Τετάρτη, 27 Μαρτίου, 2024

Σωφρονιστικός υπάλληλος με «βιογραφικό» ντιλάριζε ουσίες στις Φυλακές Κορυδαλλού!

Μια πληροφορία ότι σωφρονιστικός υπάλληλος βάζει ναρκωτικά μέσα στις...

Ο πατέρας Παύλος με την «Αλίκη στο Ναυτικό» και άλλα χιουμοριστικά...

Ο πατήρ Παύλος έχει γίνει viral στο TikTok, ανεβάζοντας...

Η πρεμιέρα του έργου «The Big Game» με Στεριανού και Θωμά

Πρεμιέρα στο θέατρο Αλκμήνη για το «The Big Game»...

Γεωργιανός εξωσχολικός μπούκαρε σε γυμνάσιο της Κυψέλης, χτύπησε μαθητή με σφυρί και...

Σκηνές τρόμου που βλέπουμε συχνά στις ΗΠΑ εκτυλίχθηκαν στο...

Διαβητικοί σε απόγνωση για το «αδυνατιστικό φάρμακο» Ozempic των celebrities!

Τι καταγγέλλει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Απόστολος Βαλτάς

Σε σημείο… φρενίτιδας έχει αυξηθεί η ζήτηση για το Ozempic (ή αλλιώς «αδυνατιστικό φάρμακο των celebrities»), το οποίο καταπολεμά τον σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2, αλλά βρέθηκε ότι βοηθά και στη γρήγορη απώλεια βάρους, με συνέπεια να το προτιμούν αστέρια παγκόσμιου βεληνεκούς, όπως η Κιμ Καρντάσιαν και ο Ιλον Μασκ.

Η νέα τάση στο αδυνάτισμα έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τον τελευταίο χρόνο και στη χώρα μας, με τους ειδικούς να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς η αυξημένη ζήτηση για σκευάσματα, όπως το Ozempic, έχει φέρει την αιφνιδιαστική εξαφάνισή τους από τα ράφια των φαρμακείων, καθιστώντας τα δυσεύρετα για όσους τα έχουν πραγματικά ανάγκη!

Το Ozempic (σεμαγλουτίδη) της δανέζικης φαρμακευτικής εταιρίας Novo Nordisk είναι ένα ενέσιμο φάρμακο για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2 (ΣΔτ2). Ωστόσο, η ανεξέλεγκτη συνταγογράφησή του από Ελληνες γιατρούς σε άτομα που το χρησιμοποιούν αποκλειστικά ως θεραπεία lifestyle έχει φέρει σε απόγνωση χιλιάδες ασθενείς με διαβήτη, οι οποίοι είναι αναγκασμένοι να λαμβάνουν το εν λόγω σκεύασμα που ρυθμίζει την ινσουλίνη, καταστέλλει την όρεξη και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων.

farmako

Ενδεικτικό του προβλήματος που έχει προκληθεί από τη χρήση του σκευάσματος για αισθητικούς λόγους, και όχι αμιγώς ιατρικούς, είναι ότι, όσον αφορά την Ελλάδα, η εταιρία Novo Nordisk Hellas «σήκωσε τα χέρια ψηλά», δηλώνοντας αδυναμία διασφάλισης έστω κάποιων στοιχειωδών ποσοτήτων του φαρμάκου για την κάλυψη της εγχώριας αγοράς και των διαβητικών ασθενών ως τις 8 Ιουνίου! Την ίδια ώρα, οι φαρμακοποιοί δέχονται αφόρητη πίεση, καθώς διαπιστώνουν ότι δεν μπορούν να εξασφαλίσουν το Ozempic για τους ασθενείς με διαβήτη.

