Παρασκευή, 26 Απριλίου, 2024

Κεραυνοβόλος έρωτας για τον Κασσελάκη

Εχασε τα πρωτεία στην αγάπη του συζύγου του ο...

Βίκυ Χατζηβασιλείου: Ρούχα από δεύτερο χέρι; Ποτέ!

Δεν φοράει ποτέ ρούχα από δεύτερο χέρι η Βίκυ...

Η ηθοποιός Εφη Παπαθεοδώρου είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στηρίζει Νέα Αριστερά

Είπε «αντίο» στον ΣΥΡΙΖΑ και στέκεται στο πλάι του...

Σάσα Μπάστα: Ποιους τσάκωσε ο φακός στα γενέθλια της τραγουδίστριας

Glamorous γενέθλια για τη Σάσα Μπάστα. Η γνωστή τραγουδίστρια...

Το 100% αγγίζει η πληρότητα σε νοσοκομεία μετά την εκτόξευση των κρουσμάτων Covid, σε συνδυασμό με τη γρίπη

Κοκτέιλ αγωνίας

Στα όριά του αναμένεται να φτάσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, καθώς, εκτός από τα χρόνια προβλήματα υποστελέχωσης που αντιμετωπίζει, άλλη μία φορά καλείται να διαχειριστεί την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού, αυτή τη φορά σε συνδυασμό με γρίπη και άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις. Οπως λένε οι ειδικοί στον χώρο της υγείας, οι γιορτινές συνεστιάσεις αλλά και το άνοιγμα των σχολείων αναμένεται να εκτοξεύσουν τα κρούσματα λοιμώξεων του αναπνευστικού.

giatros thes7113

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η πνευμονολόγος στο Νοσοκομείο «Σωτηρία» και πρόεδρος της Ενωσης Πνευμονολόγων Ελλάδας Σταματούλα Τσικρικά περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί καθώς και τις δυνατότητες του ΕΣΥ: «Ποδαρικό με κοκτέιλ αναπνευστικών ιώσεων έκανε το 2024, με μεγάλη μερίδα του πληθυσμού τις πρώτες ώρες του έτους είτε να στέκεται στην ουρά έξω από ένα φαρμακείο για να αγοράσει κάποιο διαγνωστικό τεστ εποχικής γρίπης ή κορονοϊού είτε να περιμένει στην ουρά έξω από ένα Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών προς εξέταση και πιθανή λήψη αγωγής προς ανακούφιση των συμπτωμάτων».

Τονίζει, επιπλέον, ότι λόγω της ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων η πληρότητα σε αρκετά νοσοκομεία της χώρας πλέον αγγίζει το 100%! «Η κατακόρυφη εκτόξευση των κρουσμάτων κορονοϊού στη χώρα μας σε συνδυασμό με την εποχική γρίπη, τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV) καθώς και τις λοιπές αναπνευστικές ιώσεις αποτυπώνεται αριθμητικά σε πληρότητα που αγγίζει σχεδόν το 100% σε νοσοκομειακές κλίνες και σε αυξημένες εισαγωγές σε κλίνες Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ανά την επικράτεια» σημειώνει.

Σύμφωνα με την επιδημιολογική έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία της χώρας νοσηλευόταν 1.818 άτομα με κορονοϊό, ενώ παράλληλα οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 44% σε σχέση με τον μέσο εβδομαδιαίο αριθμό εισαγωγών τις προηγούμενες τέσσερις εβδομάδες και ήταν περισσότερες από τις εισαγωγές την αντίστοιχη εβδομάδα του 2022.

Κορωνοϊός

Τονίζεται δε ότι οι εορταστικές συγκεντρώσεις έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αύξηση των κρουσμάτων λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος και πως η JN.1 εξαπλώνεται και στη χώρα μας, με 179 στελέχη να έχουν ανιχνευτεί μέχρι αυτή τη στιγμή. Μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, η JN.1 αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη υποπαραλλαγή της Ομικρον και παρουσιάζει μεγάλη μολυσματικότητα και διασπορά στην κοινότητα, με σημαντικά ποσοστά νοσηρότητας και θνητότητας για τις ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού.

Εκτός από τον κορονοϊό, το ΕΣΥ τις τελευταίες εβδομάδες καλείται να αντιμετωπίσει και τη σημαντική αύξηση των κρουσμάτων εποχικής γρίπης και RSV. Μάλιστα, όπως υπενθυμίζει η κυρία Τσικρικά, οι συγκεκριμένοι αναπνευστικοί ιοί μεταδίδονται με πολύ συναφή τρόπο και παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα μεταξύ τους, όπως για παράδειγμα υψηλό πυρετό, ξηρό βήχα ή με φλέματα, δυσκολία στην αναπνοή, βραχνή φωνή, πονοκέφαλο, απώλεια γεύσης, απώλεια οσμής, πόνο στους μύες και στις αρθρώσεις, αδυναμία και κούραση.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι η επιστροφή των μαθητών και των καθηγητών στα σχολεία και στις εκπαιδευτικές δραστηριότητές τους «θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ποσοτική αύξηση των κρουσμάτων, χωρίς να μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια ο πραγματικός αριθμός των μολύνσεων στην κοινότητα», όπως αναφέρει η κυρία Τσικρικά.

large_1489675483_giatros-4

Εκτός από την τήρηση των ισχυρών συστάσεων για την προστασία από τους ιούς του αναπνευστικού που εξέδωσε ο ΕΟΔΥ την περασμένη εβδομάδα, αναγκαία φαίνεται να είναι η στήριξη του ΕΣΥ προκειμένου να ανταποκριθεί στις νέες απαιτήσεις για την προστασία της δημόσιας υγείας. Σύμφωνα με την κυρία Τσικρικά, «Αδήριτη ανάγκη είναι ο άμεσος σχεδιασμός και η οργάνωση ενός νέου χάρτη υγείας ανά την επικράτεια, η στοχευμένη ενίσχυση και η ανασυγκρότηση των φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας, η στελέχωση όλων των βαθμίδων υγείας και, κυρίως, της πρωτοβάθμιας, καθώς και η ορθή διαχείριση των ανθρώπινων και των υλικοτεχνικών πόρων, που θα αποσυμπιέσουν το ήδη υποστελεχωμένο ΕΣΥ και θα βελτιώσουν σημαντικά το επίπεδο παροχής υπηρεσιών υγείας των πολιτών».

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Ακολουθήστε την Espresso στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο «Satiros II» έριξε αυλαία παρέα με τη Σαπουντζάκη

Φινάλε με γέλιο, συγκίνηση και μια αγκαλιά που συζητήθηκε....

Το Σεπτέμβριο στη Μητρόπολη Αθηνών ο γάμος της πριγκίπισσας Θεοδώρας και του Κουμάρ

Μετά το πένθος της απώλειας του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου,...

Υπάλληλοι του δημάρχου Γιάννη Μώραλη τα στελέχη της «Θύρας 7» που συμμετείχαν στη δολοφονία του Λυγγερίδη!

«Μεροκάματα» στον Δήμο Πειραιά επί ημερών Γιάννη Μώραλη έκαναν...

Καρφιά Σολωμού για την Μπάρκα

«Καμπανιά» από τη Μαρία Σολωμού. «Δεν θα πάω ποτέ...

Οι καλεσμένες στην επίδειξη του Paris Valtadoros «έσβησαν» τα μοντέλα

Fashion show και στο... front row παρατηρήθηκε στην επίδειξη...