Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Άστραψαν τα φλας σε εκδήλωση εταιρίας ρούχων

Στο event της εταιρίας ρούχων του Νίκολας Γεωργίου συναντήθηκαν...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Η πρωτοποριακή συνεργασία του Lil Koni με το ανθρωποειδές Sophia

Αυτό κι αν είναι είδηση: Ελληνας καλλιτέχνης έκανε ντουέτο...

Aνέστης Μενεξές: Ο party man της Θεσσαλονίκης

Τον Ανέστη Μενεξέ τον γνώρισα ως θαμώνας σε μαγαζί...

«Προελαύνει» η σούπερ παραλλαγή του κορονοϊού – Φόβος ότι κάνει τα εμβόλια 40% λιγότερο αποτελεσματικά

Η παραλλαγή Νου του κορονοϊού, που ξεπήδησε από την Μπουτσουάνα και έχει προκαλέσει φόβους για νέο γύρο lockdown, μπορεί να γεννήθηκε στον οργανισμό ασθενούς με HIV στην Αφρική και να καθιστά τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά.

Το νέο αυτό στέλεχος, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχει πάνω από 32 μεταλλάξεις που του δίνουν όλη τη μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα, αλλά και την ίδια ικανότητα να ξεφεύγει από τα εμβόλια όσο η παλιά νοτιοαφρικανική παραλλαγή Βήτα.

Ο εντυπωσιακός αριθμός των μεταλλάξεων, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων που επικαλείται η «Daily Mail», μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι κάποιος ανοσοκατασταλμένος μη διαγνωσμένος ασθενής με AIDS στην Αφρική κόλλησε κορονοϊό και του έδωσε όλο το περιθώριο να αναπτυχθεί.

Ειδικοί από την Υπηρεσία Ασφάλειας της Υγείας της Βρετανίας αναφέρουν ότι «είναι η χειρότερη παραλλαγή που έχουν δει ποτέ», με τον μεγαλύτερο αριθμό μεταλλάξεων, και φοβούνται ότι, στο καλύτερο σενάριο, μπορεί να κάνει τα εμβόλια λιγότερο αποτελεσματικά κατά 40%.

Αυτό μπορεί να συμβεί επειδή πολλές από τις αλλαγές στο νέο στέλεχος Β.1.1.529 έχουν συντελεστεί στην πρωτεΐνη της ακίδας του ιού. Τα υπάρχοντα εμβόλια κάνουν το σώμα να αναγνωρίζει την εκδοχή της πρωτεΐνης παλιότερων μεταλλάξεων του ιού.

Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι δεν θα είναι σε θέση να γνωρίζουν περισσότερα για το πόσο πιο μεταδοτικό θα είναι το στέλεχος της Μποτσουάνας για τουλάχιστον δύο εβδομάδες ακόμα, ενώ την επίδρασή του σε θανάτους και εισαγωγές στα νοσοκομεία θα τη γνωρίζουν σε τουλάχιστον έξι εβδομάδες.

Αυτό επισημαίνουν και οι ειδικοί του ΠΟΥ, ο οποίος συγκάλεσε χθες σύσκεψη ειδικών κεκλεισμένων των θυρών για τα… βαφτίσια της νέας μετάλλαξης, αλλά και για τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν.

Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, η διασπορά της νέας μετάλλαξης είναι τάχιστη, με το Βέλγιο χθες να ανακοινώνει το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας μετάλλαξης. Πρόκειται για γυναίκα, νεαρής ηλικίας, η οποία εμφάνισε συμπτώματα 11 ημέρες αφότου είχε ταξιδέψει στην Αίγυπτο μέσω της Τουρκίας. Ήταν ανεμβολίαστη και δεν είχε διαγνωστεί στο παρελθόν με κορονοϊό.

Η γυναίκα αυτή δεν είχε καμία σχέση με τη Νότια Αφρική ούτε με οποιαδήποτε άλλη χώρα στο νότιο τμήμα της αφρικανικής ηπείρου, όπως αναφέρουν τα τοπικά μέσα. Η πρώτη αλληλουχία του παραλλαγμένου στελέχους αναρτήθηκε από το Χονγκ Κονγκ, από το κρούσμα ενός ταξιδιώτη από τη Νότια Αφρική. Παρ’ όλα αυτά, ο ΠΟΥ προς το παρόν καλεί τις χώρες να μην επιβάλουν ταξιδιωτικά μέτρα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η Ελένη Προκοπίου αγκαζέ με τον Δημήτρη της

Μια σπάνια εμφάνιση από μια ακριβοθώρητη ηθοποιό. Τη σπουδαία...

Η διπλή gay ζωή γόνου εφοπλιστή

Νέος, όμορφος, γόνος εφοπλιστικής οικογένειας και ιδιαίτερα προβεβλημένος όχι...

Η Καρρέρ αποκάλυψε το μυστικό μακροζωίας του Μίμη Πλέσσα

Στα μυστικά μακροζωίας του αγαπημένου της συζύγου Μίμη Πλέσσα...

Ο Νίκος Γαρεφαλάκης, που εμφανίστηκε στο «Κωνσταντίνου και Ελένης», ήταν μέλος στη μαφία των 4 τροχών

«Εχει παρατήσει την υποκριτική κι έχει γίνει άλλος άνθρωπος»...

Ζόρικα τα… πράγματα για τη Χατζίδου

«Δυστυχώς, τα πράγματα είναι λίγο πιο σοβαρά απ’ ό,τι...