Χθες, ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος προχώρησε σε δημόσια καταγγελία, εξαπολύοντας «μομφή» προς τους γιατρούς που εξαπατούν το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, δηλώνοντας ως «διαβητικούς» άτομα που δεν είναι ασθενείς, προκειμένου να πάρουν το φάρμακα με μειωμένη συμμετοχή 10%. Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΠΦΣ Απόστολος Βαλτάς ζήτησε από την Πολιτεία να στεγανοποιήσει τις διαρροές του διάτρητου συστήματος της ΗΔΙΚΑ, αναβαθμίζοντας τις δικλίδες ασφαλείας της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Για παράδειγμα, θα μπορούσε η συνταγογράφηση της σεμαγλουτίδης να απαιτεί την κατάθεση ιατρικών εξετάσεων που να αποδεικνύουν τη νόσο του ΣΔτ2 και όχι μια απλή ιατρική γνωμάτευση.

baltas
Απόστολος Βαλτάς

Μόνο με συνταγή

«Παρά την εφαρμογή των θεραπευτικών πρωτοκόλλων, την ένταξη του συγκεκριμένου σκευάσματος στη λίστα απαγόρευσης των εξαγωγών και την αποκλειστική χορήγησή του μόνο με ηλεκτρονική συνταγή, όλα δείχνουν ότι για τη συγκεκριμένη περίπτωση τα μέτρα τα οποία έχουν ληφθεί δεν είναι ικανοποιητικά» επισήμανε ο κ. Βαλτάς. Παράλληλα, τόνισε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν περαιτέρω οι γιατροί για το ενδεχόμενο έκδοσης ψευδών γνωματεύσεων.

Η στρέβλωση στη χορήγηση της σεμαγλουτίδης τείνει να λάβει ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις και να εξελιχθεί σε μείζον πρόβλημα δημόσιας υγείας, δεδομένου ότι η έλλειψή της έχει τινάξει στον αέρα τη θεραπευτική κατηγορία των σκευασμάτων της κατηγορίας των αγωνιστών GLP-1 για τον έλεγχο του διαβήτη (Trulicity, Saxenda, Victoza κ.λπ.). Ετσι, διαπιστώνονται ελλείψεις και σε άλλο σκεύασμα «ανταγωνιστικό» του Ozempic, το Trulicity (ντουλαγλουτίδη), της φαρμακευτικής εταιρίας Φαρμασέρβ – Lilly.

Η θεραπεία με το Ozempic στους παχύσαρκους διαβητικούς έχει σημαντικά αποτελέσματα, οδηγώντας τους σε διάστημα 52 εβδομάδων στην απώλεια περίπου 10% του βάρους τους.

Για να προμηθευτεί ο ασθενής το φάρμακο, το οποίο κοστίζει περίπου 110 ευρώ τον μήνα, με συμμετοχή στη δαπάνη της τάξης του 10%, θα πρέπει να έχει διάγνωση για διαβήτη τύπου 2 από τον αρμόδιο γιατρό, ο οποίος αναλαμβάνει και να του το συνταγογραφήσει. Σε αντίθετη περίπτωση, ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να αγοράζει το σκεύασμα με δική του δαπάνη, κάτι που σημαίνει πως θα πρέπει να καταβάλλει άνω των 100 ευρώ κάθε μήνα.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η χλιδάτη απόδραση της Σκορδά, την ώρα που το τηλεοπτικό μέλλον της παραμένει αβέβαιο

Η Φαίη στο Ντουμπάι και οι τηλεοπτικοί μνηστήρες αναστενάζουν!...

Η γαλαζοαίματη Ολυμπία και η «χρυσή» κληρονόμος Ευγενία Νιάρχου έβαλαν στο μάτι τον ίδιο άντρα

Η πρόσφατη «γκράντε» εμφάνιση της πριγκίπισσας Ολυμπίας, κόρης του...

Σάλος με τους «ΛΟΑΤΚΙ ήρωες» του 1821 – Ακυρώθηκε το πάρτι-παρωδία σε gay club της Αθήνας

Την ηρωίδα της Επανάστασης του 1821 Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα χλευάζει...

Ποια είναι η Στέλλα Κοσμοπούλου, που τρέλανε κόσμο με το τσιφτετέλι της στο «Σάββατο με φίλους»

Χαράς ευαγγέλια στην εκπομπή του Χρήστου Φερεντίνου τα βράδια...