Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Η Τραϊάνα Ανανία για την υγεία του Δημήτρη Κόκοτα

Tην ώρα που η αγωνία για την υγεία του...

Χρήστος Τσικνιάς: Αγωνία για τον μίμο της πίστας

Δύσκολες ώρες για τον καλλιτέχνη Χρήστο Τσικνιά, ο οποίος...

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου

Πρόβα νυφικού για τη Βρισηίδα Ανδριώτου, παρουσία και του...

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Ο FDA ενέκρινε νέα θεραπεία για τις εξάψεις στην εμμηνόπαυση

Θηλυκή υπόθεση

Μια σημαντική εξέλιξη έρχεται από τις ΗΠΑ στον χώρο του φαρμάκου. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration – FDA) ενέκρινε ένα νέο φάρμακο που αφορά εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο για την αντιμετώπιση των εξάψεων που βιώνουν κάποιες γυναίκες στην εμμηνόπαυση.

Γεγονός σημαντικό -σύμφωνα με τους Ελληνες γυναικολόγους-, αφού το νέο φάρμακο Veozah (fezolinetant) της Astellas Pharma είναι ο πρώτος μη ορμονικός ανταγωνιστής των υποδοχέων νευτοκινίνης 3 (ΝΚ3), που έλαβε έγκριση για τη θεραπεία των αγγειοκινητικών συμπτωμάτων VMS (εξάψεις και/ή νυχτερινές εφιδρώσεις) λόγω εμμηνόπαυσης. Οι γυναίκες, βέβαια, πρέπει να ελέγχονται για προβλήματα στο ήπαρ πριν λάβουν τη συνταγή και στη συνέχεια να υποβάλλονται σε εξέταση αίματος κάθε 3 μήνες, για διάστημα 9 μηνών.

Ο FDA έδωσε το «πράσινο φως» για την κυκλοφορία στις ΗΠΑ της νέας θεραπείας, η οποία δεν περιέχει οιστρογόνα, αλλά χρησιμοποιεί έναν νέο μηχανισμό δράσης που στοχεύει στη βασική αιτία των συμπτωμάτων των εξάψεων λόγω της εμμηνόπαυσης. Η καινοτόμος αυτή θεραπεία έρχεται να καλύψει έναν σημαντικό τομέα ανεκπλήρωτης ανάγκης για την υγεία των γυναικών, τονίζει μιλώντας στο iatropedia.gr ο καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Γεώργιος Φαρμακίδης.

Eνα χάπι

«Είναι πάρα πολύ σημαντικό να υπάρχει μια στοχευμένη θεραπεία για τις εξάψεις. Οι γυναίκες μπορεί να γλιτώσουν πολλές χαμένες ώρες εργασίας, να έχουν καλύτερο τρόπο ζωής και καλύτερη διαχείριση στην καθημερινότητά τους. Η συγκεκριμένη θεραπεία έχει τελείως διαφορετικό μηχανισμό δράσης. Είναι ένα χάπι, το οποίο στοχεύει απευθείας στις εξάψεις. Δηλαδή, στοχεύει στο “κρύο και στη ζέστη”, δηλαδή ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος» σημειώνει ο γιατρός.

Η νέα θεραπεία είναι μη ορμονική και βασίζεται στην κατανόησή της βιολογίας πίσω από τον ρόλο των εξάψεων. Πριν από την εμμηνόπαυση υπάρχει μια ισορροπία μεταξύ των οιστρογόνων (ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες μιας γυναίκας) και της νευροκινίνης Β (NKB), μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου. Αυτή η ισορροπία ρυθμίζει το κέντρο ελέγχου της θερμοκρασίας του σώματος, που βρίσκεται σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου.

Καθώς το σώμα περνά στην εμμηνόπαυση, τα οιστρογόνα μειώνονται και αυτή η ισορροπία διαταράσσεται. Αυτή η ανισορροπία μπορεί να επιφέρει πολύ δυσάρεστα συμπτώματα, που ονομάζονται VMS. Η νέα θεραπεία Veozah (fezolinetant) βοηθά στην αποκατάσταση της ισορροπίας, μπλοκάροντας τη NKB στο κέντρο ελέγχου θερμοκρασίας, και με τον τρόπο αυτόν μειώνονται ο αριθμός και η ένταση των εξάψεων.

Οπως δηλώνει ο αντιπρόεδρος και επικεφαλής Ανάπτυξης του Tμήματος BioPharma στην Astellas, Marci English, «η έγκριση από τον FDA αυτής της νέας θεραπείας για τη μέτρια έως σοβαρή VMS λόγω εμμηνόπαυσης αποτελεί απόδειξη της δέσμευσης της Astellas να παρέχει καινοτόμες θεραπείες σε τομείς ανεκπλήρωτων αναγκών που δεν έχουν καλυφθεί, συμπεριλαμβανομένης της υγείας των γυναικών».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...