εκεί που ξεκινήσαμε, τα πιο κατάλληλα σε λειτουργεία, αντοχή και αποδοχή από τον οργανισμό μοσχεύματα είναι τα αυτομοσχεύματα, που προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το σώμα του τραυματία-ασθενούς. Ως τέτοια χρησιμοποιούνται οι οπίσθιοι μηριαίοι τένοντες(Hamstrings) ο ημιτενοντώδης και ο ισχνός, ο επιγονατιδικός τένοντας, ο τένοντας του τετρακεφάλου. Το κάθε ένα από τα παραπάνω μοσχεύματα αυτά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και θα πρέπει να επιλέγονται κατά περίπτωση ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, την ηλικία, το άθλημα, το επάγγελμα, συνυπάρχουσες βλάβες, τα ιδιαίτερα σωματομετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά. Πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα κρίνουν την τελική επιλογή του ποιο από τα αυτομοσχεύματα είναι το πιο κατάλληλο. Η εποχή του γιατρού που γνωρίζει και πραγματοποιεί μία και μοναδική μέθοδο και την προσαρμόζει σε όλους ανεξάρτητα τους ασθενείς μοιάζει πλέον αναχρονιστική και ξεπερασμένη. Η χειρουργική του προσθίου χιαστού απαιτεί εξειδίκευση και βαθιά γνώση όλων παραγόντων και των εναλλακτικών τεχνικών από πλευράς του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Αθλητίατρου ώστε να μπορεί και να είναι σε θέση να επιλέξει την πιο κατάλληλη για τον ασθενή. Διανύουμε πλέον την εποχή του προσωπικού-εξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού, της εξατομικευμένης και προσωπικής επιλογής μοσχεύματος που μπορεί να είναι διαφορετικό ακόμα και για άτομα του ίδιου αθλήματος. Οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί- Αθλητίατροι πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν σωστά και να προσφέρουν το ιδανικό εξατομικευμένο χειρουργείο στους τραυματίες-ασθενείς ώστε να επιστρέψουν στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας ακμαίοι και δυνατοί. Η έκφραση, είμαι όπως ήμουν πριν χτυπήσω είναι το ζητούμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...