Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Γιάννης Καλλιάνος: Το οικογενειακό δράμα πίσω από τον χαμό-θρίλερ του πατέρα...

Χάθηκαν το πρωινό της Πέμπτης οι ελπίδες του βουλευτή...

Οι αστρολογικές προβλέψεις της ημέρας για την Παρασκευή 26 Απριλίου

ΚΡΙΟΣ: Οι πιέσεις που δέχεστε προκαλούνται από εξωγενείς παράγοντες....

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Made in Greece «χτύπημα» στον καρκίνο

Πρωτοποριακή έρευνα με «σφραγίδα» Ελλήνων επιστημόνων για την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων του οργανισμού

Μια νέα εξατομικευμένη θεραπεία για τον καρκίνο «γεννά» η πρωτοποριακή έρευνα Ελλήνων επιστημόνων σχετικά με την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων του οργανισμού.

Πρόκειται για δράση με επικεφαλής τον καθηγητή Ιατρικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και του βρετανικού πανεπιστημίου Dundee Βασίλη Γοργούλη, η οποία μάλιστα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Molecular Cell».

Ο Ελληνας επιστήμονας κατά τη διάρκεια της πολύχρονης ερευνητικής πορείας του εστιάζει το ενδιαφέρον του στο θεμελιώδες ερώτημα πώς τα κύτταρα αντιδρούν σε ερεθίσματα που προκαλούν βλάβες στο γονιδίωμα.

erevna23103 vasilis gogoulis
Βασίλης Γοργούλης

Η κυτταρική γήρανση, η οποία αποτέλεσε το επίκεντρο της τελευταίας έρευνάς του, είναι ένας μηχανισμός απόκρισης των κυττάρων στο στρες και άλλα τοξικά και δυνάμει καρκινογόνα ερεθίσματα. Τα κύτταρα σταματούν να πολλαπλασιάζονται και αλλάζει το γονιδίωμά τους προκειμένου να μην περάσει στην επόμενη γενιά η βλάβη που έχει υποστεί το γενετικό υλικό του. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις τα κύτταρα αυτά δεν απομακρύνονται από τον οργανισμό και μπορεί να οδηγήσουν στη δημιουργία νεοπλασματικής νόσου ή άλλων ασθενειών, όπως αυτοάνοσα νοσήματα.

Μέσα από προηγούμενες δημοσιεύσεις σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά, όπως το «Nature», το «Science» και το «Cancer Cell», ο Βασίλης Γοργούλης έχει παρουσιάσει, μεταξύ άλλων, το δυναμικό μοντέλο καρκινογένεσης, που έχει καθιερωθεί ως ένα από τα κύρια μοντέλα για την κατανόηση και τη θεραπεία του καρκίνου. Ακόμη, με την έρευνά του έχει συμβάλει στην ανατροπή της άποψης ότι η κυτταρική γήρανση είναι μία μη αναστρέψιμη κατάσταση αδράνειας του κυττάρου και στην καθιέρωση της κυτταρικής γήρανσης ως θεμελιώδους χαρακτηριστικού του καρκίνου.

Ως εκ τούτου, κατά την τελευταία έρευνα που ολοκλήρωσε μαζί με τους συνεργάτες του επικεντρώθηκε στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα τα γηρασμένα κύτταρα εντοπίζονταν μόνο στα βιοπαθολογικά εργαστήρια κατά την κυτταρική καλλιέργεια και δεν υπήρχε η δυνατότητα απομόνωσής τους. Σύντομα οι ερευνητές έδωσαν την απάντηση, δημιουργώντας μια καινοτόμα χημική ένωση- αντιδραστήριο (GLF16) με τη βοήθεια της οποίας εντοπίζονται τα γηρασμένα κύτταρα απευθείας στον ανθρώπινο οργανισμό, όπως και σε ζωντανούς ιστούς.

erevna23103 kentriki

«Εφόσον εντοπίσουμε πού βρίσκεται η βλάβη με τα γηρασμένα κύτταρα, μπορούμε μετά να αναπτύξουμε τεχνολογία για να τα εξουδετερώσουμε και η εξουδετέρωσή τους γίνεται με μια ομάδα φαρμάκων που λέγονται σενολυτικά φάρμακα» περιέγραψε ο Βασίλης Γοργούλης σχετικά με το σπουδαίο αυτό επίτευγμα.

Οπως εξήγησε, μετά τη δημιουργία του αντιδραστηρίου η ομάδα των ερευνητών το ενσωμάτωσε σε ένα νανοσωματίδιο προκειμένου να το εισαγάγει στον οργανισμό και αυτό να εντοπίσει τα γηρασμένα κύτταρα μέσω της ουσίας λιποφουσκίνης που περιέχουν. Με τη μέθοδο αυτή κατάφεραν όχι μόνο τον εντοπισμό αλλά και την απομόνωση των γηρασμένων κυττάρων. Ετσι, η διαδικασία αυτή θα βοηθήσει στην καταστροφή τους χωρίς να επηρεάζονται τα υγιή κύτταρα και θα μπορεί να παρέχεται στον ασθενή εξατομικευμένη θεραπεία μειώνοντας τον κίνδυνο υποτροπών και παρενεργειών.

Πλέον ο κ. Γοργούλης και οι συνεργάτες του θέτουν τους επόμενους ερευνητικούς τους στόχους, «που θα είναι μεγάλη επανάσταση στο πεδίο», όπως τόνισε ο ίδιος. Ειδικότερα, επιδιώκουν να συνδέσουν τα σενολυτικά φάρμακα με το αντιδραστήριο που συνέθεσαν, να τα ενσωματώσουν μέσα στο νανοσωματίδιο και να το χορηγήσουν στον ανθρώπινο οργανισμό. «Με τον τρόπο αυτό θα εντοπίσουμε και θα καταστρέψουμε αυτές τις εστίες των γηρασμένων κυττάρων που έχουν άμεση σχέση με τη δυσλειτουργία του οργανισμού» κατέληξε ο επιστήμονας.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...