Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024

Πάτωσε το νέο άλμπουμ της Jlo! Δεν… τσουλάει η περιοδεία της

Αν μας λέγανε ότι οι συναυλίες της δεν πουλάνε...

Ιουλία Καλλιμάνη: Το διήμερο closing party στο Tokyo μετά από 8 μήνες...

Μετά από 8 ολόκληρους μήνες επιτυχίας, η Ιουλία Καλλιμάνη,...

Η μελωδία της θέλησης για τη μικρή Λουκία με τα μάτια της...

Μαθήματα ζωής δίνει ένα μικρό κορίτσι με οπτική αναπηρία,...

Παγκόσμιος πόλεμος του Tik Tok!

Πριν από επτά χρόνια χτύπησε για πρώτη φορά στις...

Προβληματισμός από τη διασπορά του Candida Auris στα ελληνικά νοσοκομεία

Θα καταλήξουν 6 στους 10 ασθενείς που θα προσβληθούν

Συνεχίζεται διεθνώς η επαγρύπνηση σε ό,τι αφορά τη μεγάλη διασπορά του μύκητα Candida Auris στα νοσοκομεία. Σύμφωνα με επιδημιολογικά στοιχεία, οι 6 στους 10 ασθενείς που θα προσβληθούν από τον μύκητα θα καταλήξουν. Παρ’ όλα αυτά στην Ελλάδα δεν υπάρχει λεπτομερής καταγραφή.

hallway g586ff1939 1280

Σε Ευρώπη και Αμερική έχει σημάνει συναγερμός, ενώ και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στην Ελλάδα -κυρίως στα νοσοκομεία της Αττικής- ο πολυανθεκτικός αυτός μύκητας έχει προσβάλει πολλούς ασθενείς, με κάποιους από αυτούς να τους έχει οδηγήσει στον θάνατο.

koronoios nosokomeio

Στην Ελλάδα η διασπορά δεν έχει πάρει ανησυχητικές διαστάσεις, ωστόσο δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον Candida Auris. Το στέλεχος που κυκλοφορεί στην Ελλάδα φαίνεται να είναι πιο ήπιο και να ανταποκρίνεται στα αντιβιοτικά, ενώ σημαντική είναι και η συμβολή των υγειονομικών υπηρεσιών με τα μέτρα που έχουν στα νοσοκομεία για να περιοριστεί το φαινόμενο. Σύμφωνα με όσα είπε στο iatropedia.gr ο καθηγητής Παθολογίας – Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ Νικόλαος Σύψας -ο οποίος ήταν ο πρώτος που μίλησε στην Ελλάδα πριν από έναν χρόνο για τον κίνδυνο από τον μύκητα Candida Auris-, «έχουν καταλήξει ασθενείς σε ΜΕΘ οι οποίοι είχαν μυκηταιμία από τον μύκητα. Ασφαλώς υπάρχουν θύματα. Αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια πολύ σαφής καταγραφή για να σας πω ποσοστά ή νούμερα, αλλά ασφαλώς υπάρχουν θύματα, εννοείται».

sipsas
Νικόλαος Σύψας

Ο καθηγητής αναφέρει πως έχει αποδειχθεί ότι υπάρχει μεγάλη διασπορά Candida Auris: «Εμείς αυτή τη στιγμή έχουμε πρόβλημα στην Αττική. Εχουμε πολύ μεγάλη διασπορά στα νοσοκομεία και είναι ένα πρόβλημα το οποίο ήδη το αντιμετωπίζουμε. Και βέβαια γίνονται πολλές προσπάθειες από τις επιτροπές νοσοκομειακών λοιμώξεων στο κάθε νοσοκομείο, που αφορούν κυρίως την απομόνωση αυτών των ασθενών, τη σωστή απολύμανση του περιβάλλοντος, την εκπαίδευση του προσωπικού». Κατάσταση που όμως έως τώρα δεν είναι τόσο ανησυχητική στην Ελλάδα, καθώς κυκλοφορεί ένα στέλεχος του μύκητα το οποίο καταπολεμάται από τουλάχιστον δύο αντιβιοτικά. Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο κ. Σύψας, «δεν έχει πάρει στην Ελλάδα τις εκρηκτικές διαστάσεις που έχει στο εξωτερικό».

Επεκτείνεται ραγδαία

Από το 2019, όταν εντοπίστηκε πρώτη φορά σε αυτί ασθενούς έως σήμερα, ο μύκητας Candida Auris έχει την τάση να επεκτείνεται ραγδαία σε όλη την υφήλιο. Από το 2020 έως το 2021 κατάφερε να τριπλασιαστεί η παρουσία της λοίμωξης στα νοσοκομεία των ΗΠΑ, ενώ εξαπλώνεται τόσο στην Ευρώπη όσο και στον υπόλοιπο κόσμο.

nosokomeio

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), ο μύκητας Candida Auris καταλαμβάνει μόλις το 4,4% των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων, ενώ στο 40% κυριαρχούν η Klebsiella και το Αcinetobacter. Το τελευταίο ταξινομείται στα πανανθεκτικά παθογόνα που δεν υποχωρούν σε καμία θεραπεία και αντιβιοτικό.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Μπηχτές Μαραντίνη για χωρισμό και συνεπιμέλεια

Ο Θοδωρής Μαραντίνης έδωσε συνέντευξη στη «Real Life», μίλησε...

Ανδρέας Ανδρεόπουλος: Ο ηθοποιός άφησε το Σπίτι του Ηθοποιού και στέκεται πάλι όρθιος

Νέα ζωή για τον Τίμο Δράκο της θρυλικής τηλεοπτικής...

Στα χέρια της ΕΛ.ΑΣ. ο μάνατζερ του τράπερ Trannos για όσα έγιναν στου Ρέντη

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις από την αστυνομική επιχείρηση «μαμούθ»...

Στο σφυρί η «Κόμισσα» του Γεωργούλη που φωνάζει για την αθωότητά του

Αντιμέτωπη με το… σφυρί βρίσκεται δεύτερη φορά σε διάστημα...

Ο μάνατζερ του τράπερ Τrannos καταγγέλλει απαγωγή από την ΕΛ.ΑΣ.

Θύμα άγριου ξυλοδαρμού καταγγέλλει ότι έπεσε ο μάνατζερ του...

Η Πωλίνα Σανταλοβάκη έδωσε σημεία ζωής

Ενώ είναι μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας η...