Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Love is in the air: Είπε το «ναι» την ώρα της πτήσης

Η αγάπη σε κάνει να πετάς στα σύννεφα, οπότε...

Ανέβηκε επικίνδυνα η θερμοκρασία με τη νέα φωτογράφιση της Ταραμπάνκο

Η Κάτια Ταραμπάνκο έφερε τον «καύσωνα» μέσα στον Απρίλιο....

Καμπάνα σε 74χρονο που «έλουζε» με χυδαία υπονοούμενα νεαρή σερβιτόρα στην Καβάλα

Καταδικάστηκε από το δικαστήριο για προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας ένας...

Παπαθωμά και Πετράκος αμφισβητούν την ύπαρξη της αφρικανικής σκόνης

«Μας ψεκάζουν, μας σκοτώνουν με χημικά» βροντοφώναξαν η Θεοφανία...

Eλληνες επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη μπορεί να προβλέψει την κατάθλιψη

Scan στον πόνο της ψυχής

Μπορεί η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) να προβλέψει ποιοι άνθρωποι ενδέχεται να εμφανίσουν στο μέλλον προβλήματα ψυχικής υγείας και ποια φάρμακα θα είναι πιο κατάλληλα γι’ αυτούς; Αυτά τα ερωτήματα απαντώνται σε ερευνητική μελέτη Ελλήνων επιστημόνων σε πανεπιστήμιο της Ιταλίας, δίνοντας έτσι μια νέα διάσταση στη θεραπεία των νόσων ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, καθηγητή και ερευνητή Ψυχιατρικής και Ψυχοθεραπείας στο πανεπιστήμιο Μπικόκα του Μιλάνου Αντώνη Ντακανάλη, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων της ΤΝ μπορεί να βοηθήσει στην πρόβλεψη της υγείας ενός ασθενούς, αλλά και στο εάν θα ανταποκριθεί ή όχι σε ένα συγκεκριμένο είδος ψυχοθεραπείας ή μια συγκεκριμένη φαρμακευτική αγωγή.

«Παρόλο που ο ευαίσθητος τομέας της ψυχικής υγείας απαιτεί αντίληψη, ανθρώπινη αλληλεπίδραση, διαίσθηση και συναισθηματική νοημοσύνη που οι υπολογιστές και τα ρομπότ δεν μπορούν να προσομοιώσουν, η Τεχνητή Νοημοσύνη θα μπορούσε να ωφελήσει σημαντικά με την ικανότητά της να αντλεί μεγάλο όγκο δεδομένων από διάφορες πηγές, να τον επεξεργάζεται και να τον αναλύει, ανιχνεύοντας με υψηλό βαθμό ακρίβειας ισχνά προειδοποιητικά σημάδια που οι άνθρωποι ίσως δεν θα πρόσεχαν ποτέ, καθώς και σημάδια ψυχικής δυσφορίας πριν επιδεινωθούν» σημειώνει ο κ. Ντακανάλης.

Οπως μάλιστα τονίζει, ο ίδιος και η ομάδα του χρησιμοποιούν μέσω ΤΝ πραγματικά κλινικά δεδομένα ασθενών, καθώς και ηλεκτρονικά αρχεία υγείας, τα οποία αναλύονται από συστήματα Τεχνητής Νοημοσύνης και αλγορίθμους μηχανικής μάθησης, με σκοπό να εντοπιστούν οι ασθενείς με κατάθλιψη που δεν θα ανταποκριθούν επαρκώς ή ακόμη και καθόλου στα υπάρχοντα αντικαταθλιπτικά.

katathlipsi 10113

Αναφορικά με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα της μελέτης, ο κ. Ντακανάλης λέει πως είναι αρκετά ενθαρρυντικά και ότι «ο έγκαιρος εντοπισμός των ασθενών αυτών που πάσχουν από τη λεγομένη φαρμακοανθεκτική κατάθλιψη και διατρέχουν, μεταξύ άλλων, αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονίας είναι εξαιρετικά σημαντικός, καθώς μπορεί να συμβάλει στη βέλτιστη στρατηγική διαχείριση αυτών των περιπτώσεων, βοηθώντας μας να παρέμβουμε εγκαίρως, προτού μια κατάσταση γίνει πιο σοβαρή».

Τέλος, τονίζει ότι η χρήση αλγορίθμων ΤΝ μπορεί να βοηθήσει σημαντικά τις εξ αποστάσεως διαγνώσεις, κάνοντας οικονομία σε χρόνο και χρήμα και διευκολύνοντας αφάνταστα όσους δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Όπως ενδεικτικά αναφέρει, αυτή τη στιγμή υπάρχουν διάφορα προγράμματα ΤΝ που επικεντρώνονται στον πρόωρο εντοπισμό ψυχικών ασθενειών, εξ αποστάσεως σε ακριτικές περιοχές, οι οποίες έχουν ανεπαρκή ή ανύπαρκτη πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας.

Κι αυτό, όπως συμπληρώνει, αποτελεί «ένα τεράστιο και σημαντικό κεφάλαιο και για τη χώρα μας», καθώς μόνο κατά το 2018 πάνω από 150.000.000 άνθρωποι σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή περίπου 1 στους 5, υπέφεραν από ένα πρόβλημα ψυχικής υγείας, ενώ κάθε 40 δευτερόλεπτα ένας συνάνθρωπός μας αυτοκτονούσε.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Ο Σταϊκούρας θαυμαστής της sexy Μαρίας Τζινέρη

Δεν ήταν και λίγοι οι παρευρισκόμενοι σε εγκαίνια έργων...