Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Ο μύκητας Candida auris κάνει… πάρτι στις ΜΕΘ των νοσοκομείων

Αυξημένη ανησυχία για τα άτομα με πεσμένο ανοσοποιητικό !«Αν μπει στο αίμα σου, πεθαίνεις»

Με δεδομένο το γενικευμένο φαινόμενο και στην Ελλάδα κατά την περίοδο της πανδημίας Covid-19, κατά την οποία η πλειονότητα του κόσμου προσπαθούσε να αποφύγει την παραμονή, ακόμα και την επίσκεψη πολλές φορές, στα νοσοκομεία της χώρας, από τον φόβο να κολλήσει κορονοϊό σε αυτά, έρχεται με δραματική αύξηση η επιδημία του πολυανθεκτικού μύκητα Candida auris, που ενδημεί κυρίως στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), προκαλώντας τον θάνατο εκατομμυρίων ασθενών ετησίως, να εντείνει ξανά το φαινόμενο αυτό.

giatros

Ο Candida auris μπορεί να προσβάλει πολλές ομάδες του πληθυσμού, αλλά θανατηφόρος μπορεί να γίνει μόνο στους ανθρώπους με πεσμένο ανοσοποιητικό σύστημα. Ποσοστό του πληθυσμού όμως που μόνο μικρό δεν είναι. Οπως οι ασθενείς με ανοσοανεπάρκειες, AIDS, μεταμοσχευμένοι, άνθρωποι με αυτοάνοσα νοσήματα, διαβητικοί και καρκινοπαθείς. Κι όπως συμβαίνει με όλα τα πολυανθεκτικά μικρόβια, τα νοσοκομεία, και κυρίως οι ΜΕΘ, αποτελούν εστίες μετάδοσής τους.

Η εκρίζωσή του από τα νοσοκομεία αποδεικνύεται πολύ προβληματική κατάσταση, καθώς πολύ συχνά το μικρόβιο μπορεί να μην καταπολεμηθεί ποτέ, όπως λέει η oμότιμη καθηγήτρια Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας και διευθύντρια της ΣΤ΄ Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου «ΥΓΕΙΑ» Ελένη Γιαμαρέλλου. «Το κακό με αυτόν τον μύκητα είναι ότι κολλάει στο δέρμα και με κανένα αντισηπτικό δεν μπορείς να απαλλαγείς. Με τίποτα. Μένει εκεί πολύ καιρό, πάρα πολύ καιρό, και άγνωστο αν φεύγει και ποτέ» εξηγεί.

large 1489675483 giatros 4

Σύμφωνα με την κυρία Γιαμαρέλλου, πρόκειται για ένα μικρόβιο που αυξάνει την πιθανότητα θανάτου, το οποίο κυκλοφορεί κυρίως στις ΜΕΘ: «Ως μύκητας που είναι, προτιμά τα άτομα που δεν δουλεύει καλά το ανοσοποιητικό τους. Κι αν δεν δουλεύει καλά κι αυτός υπάρχει κάπου, εύκολα θα διασπαρεί».

Σύμφωνα με στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για την επιδημία του πολυανθεκτικού μύκητα, ο αριθμός των λοιμώξεων από τον Candida auris τριπλασιάστηκε στις ΗΠΑ από το 2020 έως το 2021 (από 1.310 σε 4.041 κρούσματα). Το Αμερικανικό Κολέγιο Ιατρών προειδοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα για την «επείγουσα απειλή» από τον εξαιρετικά μεταδοτικό μύκητα, ο οποίος έχει ποσοστό θανάτου 60% και εξαπλώνεται σε όλες τις ΗΠΑ.

«Είναι αλήθεια πως αυξάνουν τα περιστατικά διεθνώς» επιβεβαιώνει η κυρία Γιαμαρέλλου. «Κι αυτό είναι ανησυχητικό. Γιατί ή δεν το πιάνει και δεν το καταστρέφει τίποτα ή το πιάνουν μόνο πολύ λίγα αντιβιοτικά. Το πιο πιθανό είναι να μην το καταστρέφει τίποτα το συγκεκριμένο μικρόβιο. Αν το έχεις στο δέρμα σου, δεν κινδυνεύεις. Αν το έχεις, όμως, στα ούρα σου και κάνεις ουρολοίμωξη και μπει στο αίμα σου, πεθαίνεις. Εχεις μεγάλη πιθανότητα θανάτου» συνεχίζει μιλώντας στο iatropedia.gr.

giatros-2-1021x574

Στις κλινικές όπου εντοπίζεται ο Candida auris η κατάσταση είναι εφιαλτική. Ο μύκητας επικάθεται παντού: στα σεντόνια, στα πόμολα, στα παράθυρα και στις πόρτες. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, ο Candida auris «μπορεί να παραμένει στο άψυχο νοσοκομειακό περιβάλλον για μεγάλο χρονικό διάστημα. Απομονώνεται από επιφάνειες σε θαλάμους νοσηλείας. Και όχι μόνο από υψηλής συχνότητας επαφής με τον ασθενή αντικείμενα, όπως κομοδίνα και κλινοσκεπάσματα, αλλά και από σχετικά απομακρυσμένες από τον ασθενή επιφάνειες, όπως τα παράθυρα. Επίσης, έχει βρεθεί σε επιφάνειες κινητού κοινού εξοπλισμού, όπως σακχαρόμετρα, θερμόμετρα, μηχανήματα υπερήχων, πιεσόμετρα και τροχήλατα νοσηλείας» τονίζουν οι επιστήμονες του οργανισμού.

Η κυρία Γιαμαρέλλου τονίζει σχετικά: «Αν νοσηλεύεσαι και είναι κάποιος δίπλα σου που το έχει, το έχεις αρπάξει κι εσύ. Εχει εντοπιστεί και υπάρχει και στα ελληνικά νοσοκομεία, ούτε συζήτηση. Και σε κάποια μάλιστα πολύ περισσότερο. Κυρίως σε αυτά όπου νοσηλεύονταν πολλά περιστατικά Covid-19 […] όπως επίσης κι εκεί που υπάρχουν πολλοί ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς, γιατί το μικρόβιο βρίσκει πιο πρόσφορο έδαφος».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...