Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Πω πω μια Οικονομάκου

Καυτή... ζωντοχήρα η Αθηνά Οικονομάκου. «Πέταξε» τα ρούχα της...

«Γίνε ο ηγέτης του εαυτού σου» με λάμψη από celebrities

Στο πλαίσιο της 20ής Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης, ο...

«Ο Παράδεισος των κυριών»: Ο Ρένος προδίδει όλα τα εγκλήματα του Σίμου...

Στο αποψινό επεισόδιο της σειράς «Ο παράδεισος των κυριών»...

Τι υποστήριξε στην απολογία του ένας εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση του...

«Πήγα να βοηθήσω τον Κωστόπουλο. Το έκανα για καλό,...

Η εποχή του Eξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού

Η χειρουργική αποκατάσταση των ρήξεων του προσθίου χιαστού συνδέσμου αποτελεί στις μέρες μας μονόδρομο για επαγγελματίες και ερασιτέχνες αθλητές και γενικότερα για άτομα που θέλουν να διατηρήσουν την ικανότητα απρόσκοπτης συμμετοχής σε σύνθετες και πολύπλευρες κινητικές δραστηριότητες.

Γράφει ο Παναγιώτης Β. Κουλουμέντας ορθοπαιδικός ιατρός – αθλητίατρος. Διευθυντής της Κλινικής Ορθοπαιδικής και Αθλητικής Ορθοπαιδικής του Νοσοκομείου Metropolitan

Λίγες επεμβάσεις έχουν συγκεντρώσει τόση επιστημονική κουβέντα, αμφισβήτηση αλλά ταυτόχρονα εξέλιξη και βελτίωση όσο αυτή της συνδεσμοπλαστικής του προσθίου χιαστού συνδέσμου. Ο πρόσθιος χιαστός δεν αποτελεί ένα απλό σύστημα σταθεροποίησης εντός του γόνατος όπως αρχικά πιστευόταν. Ο πρόσθιος Χιαστός είναι ο ταλαντούχος, χαρισματικός διευθυντής ορχήστρας που ενορχηστρώνει και συντονίζει με κάθε λεπτομέρεια την δράση μυών, τενόντων, συνδέσμων μέσα στο γόνατο κατά την εκτέλεση πολύπλοκων κινήσεων. Πολλά τα ερωτήματα μεγαλύτερα ή μικρότερα που απαντήθηκαν τα τελευταία χρόνια μετά από συνεχή έρευνα και μελέτη των αποτελεσμάτων, όπως το ερώτημα: “ Ποιο είναι το καταλληλότερο μόσχευμα για την αντικατάσταση του τραυματισμένου-κομμένου χιαστού συνδέσμου;”

Κάποια στιγμή στην πορεία της έρευνας προτάθηκαν και δοκιμάσθηκαν τα πολλά τότε υποσχόμενα συνθετικά μοσχεύματα. Τα αποτελέσματα ήταν μια τραγική αποτυχία. Στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν πτωματικά μοσχεύματα με μέτρια αποτελέσματα και πολύ περιορισμένες ενδείξεις χρήσης στις μέρες μας. Καταλήγουμε μάλλον εκεί που ξεκινήσαμε, τα πιο κατάλληλα σε λειτουργεία, αντοχή και αποδοχή από τον οργανισμό μοσχεύματα είναι τα αυτομοσχεύματα, που προέρχονται δηλαδή από το ίδιο το σώμα του τραυματία-ασθενούς. Ως τέτοια χρησιμοποιούνται οι οπίσθιοι μηριαίοι τένοντες(Hamstrings) ο ημιτενοντώδης και ο ισχνός, ο επιγονατιδικός τένοντας, ο τένοντας του τετρακεφάλου. Το κάθε ένα από τα παραπάνω μοσχεύματα αυτά έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, πλεονεκτήματα αλλά και μειονεκτήματα και θα πρέπει να επιλέγονται κατά περίπτωση ασθενούς λαμβάνοντας υπόψιν το φύλο, την ηλικία, το άθλημα, το επάγγελμα, συνυπάρχουσες βλάβες, τα ιδιαίτερα σωματομετρικά και ανατομικά χαρακτηριστικά του καθενός ξεχωριστά. Πολλές μικρές αλλά σημαντικές λεπτομέρειες θα κρίνουν την τελική επιλογή του ποιο από τα αυτομοσχεύματα είναι το πιο κατάλληλο. Η εποχή του γιατρού που γνωρίζει και πραγματοποιεί μία και μοναδική μέθοδο και την προσαρμόζει σε όλους ανεξάρτητα τους ασθενείς μοιάζει πλέον αναχρονιστική και ξεπερασμένη. Η χειρουργική του προσθίου χιαστού απαιτεί εξειδίκευση και βαθιά γνώση όλων παραγόντων και των εναλλακτικών τεχνικών από πλευράς του Ορθοπαιδικού Χειρουργού Αθλητίατρου ώστε να μπορεί και να είναι σε θέση να επιλέξει την πιο κατάλληλη για τον ασθενή. Διανύουμε πλέον την εποχή του προσωπικού-εξατομικευμένου Προσθίου Χιαστού, της εξατομικευμένης και προσωπικής επιλογής μοσχεύματος που μπορεί να είναι διαφορετικό ακόμα και για άτομα του ίδιου αθλήματος. Οι Ορθοπαιδικοί Χειρουργοί- Αθλητίατροι πρέπει να είναι σε θέση να επιλέξουν σωστά και να προσφέρουν το ιδανικό εξατομικευμένο χειρουργείο στους τραυματίες-ασθενείς ώστε να επιστρέψουν στο ίδιο επίπεδο δραστηριότητας ακμαίοι και δυνατοί. Η έκφραση, είμαι όπως ήμουν πριν χτυπήσω είναι το ζητούμενο.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Aπάτη στην TV ζώνη Κοκλώνη: Καλοστημένη κομπίνα αεροπορικής εταιρίας «φάντασμα» μέσω του «Next PLeASE»

Καραμπινάτη απάτη ήταν οι δήθεν «έξυπνες διακοπές» με αεροπορικά...

Όλα όσα έγιναν τη λαμπερή βραδιά των καλλιστείων

Ποιος είπε ότι η Καλαμάτα βγάζει μόνο ωραίο λάδι;...

Βαφτίσια για τον γιο της Καρλάκη με απόντα τον πατέρα

Και το όνομα αυτού, Ραφαήλ Μηνάς Καρλάκης! Στην όμορφη...

Η εγγονή του Ελβις έσωσε την «Graceland»

Στο παρά πέντε σώθηκε η έπαυλη του Ελβις Πρίσλεϊ...

Τσακώσαμε την Μαριάντα Πιερίδη με τον Πάνο Ιωάννου σε ρομαντική βόλτα στη Γλυφάδα

Ο φωτογραφικός φακός τσάκωσε το ερωτευμένο ζευγάρι να βολτάρει...

«Φάντασμα» η ερωτική φωλιά Λιάνη-Σπυρόπουλου

Σπασμένα τζάμια, σπασμένο λουκέτο στην εξώπορτα, η οποία είναι...

Γιώργος Λιάγκας: Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες με το ζεύγος Κασσελάκη και Μακμπέθ

Σαββατοκύριακο στις Σπέτσες θα περάσει το ζεύγος Κασσελάκη και...